自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

你點諗你嘅生活就係咁

禁止訪問

珍珠宮

做人樂觀啲,唔好一日到黑都怨天尤命,放下自在。

伯爵府

你唔接受人批評,永遠覺得係人問題,你永遠唔會快樂!仲有你試吓改變你心態去睇嘢,你會開心d!你想快樂你就要變咗先!

男爵府

蚊毛 發表於 22-6-25 17:49
我返工成日俾d毒婦情緒嚇死我,放假都未回覆到。我又闖禍~我鍾意whatsapp溝通,我講野過濾得唔 ...

你果行多公司請,男人都偏多少少,轉过份人更少細公司,你会開心好多

男爵府

回覆樓主:

有D人自己有問題,但唔覺得自己有問題,反而覺得係人地有問題。我公司都都有件。永遠教佢佢話明,做出來又係錯,又用返自己方法做,每日都好似第一日返工咁!不過老闆頂得佢順,因為人工平啩。唔係玩針對,以前同佢個位上手同事,做野快佢十倍,如果佢有以前同事五成功力,已經好感恩。
如果你下份工都遇到你E加嘅情況,好好檢討下自己

子爵府

蚊姐
原來返你返工唔係求財,咁就簡單好多,即係想返又得唔想返又得,其實大把選擇啦
總之做得唔開心,就搵過另外一份

1. 搵個上司唔係女人嘅,女人都係麻煩啲
2. 寫野俾任何人,自己讀多兩遍,換位思考
3. 如果真係寫得唔清楚,補充解釋。我唔信咁嘅一句話會引起軒然大波。

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

轉工吧

男爵府

QQee 發表於 22-6-26 09:42
蚊姐
原來返你返工唔係求財,咁就簡單好多,即係想返又得唔想返又得,其實大把選擇啦
總之做得唔開心,就搵 ...

幣在我真係一句話引起軒然大波
命運折磨我,成日要我遭遇呢d情況
我上一個post, 講句“唔係我做”,都引起毒婦情緒大爆炸
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23575726

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

你呢d就話苦,當年d慰安婦叫咩?唔好無病呻吟了!有唔開心就改變自己適應環境,做唔到就轉環境

大宅

我返工成日俾d毒婦情緒嚇死我,放假都未回覆到。我又闖禍~我鍾意whatsapp溝通,我講野過濾得唔 ...

我都改正緊
講野唔識轉彎 對人際關係唔好
依加我會諗清楚 先再回答問題

瑪瑙宮

蚊毛 發表於 22-6-26 10:00
我上一個post, 講句“唔係我做 ...

做保安喇

我諗你講通方面唔得. 做 d 唔使点講野的.

子爵府

蚊毛 發表於 22-6-26 10:00
我上一個post, 講句“唔係我做 ...

真心覺得好小事,你唔好彩,遇正個情緒病患者

珍珠宮

我返工成日俾d同事d情緒嚇死我,放假都未回覆到。我又闖禍~我鍾意whatsapp溝通,我講野過濾得 ...

講野驚開口及著脷,就每事用文字溝通,另外學習下每句說話都係個腦度諗一諗,慢啲先答好過因為急而得罪人,我細個都係咁,都用左好多年時間去改。另外,最好講野時望住對方對眼(唔敢既就望鼻),以及習慣面帶微笑,同一句說話,帶笑容講,同木無表情既效果差好遠。
另外工作上上司覺得你冇野做,咗你試下放工前寫低做左啲咩,send email比佢,話今日完成左以上工作,明天見。
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

我返工成日俾d同事d情緒嚇死我,放假都未回覆到。我又闖禍~我鍾意whatsapp溝通,我講野過濾得 ...

成日買埋無謂野「牛油面包」, CC袋,仲話自己命苦?

珍珠宮

Nancy20090615 發表於 22-6-26 10:54
做保安喇

我諗你講通方面唔得. 做 d 唔使点講野的.

保安仲麻煩,要同住客業主溝通,又要應付嚟既裝修維修,態度差啲都易嘈交。
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

萍pig 發表於 22-6-26 17:31
成日買埋無謂野「牛油面包」, CC袋,仲話自己命苦?

係呀~用痛苦來換取的

男爵府

小寶貝兒 發表於 22-6-26 17:26
講野驚開口及著脷,就每事用文字溝通,另外學習下每句說話都係個腦度諗一諗,慢啲先答好過因為急而得罪人 ...

好提議

男爵府

QQee 發表於 22-6-26 17:17
真心覺得好小事,你唔好彩,遇正個情緒病患者

我也覺得我公司d人敏感小器

別墅

你做邊行?我有時都會咁,成日諗多咗

首頁

尾頁

跳至