自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

pauline_c 發表於 22-6-23 12:52
以前見過金百利有女西服訂造,唔知而家仲有無

我都聽過,我去搵搵,謝謝你

珍珠宮

wcandtt 發表於 22-6-23 13:34
因為我女唔知頭唔知路,所以叫我陪佢買西裝,我又唔知而家做intern係點,所以又上嚟問下大家。
...

明白。
我公司的intern都係smart casual咋

水晶宮

ChristyMum 發表於 22-6-23 13:06
我女做會計師樓intern, 我做律師樓, 除咗律師上court, 平時都好causal, interview就formal dressing
...

我以前係big4做,d intern都有著西裝。但已經係好耐之前了,所以唔知行情。

咁請問你公司,律師樓d Intern是否著smart causal就可以?謝謝你

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

wcandtt 發表於 22-6-23 12:41
請問你哋仔女去邊度做西裝?我個女要要著西裝返屋企intern, 你哋有冇西裝介紹?上年幫佢去訂做一套,$2000 ...

咁高要求既

big4 會計師樓 causal wear

侯爵府

auauyeung 發表於 22-6-23 12:43
做咩工intern 需要$3-4000西裝?

咪係,咪搞到一陣間妹仔大過主人婆仲大鑊

水晶宮

安格 發表於 22-6-23 13:12
妳仲話幾套,咁貴干洗又係錢

咁夏天大汗嘛,我真係窮人,所以要上偉大的bk問下你哋

水晶宮

bmuimami 發表於 22-6-23 13:14
我女一套G2000,一套旺角荷里活,一共兩套走天涯,當年dse後買定,U interviews,入U後上莊呀活動呀總之乜 ...

謝謝你,咁我去G2000睇

水晶宮

banbanmm 發表於 22-6-23 13:37
除咗見工好少著套裝,斯文啲嘅話one piece裙加西裝外套已經ok,你訂四、五套實在太多。
...

明白明白,上嚟問下,知道行情

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

wcandtt 發表於 22-6-23 12:41
請問你哋仔女去邊度做西裝?我個女要要著西裝返屋企intern, 你哋有冇西裝介紹?上年幫佢去訂做一套,$2000 ...

G2000好好呀!我女大學interview 著G2000,好fit身呀!宜家間唔中要著西裝出席大學活動,都係著番呢套西裝,啱啱仲去G2000買條西褲,有裙有褲,夠晒用。你唔駛咁急買幾套㗎,買一套著,覺得好,先買多套。我覺得G2000西裝質料唔錯,又易打理,價錢唔貴。
遲啲會買多條one piece 裙,可能白色/黑色/杏色,夏天著冇咁熱,又大方。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

bmuimami 發表於 22-6-23 13:22
佢冇呀!要見「重要人物」都會早啲知,公司都冇衣櫃,要放都只有凳背,反而梅菜咁嘅冷氣針織就有一件放公 ...

梅菜我有好幾件

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 22-6-23 13:22
係,通常都係咁
我廿幾年前剛畢業做pro firm,就好變態,一定要套裝(有西裝褸)仲一定要深色,一定要著絲 ...

當年畢業,老世規定我地見客同開會都要著西裝,年代唔同啦!而家女top management 都唔一定著西裝外套。

水晶宮

wcandtt 發表於 22-6-23 13:39
我都聽過,我去搵搵,謝謝你

唔使客氣,希望造到啱身。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

買現成得啦,G2000唔錯架

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

wcandtt 發表於 22-6-23 13:05
但我女話,如果做佢嗰行,全部西裝,咁intern係 exceptional case嗎?

而家好多女仔都係著短裙, 上身一件斯文衫
講真天氣熱你都唔會日日著埋件褸出街
件見得下人既短身西裝褸可以放係office
見客或office冷氣大著住咪得
平底或少少踭既鞋已經好得體啦

BTW而家年代幸福好多
以前出黎做野, 都唔識裝扮, 阿媽更加唔識
而家呢代阿媽都化身埋形象指導

水晶宮

ChloeMa 發表於 22-6-23 13:19
旺角荷里活廣場

男裝多,女裝唔覺

水晶宮

clarawuwu 發表於 22-6-23 13:56
G2000好好呀!我女大學interview 著G2000,好fit身呀!宜家間唔中要著西裝出席大學活動,都係著番呢套西裝 ...

One piece 裙,好提議

咁我去買一套G2000就算

水晶宮

Mimmy 發表於 22-6-23 14:04
而家好多女仔都係著短裙, 上身一件斯文衫
講真天氣熱你都唔會日日著埋件褸出街
件見得下人既短身西裝褸可 ...

「而家呢代阿媽都化身埋形象指導」

你嚟句睇到會心微笑,我就係怕我指導錯誤,上嚟問一問各位BK大神,真係學到好多嘢,多謝你哋

水晶宮

jollyma 發表於 22-6-23 13:38
全世界G2000, 撞衫話咁易

Stage of Playlord 撞少 d,價錢差唔多

水晶宮

Protea 發表於 22-6-23 14:03
買現成得啦,G2000唔錯架

咁多jm推介,會去look look

男爵府

回覆樓主:

工作能力比你件衫更重要!剛出嚟做嘢,重要intern, g2000已經好好!

著到咁靚, 萬一佢老細著g2000咁點呢?

首頁

尾頁

跳至