自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

還是計家庭人數分配面積大細?

伯爵府

可以揀,但揀居屋就好似買橙一樣,最靚最大的往往要最早一批客先買到。

男爵府

TinyTomato 發表於 22-6-25 14:11
可以揀,但揀居屋就好似買橙一樣,最靚最大的往往要最早一批客先買到。
意思是如果第一個中纖 ,佢就有權可以選最大面積果間嗎 ?

伯爵府

正確
快閃糖 發表於 22-6-25 15:17
意思是如果第一個中纖 ,佢就有權可以選最大面積果間嗎 ?

男爵府

快閃糖 發表於 22-6-25 14:08
還是計家庭人數分配面積大細?

證明你未買過居屋,入到去揀樓直頭好似街市買菜一樣只要你由而兩秒個單位就已經賣出根本係冇得揀

大宅

oh

子爵府

baby1628 發表於 22-6-25 15:40
證明你未買過居屋,入到去揀樓直頭好似街市買菜一樣只要你由而兩秒個單位就已經賣出根本係冇得揀
...

要事先睇定D座向樓層, 去到睇到個screen仲有咩單位賣剩, 先將心水單排晒次序, 一路update一路係張list度劃走, 到你個時即刻講出個list第一個, 無就下一個

(利申:無買過, 聽人講)

珍珠宮

回覆樓主:

睇你排位。先係長者隊,長者好似2700個簡完先到核心家庭。

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

qpalzm 發表於 22-6-25 15:49
要事先睇定D座向樓層, 去到睇到個screen仲有咩單位賣剩, 先將心水單排晒次序, 一路update一路係張list度劃 ...

的確係咁,事先要做功課,咩樓層,咩座向,手上起碼要有10個單位排序,1唔得就2,2唔得就3....,否則你諗多陣已經冇得俾你揀

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

口水包包 發表於 22-6-25 15:53
睇你排位。先係長者隊,長者好似2700個簡完先到核心家庭。

長者優先?即可以揀到大單位?識人用阿媽個名抽到,佢話只得2xx呎單位揀喎,可能佢講大話

珍珠宮

...

「猶豫」…. 睇咗幾次先明妳講乜
其實唔只居屋,受歡迎嘅新樓都一樣,講緊成千萬都係買菜一樣。

男爵府

qpalzm 發表於 22-6-25 15:49
要事先睇定D座向樓層, 去到睇到個screen仲有咩單位賣剩, 先將心水單排晒次序, 一路update一路係張list度劃 ...

我喺現場買嗰陣,睇啱幾個深水單位,猶疑咗30秒,即刻冇咗,跟住銷售人員問我,如果你唔決定,就會不停有人揀晒單位

男爵府

Ononluk 發表於 22-6-25 17:21
「猶豫」…. 睇咗幾次先明妳講乜
其實唔只居屋,受歡迎嘅新樓都一樣,講緊成千萬都係買菜一樣。
...

買新樓一定冇咁誇張,買居屋真係好似搶咁一樣,最記得揀同一個方向嘅單位,前後只係兩分鐘,已經畀人掃咗三層,後尾直頭要同sales講,呢個單位任何嘅層數都要即刻要

男爵府

回覆樓主:

我家人係單人中簽,有幸有得去揀樓。因為係跟組別,重建第一,家有長者第二,核心家庭第三,單人最後。

入到圍揀樓,都要睇下同組別你個number先後,我家人嗰number差唔多最後,所以好驚險。

日日晚上6:00後上網check下剩返咩單位,做功課睇下自己想要咩屋苑/單位(價錢/座向/高低層…),之後整定一個list. 我哋就整左30個choice.

揀樓當日,都係跟number去揀樓,喺等候區就好似喺投注站睇賽馬咁,一路睇一路少左選擇,比人揀左就delete左自己30個choice入面比人買左嗰啲。

到入去揀,未坐低已經嗌左要邊個單位,主任都嚇親

成功揀到自己第五選擇,感恩!

男爵府

罐頭湯 發表於 22-6-25 17:57
我家人係單人中簽,有幸有得去揀樓。因為係跟組別,重建第一,家有長者第二,核心家庭第三,單人最後。

入 ...

因為所餘無幾,只揀到開放式。

侯爵府

睛靈勳章

入 ...

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

入 ...

要咁樣,真係會緊張幾晚訓唔著
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

magcat 發表於 22-6-25 17:07
長者優先?即可以揀到大單位?識人用阿媽個名抽到,佢話只得2xx呎單位揀喎,可能佢講大話
...

揀樓號碼排得後的原因,有可能

象牙宮

...
屋企人買,記得早一晚去睇重有咩單位揀,
做功課到自己就要即決定,
無時間諗喎!

首頁

尾頁

跳至