自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

lily-of-valley 發表於 22-6-23 11:35
我會告假, 若大厦無電, 水跟住無, 大厦水要用泵, 泵要電。 而lift亦跟住無。 住高層拜神拜佛唔好有事, ...

係呀,老細應該要體諒吓

男爵府

做到咁盡都唔方係好公司,雙方都要體量下,不過我阿姐住天水圍第日都返到工,我諗我都會照返如果有水既話,寧願返黎嘆冷氣

水晶宮

auhiyo 發表於 22-6-23 09:55
停電又唔係停水,點會冇得沖涼刷牙。

停電有機會停水的

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Vin仔媽 發表於 22-6-23 11:45
係呀,老細應該要體諒吓
係啦,

水晶宮

無限城 發表於 22-6-23 11:14
非緊急事7日前通知請假當然無問題啦
突然要請假唔洗俾證明唔知有幾多間公司得?
...

我同c6做開果d都得, 我地做開公司都過千員工, 有急事請假咪扣假, 無需要提供証明請事假, 當然老細實會"關心" 做咩突然咁急請假問原因, 講完真係有需要咪無事, 就算知講大話咪當你去interview。
另外有d同事都突然請事假湊小朋友, 都唔需要証明...

當然呢d 突發唔可以太多, 會事後appraisal 抽秤。

其實如果真係屋企無電無水, 我寧願返工嘆冷氣, 放工去親人屋企住到有電唯止...

大宅

白毛毛 發表於 22-6-23 11:31

你講的嘢,從無係我做嘢的公司發出過。

羡慕
可能我老闆係政協執得正啲
我地黑雨十號波落波都一定要兩小時內返到否則又要俾理由

大宅

其實都唔算高招

伯爵府

點解唔請SL..
前一晚停電,焗到病病地..

珍珠宮

無限城 發表於 22-6-23 12:19
羡慕
可能我老闆係政協執得正啲
我地黑雨十號波落波都一定要兩小時內返到否則又要俾理由

「有HR department 嘅公司多數有哩個規矩,如果唔係個個即日請假仲得了」

見你咁寫,以為你做過唔少公司。原來,似乎只係一個政協的關係?!

BTW,中資我有唔少朋友做緊,都係一樣無需證明。你,或者可以諗諗。

水晶宮

auhiyo 發表於 22-6-23 09:55
停電又唔係停水,點會冇得沖涼刷牙。

停電有機會無水,因為要電泵泵水

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

crystal媽咪 發表於 22-6-23 09:49
如果我屋企停電
我真係會請假
最多我請事假,冇沖涼刷牙洗面,好污糟

伯爵府

計到咁絕,係員工離心嘅開始。
既然咁均真,最好公司計埋啲ot錢

象牙宮

木土土 發表於 22-6-23 11:43
從來都無話煤氣有問題,只係講水供應。

唔係用電水bump就無事啦!而且就算係電水bump,剛停電時,大廈水 ...
朋友屋企電煮食,想煲水淥個杯麵都唔得,
慘。

珍珠宮

畀面勳章

SullytheMonster 發表於 22-6-23 12:43

照文字睇, 只係針對欺騙行為, 咁都叫計到咁絕

珍珠宮

回覆樓主:

如果我係上司,知道個員工係住果頭,一日半日我會算數,除非公司揸到正話唔得,但我會照直講話公司唔俾,唔會串佢,無謂啦,攪到個員工憎你下下同你撐到恆咪仲衰

水晶宮

無限城 發表於 22-6-23 09:26
哈,90後想射波,上司高招KO
請假, 即係扣自己假, 至多話佢太SUDDEN, 公司又冇蝕, 有咩問題?

大宅

SullytheMonster 發表於 22-6-23 12:43

咪係 真係老土到暈
唔通公司有野要趕到三更半夜我又同佢計?

大宅

白毛毛 發表於 22-6-23 12:27

「有HR department 嘅公司多數有哩個規矩,如果唔係個個即日 ...

唔知多同少嘅定義唔敢亂答你,香港老闆、MNC、新加坡老闆都做過,三個人到過千人嘅公司都做過

我冇做過中資呀,政協老闆係香港人,不過management 就最難頂

唔轉工了,我又無嘜所謂,之前有間用電子請假仲癲

水晶宮

DonnieBB 發表於 22-6-23 11:16
果個人請假, 我理解係照扣al, 唔叫射波....
TOTALLY AGREE

請假係扣自己假, 射波係照出糧又唔扣假, 完全兩回事

伯爵府

小肥兔 發表於 22-6-23 12:58
照文字睇, 只係針對欺騙行為, 咁都叫計到咁絕

睇個上司言論似乎已經assume咗有人有欺騙行為,即係話:唔使諗住呃到我,我有辦法check到,員工角度有啲un耳

首頁
34567...9

尾頁

跳至