自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

雖然我知淘寶係傾向賣家, 有人賣野佢先有收入,
但呢樣始終係歪風黎

我就係諗住買某個價錢range既野, 成日Click入去係好幾倍價錢, 我SEARCH見倒既係一樣垃圾無人會買既物品,
根本絕大部份人呢種情況就唔會買吧

咁純粹係浪費買家時間
當然資訊模糊係可以令人覺得SEARCH得難就唔想搵咁多, 高D價錢都買既

但係我諗應該好多人都對呢種情清反感? 定已經接受左?

淘寶會唔會考慮禁絕呢種做法?

珍珠宮

唔明,即係邊d?

伯爵府

老翻太太 發表於 22-6-23 10:34
唔明,即係邊d?

即係你本身件貨係50蚊
佢一個頁面可以SET同一件貨, 但唔同描述, 有唔同價錢既
例如衫30蚊, 衫連褲60蚊, 冬天厚款40咁樣

但D賣家為左吸引一D用價錢排序同埋會SET價錢範圍既買家

會SET例如賣鞋既60蚊對,
咁就SET 60蚊, 紅色、藍色、黑色, 都係60蚊
然後SET多個選項係爛襪一樣, 5蚊

咁你諗住25蚊內買既, 你SET左個範圍1蚊至25蚊, 本身唔會見倒60蚊商品既
因為佢SET左著爛襪, 個搜索系統會自動比對當中最低價格既物品, 咁就當佢係賣5蚊

咁你就會見倒呢個原本唔係你標目貨品既LINK, 而家仲要係你CLICK入去先知中伏

珍珠宮

kwokdicken 發表於 22-6-23 10:40
即係你本身件貨係50蚊
例如衫30蚊, 衫連褲60蚊, 冬 ...

明白了,可能我不會set範圍or $去search, 一般只會用相search or物品名search,我又覺得ok ge, 習慣左佢有好多選項,每個click一click來看先買

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kwokdicken 發表於 22-6-23 10:24
但呢樣始終係歪風黎

咁古惑標價,唔會幫襯
放下自在

象牙宮

回覆樓主:

淘寶一向要做功課慢慢睇!搵多人買,有藍色金色皇冠既舖,就唔使煩咁多啦!做生意緊係要技巧吸引人睇

水晶宮

2024勳章

即係你本身件貨係50蚊

明白了
我都唔喜歡呢樣
商家噱頭,以超低價吸引你入去睇,但實際唔係你要嗰件嘢,係啲配件價

la_source    發表於 22-6-23 15:45

伯爵府

czl115 發表於 22-6-23 10:52
明白了
我都唔喜歡呢樣
商家噱頭,以超低價吸引你入去睇,但實際唔係你要嗰件嘢,係啲配件價

YES
配件價
你呢個講法清楚容易明白

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

手法同香港d時裝店一樣, 店內大大隻牌寫$50起, 落手揀就發現得1、2件係$50, 其他都$100、$200、$300

侯爵府

回覆樓主:

仲有, 唔覺禁

珍珠宮

即係你本身件貨係50蚊

以前的都係咁set價錢去search,後來發現太多呢啲情況,就改左綜合,睇下多唔多人買,同埋店家評價(要click入去先睇到,5分為滿分果3欄),之後甚少再見到呢個情況,而且買返嚟既野質素九成都唔錯

kwokdicken    發表於 22-6-23 12:17
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

試下檢舉

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

不嬲免煩,唔睇出面價錢,加到入購物車個價至算數

珍珠宮

回覆樓主:

我搜尋物件唔會用價錢去搵,但同意你講,愈黎愈多賣家喺同一條link入面有幾樣貨物,明明我想搵果樣野平時買開係20蚊,咁見到有個賣15蚊梗係即刻click入去啦,點知入到去先發現佢果樣野一樣賣20蚊,15蚊係第二樣野。。。成日都要click到入去先知,所以成日㩒出㩒入,冇辦法。。。

男爵府

回覆樓主:

唔一定商家古惑,商家可能比錢解鎖個功能,可能郵費有出入、貨品內容、新鮮度唔同、當有競爭時就要競爭、最平未必好,現實實體店或廣告更古惑

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

kwokdicken 發表於 22-6-23 10:24
但呢樣始終係歪風黎
唔明係的?

大宅

回覆樓主:

我都唔鍾意呢啲店,試過有張餐椅,search過好多間都賣500~600蚊,但有一間set350話訂做價,跟住訊息問點解訂做個價平啲,佢話唔係,一樣係600蚊的,個價錢呃人既

呢啲店我一定唔會買,咁樣用fake價黎呃人,賣既野都唔知係咪一樣呃人既

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

laukkk 發表於 22-6-23 13:15
我搜尋物件唔會用價錢去搵,但同意你講,愈黎愈多賣家喺同一條link入面有幾樣貨物,明明我想搵果樣野平時買 ...

我同你一模一樣 見第二間平 D click 入去睇, 點知係第二樣野先平 D, 果樣野係同價錢甚至仲貴...

大事化小, 小事化毛.........

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

可以sear h完襟銷量

首頁

尾頁

跳至