自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

自從疫情開始已著得好casual, 始終西裝西裙唔能夠日日洗,覺得唔衛生

水晶宮

我女一套G2000,一套旺角荷里活,一共兩套走天涯,當年dse後買定,U interviews,入U後上莊呀活動呀總之乜活動話「正裝」都係嗰兩套,期間返intern,如要「見客」,見公司高層,又係嗰兩套,著到今年畢業,見工,乜都係嗰兩套!我只會乾洗西裝外套,條裙丟入洗衣機
而家正式返工反而可以smart casual,出event就著好啲
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

馬蹄糕 發表於 22-6-23 13:14
自從疫情開始已著得好casual, 始終西裝西裙唔能夠日日洗,覺得唔衛生

西裙要日日洗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

bmuimami 發表於 22-6-23 13:14
我女一套G2000,一套旺角荷里活,一共兩套走天涯,當年dse後買定,U interviews,入U後上莊呀活動呀總之乜 ...

放一兩件西裝外套喺公司,有須要即刻變身。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

旺角荷里活廣場

水晶宮

pauline_c 發表於 22-6-23 13:17

佢冇呀!要見「重要人物」都會早啲知,公司都冇衣櫃,要放都只有凳背,反而梅菜咁嘅冷氣針織就有一件放公司,星期五拎返屋企洗囉
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

減齡達人勳章

ChristyMum 發表於 22-6-23 13:06
我女做會計師樓intern, 我做律師樓, 除咗律師上court, 平時都好causal, interview就formal dressing
...

想問下律師樓做intern 衣著?謝謝

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 22-6-23 13:17

係,通常都係咁
我廿幾年前剛畢業做pro firm,就好變態,一定要套裝(有西裝褸)仲一定要深色,一定要著絲襪有跟鞋,一定要裙
而家極少公司會咁要求。我果日同舊老闆食飯(大家都做pro firm)佢聽到都話嘩唔係掛幾多年前

而家多數OL look,密頭鞋已足夠,西裝褸係備用變身

侯爵府

FennieMan 發表於 22-6-23 13:22

恤衫西褲, 除非上COURT

伯爵府

回覆樓主:

我個仔返會計師樓都係G2000,除咗第一日返工恤衫西褲皮鞋,之後已經同佢講可以smart casual

男爵府

FennieMan 發表於 22-6-23 13:22

牛仔褲, 有時smart causal
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

去旺角荷里活睇睇,可訂造或現成度身改。

水晶宮

白毛毛 發表於 22-6-23 12:48
咁嚴格?
我做MNC,呢兩年已經無人會著西裝。
我哋有時著牛仔褲添。

因為我女唔知頭唔知路,所以叫我陪佢買西裝,我又唔知而家做intern係點,所以又上嚟問下大家。

水晶宮

chitchit0520 發表於 22-6-23 12:49
係囉!我老公做銀行,都係著G2000, 無訂造過

我老公d返工西裝全部馬莎買咋

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實smart causal 已足夠,如果真係成個Office都着西裝都要著啦,但我覺得唔需要買太貴喎

基本恤衫西褲平底鞋斯文已OK……

水晶宮

pbpk03845784 發表於 22-6-23 12:51
「唔係好靚」係邊方面?布料?Cutting ?

Cutting唔貼

水晶宮

pauline_c 發表於 22-6-23 12:51
女仔唔使訂造啦!giordano ladies 都夠

好,我去望下,謝謝

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

除咗見工好少著套裝,斯文啲嘅話one piece裙加西裝外套已經ok,你訂四、五套實在太多。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

全世界G2000, 撞衫話咁易

水晶宮

Honey 發表於 22-6-23 12:51
除了見工或見客,好少人著西裝,intern一套西裝夠了。

原來係咁,睇咗你哋咁多意見,可能smart causal 就可以。

首頁

尾頁

跳至