自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

happyeasy 發表於 22-6-24 17:58
咁其實喺唔喺大部分在制水年代建成的樓都有呢個問題?

睇承建商,但當年嘅樓市不如宜家咁暢旺,無咁多新樓起!類似八文樓咁大型屋苑除左美孚同佢應該唔多,但之後政府亦發現有公屋係用咸水起,大部份已拆卸或加固

大宅

樓下舖頭d人好似好危險

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

細個跟阿媽上過去探人,密麻麻咁架,又有住宅又有公司。

依家咁危險,住樓上既人睇到新聞會點諗呢 真係提心吊膽

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

如無聽錯,頭先新聞話屋宇署發修葺令比業主,業主唔整會代整收返錢。
本身座樓設計果個位無承托,下層先裂似乎正常。如要最低層個單位負責哂,好金。

公爵府

2023年兔年勳章

happyeasy 發表於 22-6-24 17:58
咁其實喺唔喺大部分在制水年代建成的樓都有呢個問題?

就算唔係鹹水樓,混凝土、鋼筋都有期限,風吹雨打,到咁上下年份都會倒塌。

已經係危樓仲慢慢研究,真係想草营人命。

子爵府

Amy1974 發表於 22-6-25 00:00
就算唔係鹹水樓,混凝土、鋼筋都有期限,風吹雨打,到咁上下年份都會倒塌。

已經係危樓仲慢慢研究,真係 ...

如果唔係鹹水樓,唔會咁短命,只係5x幾年樓咋

子爵府

YOGISOELMO 發表於 22-6-24 14:45
佐敦「八文樓」文華新村文苑樓,近日被發現其中1個低層單位外牆爆裂、露出生銹鋼筋,狀甚恐怖,嚇怕途人!東網 ...

六月是香港雨季,之後再來颱風,希望有關當局盡快檢測及修葺好!
居民及路人都要特別提起警覺!

公爵府

2023年兔年勳章

breadcheung 發表於 22-6-25 00:43
如果唔係鹹水樓,唔會咁短命,只係5x幾年樓咋

五十幾已經係風燭殘年,混凝土爆裂,鋼筋已經生鏽。

https://land.gov.taipei/cp.aspx?n=5710DCA168362376

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

好危險

首頁

尾頁

跳至