夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇來樓主你都忍了好耐,個南瓜汁麵真係好嘔心,似乎佢地真係只係想你做應聲蟲唔想接納你的任何主見同建議,兩公婆結了婚,係應該有自己的竇,一家一主,你老婆如果真係想一世跟佢媽住,咁離婚的確係唯一選擇。你老婆係小朋友的媽,唔應該下下只聽佢媽講,自己做父母要有主見有分析,樓主你好似已經習慣左隨波逐流已經費事嘈,而家忍唔到要爆都正常,要睇佢地係咪會反省,定係覺得佢兩母女自己湊大個女仲好,由佢地啦,你自己搬開一排先

複式洋房

rayrayus 發表於 22-6-26 22:52
睇來樓主你都忍了好耐,個南瓜汁麵真係好嘔心,似乎佢地真係只係想你做應聲蟲唔想接納你的任何主見同建議, ...

雖然我都係阿媽。當自己整比BB食時就覺得自己整得好正。但見到幅相個南瓜麵係食淨再加樓主處境,真係覺得個麵嘔心。唔好话要煮比老公食,見老公無飯開叫佢自己煮都好呀。
有時將心比己下,不如老公入去冲凉先,老婆係出面門口等(就算唔係真做,都想像下出面等既人感受)。外母又過份既,横掂已經係屋企,唔可以比女婿入門冲左先至佢冲既,係要人出面等。其實外母小小事都可以掉爛風扇,似乎真係要睇下醫生。唔好成日说保護女做藉口,係咁既環境下,對阿女身心成長更唔好。
勉強返奶奶住唔係件好事,但係外母住似乎更差,唯一改善方法咬緊牙關一家三口自己搬出去住。

cathngai    發表於 22-6-27 00:02

複式洋房

回覆樓主:

如果樓主老婆見到,希望唔好只氣憤老公點解上來數外母。真係認真想下,一個人可以上來寫咁多點問題,可想而知佢有幾不滿,忍左幾耐。興幸佢上來說總好過出去揾其他女傾訴。如果有心维持這段婚姻,请認真反省下。

另外,我一路都唔明所以發生問題關買間大屋有咩關係?

複式洋房

Tly2020 發表於 22-6-25 07:31
唔係我想拖,而家我身邊個位唔願傾
講親就話
“而家我屋企好難為你呀?”

都話個炸彈遲早會爆啦。
希望樓主同太太都可以理性咁去傾下,解決問題。如果因為第三者(男女家親戚相處問題),重要係其實有條件改變死局既情況下,而令B女單親,真係好可惜。
其實只要雙方放下對第三者既不滿,辛苦啲搬出「為咗自己個家庭」捱下,少抱怨多體諒對方,對所有人都係最好。
最後致樓主,萬一你太太睇完都只係指責,冇心處理問題,咁離婚對你嚟講絕對唔會係壞事。唔通你想步你外父後塵,忍個三、四十年先搬走獨自生活?

cathngai    發表於 22-6-27 07:19

禁止訪問

牛年勳章

複式洋房

happylife28 發表於 22-6-27 02:29
完全想像唔到, 樓主點解可以忍到呢啲毫無尊嚴的生活! 你似佢兩母女的奴隸! 你外母係咪識催眠, 定搵人落左你 ...

通常呢D情況都係话''阿媽咁癫我有乜辦法',我都好辛苦",为熄事寧人就叫全世界順阿媽意。老公真係唔想嘈咪遷就下,但恶果係變本加厲,久而久之就是理所當然,唉~
太太,请退後一步,看清事件

男爵府

真係希望樓主太太會睇吓,明白大家都有既難處,結左婚就要有自己家庭,唔好再痴住或者靠父母啦,比D主見

男爵府

Tly2020 發表於 22-6-23 15:11
回覆 Mimmy 的帖子

光豬係兩個月前停咗~又係向前的一大步。但同佢地咁樣搞搞咗成兩年 ...

你意思係小朋友要喺屋外除哂衫褲後先可以入屋沖涼?咁大人呢?

男爵府

Tly2020 發表於 22-6-23 14:32
上一個Post之後,今次開post都年幾兩年了。這兩年多太太及女兒一直係外母家住, 我係外母家及自己家兩邊住, ...

係恐懼,唔好聽叫怕死。
長此落去变怨婦,神經衰弱

子爵府

回覆 Tly2020 的帖子

樓主你終於醒,恭喜你,你重見天日,BK呢度大把媽媽,我相信無你老婆咁痴

好話唔好聽,你個女係啲咁o既環境生長,大個一定係指指點點,父母係最好的身教,佢見到佢阿媽咁話你,第日都係咁對另一半,咁對其他人,即使你老婆點照顧得佢好好都無用。

我覺得無論點,做兩公婆都唔會有一方需要卑躬屈膝,自己家庭o既事就自己兩公婆決定,任何以外的人所俾的意見,可以參考,但唔一定要跟

好老實,上個post我都回過你,我記得你話你老婆本身唔係咁,只係一返去外母度住無耐就變咗另一個人,我真係打死都唔信,從你所講佢嗰份霸氣,無幾十年訓練絶對無可能練得成,只係佢係拍拖時唔表現出嚟,到有咗認為自己大晒先表露無遺

男爵府

回覆樓主:

終於睇哂。
無法理解你老婆同外母
就算你忍到N班,之後條路點樣繼續忍落去?
連基本尊重都冇,就算湊得幾好,有幾咁保護個b都冇用。

可能你會唔開心一段時間,但好過一世都唔開心,睇唔到佢哋之後會改變,又或者對你有少少憐憫,無論你老婆對BB有幾好,以前對你有幾好,全部已經過去,佢忘記咗佢係太太嘅身份,佢而家只係媽媽同人哋個女嘅身份,而家有冇你,都已經唔再重要。

大宅

好誇張,咁都忍到,樓主eq好高

男爵府

點解你搵到啲咁嘅女人,仲要附加一個咁嘅阿媽,佢搵到你買單真係執到,我估佢應該唔靚,加埋學識唔高,扮溫柔氹你入局?如果我係你阿媽真係心痛,個仔好似弱智咁俾人踩到上心口,打幾吧都唔識反抗咁,好心你似番個男人啦!呢啲女人同家庭真係唔要得,早走早着,由得佢兩母女自己繼續黐,另外孩子真係慘,有個懦弱阿爸,冇腦嘅阿媽,有控制狂變態嘅外婆,呢度你真係要諗吓點搞

男爵府

樓主無上水, 到底係咩事

男爵府

睇到尾見樓主話離婚,終於都醒,真係離婚的話佢驚過你,我估佢樣唔得、冇學歷、低收入,係搵到你條傻仔埋單,你眼盲心盲,咁嘅女人根本冇人會執返屋企,你娶佢返嚟害咗自己唔夠,害埋屋企,而家連累埋下一代,離婚你依然係小朋友爸爸,上到法庭朝講你嘅奴才生活,官會照計實際情況判斷贍養費,唔好又比佢哋亂咁咬咁低B,可以的話就爭取返個撫養權,已經做咗幾年傻仔,唔好再做多幾十年傻仔

男爵府

Tly2020 發表於 22-6-23 14:33
一大段文手機打可能打錯,文筆不順,没注意標點符號請見諒

樓主之前話send咗呢嗰post俾老婆睇,但之後又delete哂。唔知依家點呢?

男爵府

matcha-moo 發表於 22-6-29 11:23
樓主之前話send咗呢嗰post俾老婆睇,但之後又delete哂。唔知依家點呢?

估係比老婆鬧佢,喺網上講家事,所以咪delete 晒囉,樓主擺明係逃避問題,拖得就拖,估佢都係離唔到婚,最慘係小朋友,成家都痴線嘅。

男爵府

Pepero 發表於 22-6-29 11:46
估係比老婆鬧佢,喺網上講家事,所以咪delete 晒囉,樓主擺明係逃避問題,拖得就拖,估佢都係離唔到婚,最 ...

家家有本難念的經, 我覺得佢知道有問題, 肯去面對已經係好開始, 至於結果盡力做就得, 同細個考試咁, 努力温書就得

洋房

睇唔到原post,但對有潔癖外家相處都有少少心得︰

1. 相見好同住難
大家習慣唔同,一齊住好易會產生更多矛盾。
若果方便照顧,會唔會分開兩同區單位住?

2. 一人讓一步
有時要同潔癖家人和睦共處,可以嘗試先完成配合,釋出善意。
然後視乎情況再商量有無走棧位。
例如,為防疫,一返屋企即刻除衫沖涼。可以嘗試將衫統一放入獨立洗衣籃?
室外除衫除咗醜怪之外,小朋友都易冷親,更加得不償失

首頁

尾頁

跳至