自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

終於出手斷中介米路
不過我估會有「過牆梯」

三項防止炒賣的新措施包括,酒店與旅遊代理合作時,不得在未有客人預訂的情況下預留房間,而旅遊代理向酒店訂房時,須即時向酒店提供客人的資料及繳付全數房間費用;酒店須採用實名制預訂酒店房間,確保預訂者即時繳付全數房間費用,並制訂一套合理和透明的退款政策;旅遊代理發給客人的收據上,需要列明分項費用,確保酒店房間費用與政府網站列明的費用一致。

https://news.mingpao.com/ins/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20220624/s00001/1656082433027/

子爵府

女管家三田 發表於 22-6-24 23:31
終於出手斷中介米路
不過我估會有「過牆梯」

不如規定大部分酒店只可接收香港ID登記仲好喇。

大宅

CHUIPING 發表於 22-6-24 23:40

同意

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

香港訂檢疫酒店本身都已經係實名制,退款政策都好清晰,係留學生暑假回港旺季需求大吧?有吵風咩?

伯爵府

CHUIPING 發表於 22-6-24 23:40

應該先開放比香港居民,然後遲一星期先比非本地居民book房。果日酒店網一開售,我只係想睇多幾個日子,八月初已經係咁sold out,我地小市民點同成班網軍鬥呀?最後我訂到最早都已經係8/13,講緊只係開售十分鐘

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

capricornbb 發表於 22-6-25 02:11
香港訂檢疫酒店本身都已經係實名制,退款政策都好清晰,係留學生暑假回港旺季需求大吧?有吵風咩? ...

早前話中介hold房抬價,喺官方價格上加“手續費”

觀塘一間屬於第8輪指定檢疫名單的三星級隔離酒店,基本房間收費為每晚780元,連續住7晚需付5460元,其官網顯示由8月3日至10日的房型已被訂滿。不過,在網上買賣平台,即有賣家聲稱該酒店在上述日子仍有空房,惟費用索價8980元,較官網價格貴6成有多,賣方指收費已經是「港人價」,非港人更需另加1500元。
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2348052/

本港檢疫酒店一房難求衍生高價「炒房」 有中介聲稱可用高價訂房

https://news.tvb.com/local/62b19ddcc652e9f21422e134

水晶宮

女管家三田 發表於 22-6-25 02:31
早前話中介hold房抬價,喺官方價格上加“手續費”

之前睇新聞旅遊界從業員都訂唔到(短時間已full),咁我估個炒風係個別酒店內部職員造成(hold),我早幾日見中西區華美達、東涌機場附近仲有房

男爵府

香港訂檢疫酒店本身都已經係實名制,退款政策都好清晰,係留學生暑假回港旺季需求大吧?有吵風咩? ...

飛去大陸機票又少又貴,好多人來香港過境返大陸啊

水晶宮

nicelady2828 發表於 22-6-25 02:42

如果真係咁情況,應該分兩條隊,先(開放)俾港人book

男爵府

capricornbb 發表於 22-6-25 02:46
如果真係咁情況,應該分兩條隊,先(開放)俾港人book

其實幾多都唔會夠,希望快d 放寬啦

水晶宮

nicelady2828 發表於 22-6-25 02:52
其實幾多都唔會夠,希望快d 放寬啦

係旺季唔夠啫,我book咗9月,仍然有好多房可book

侯爵府

睛靈勳章

nicelady2828 發表於 22-6-25 02:42

即係隔離7+21? 共28日

大宅

根本要開放比香港人book先,再到其他人

伯爵府

回覆樓主:

應該開放政府檢疫中心

子爵府

pinky-peach 發表於 22-6-25 02:27
應該先開放比香港居民,然後遲一星期先比非本地居民book房。果日酒店網一開售,我只係想睇多幾個日子,八 ...

好提議!
而家通哂天,經香港返內地,即使食炒價黄牛價,計埋都仲平過直飛內地一半。而且冇咁易熔斷,香港隔離設施需求非常大。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

梗係有啦,我細妹前排去泰國,返嚟嘅檢疫酒店經酒店都book唔到,但經旅行社就book到,但貴過酒店囉。

男爵府

應該盡快取消入境隔離限制!
風繼續吹,不忍遠離...

公爵府

根本一般人唔夠專業人快,佢地部機快好多。。以前新聞,大陸好多搶票果類,係有軟件幫手。普通人無得鬥

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

可憐吓d外傭僱主,仲要唔係自己飛
我妹尋日至駛咗一萬俾工人返鄉下,因為實在無時間玩booking唯有俾agent賺

有圖有真相,我想book外傭機票啫(網上book唔到呢種fare),結果我等足7個鐘放棄咗,都未玩酒店

男爵府

Wishsss 發表於 22-6-25 04:01
即係隔離7+21? 共28日

之前看YouTube 片,有d 人講大陸機票十萬八萬,又好少,經香港平好多
而家唔知有沒有變

首頁

尾頁

跳至