夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Meeshell 發表於 22-7-1 08:27
請問去邊度婚輔?

出面機構, 其實好多ngo 有, 唔推介,最緊要你夾到輔導員, 大家信佢, 肯聽佢講

男爵府

ACR824 發表於 22-7-1 08:56
有時其實唔係婚姻問題,係個人既人格有問題。正如有d小朋友頑皮可能因為缺乏愛,但亦有本身就係頑劣,好難 ...

哩個亦係我在bk 成日講,啱的人好重要, 結婚前做下婚輔, 了解下對方性格成長等, 唔係鐘意咁簡單, 當然日常接觸都會睇到, 但好多成長, 處理問題方式無了解,亦都無有機會好好了解, 如果覺得有個人愛, 但無無限包容, 不如放棄, 結婚太難

子爵府

kaman06 發表於 22-7-1 10:22
哩個亦係我在bk 成日講,啱的人好重要, 結婚前做下婚輔, 了解下對方性格成長等, 唔係鐘意咁簡單, 當 ...

對,婚姻太難了,當發現問題是,已累積太多太多相處不快嘅經歷了。
真係好想delete佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果已比過一次機會佢都係改唔到,咁我會放手,等佢慢慢玩飽佢

男爵府

旦仔 發表於 22-7-1 18:22
對,婚姻太難了,當發現問題是,已累積太多太多相處不快嘅經歷了。
真係好想delete佢

Jm 加油, 唔好太快失去信心,亦唔好包容到過自己底線, 咪信咁多毒童話, 話結婚就幸福快樂, 反而樂觀積極d, 有事就揾人幫手傾計, 相信都唔會好難

別墅

首先冷靜諗一諗先, 你地之間本身係咪有問題存在令佢需要外求? 你會唔會以小朋友為大前提保住婚姻? 男人話會斷, 通常都唔會即刻, 佢地喺呢一刻係世上感情最豐富既動物, 2 邊都想留住都唔捨得, 而且重會越來越高招. 先靜一靜諗一諗自己想要D咩再做決定.

禁止訪問

男爵府

有錢就走!
完。

男爵府

茶類愛好者 發表於 22-6-26 11:29
"有錢有能力先可以有say" 真係世界真理!!
在 香 港 ,無 錢 更 有 say, 幫老弱婦孺的福利多的是,否則,無錢女人及小朋友便任人魚肉?現在已不見窮到要訓街的婦孺了。太小看香港的福利政策了。

況且,女人塭得多,對將來離婚真的有好處嗎?看看香港的婚姻法先啦!

varievarie    發表於 23-1-14 10:12

侯爵府

Sally1242 發表於 22-6-25 17:50
今年2月發現老公出軌,本身佢份工要OT, 但連星期六日都OT就有古怪。
之後趁佢沖涼check電話, 發現佢真係有 ...

生活係好現實問題,你冷靜認真諗下就會知自己想點做

禁止訪問

珍珠宮

irisf 發表於 22-7-4 22:32
在 香 港 ,無 錢 更 有 say, 幫老弱婦孺的福利多的是,否則,無錢女人及小朋友便任人魚肉?現在已不見窮到 ...

向來人有錢就有選擇權,可以過自己人生,根本好多問題妳只要有銀彈,根本唔成問題!

福利政策不能幫長期,而且都唔會俾到優渥生活,係唔會瞓街咁解……但只要妳有錢,妳可以瞓五星酒店、選擇離開過更好嘅生活,而好生活好環境、選擇多樣性需要錢黎支撐。

洋房

今年2月發現老公出軌,本身佢份工要OT, 但連星期六日都OT就有古怪。

問你自己

民房

其實唔係好明白,做咩出完又再出??佢想出咪俾佢出飽去,佢出咪離婚,你又唔係靠佢食飯。。。人生有幾多個十年,做咩要委屈自己?你冇咗佢 會死?分好身家,88。

過來人

大宅

回覆 Sally1242 的帖子

男人出軌
只有0次同無限次

你可以選擇原諒,前題係,如果你有苦衷,又忍得到

大宅

其實男人出得軌,就已經代表佢無顧你感受,就算呢刻唔離婚,都唔代表仍然可以好似以前咁相處,心平氣和咁分開,對小朋友會好過你地貌合神離

大宅

旦仔 發表於 22-7-1 00:09
我發現咗個定律,就係出過軌嘅男人,最終就算揀返老婆,但係個心一直都係想偷食。

想偷食嘅心由始至終冇 ...

你真係講得好岩,就算佢口中話有幾咁愛自己,其實之後原諒左佢,男人都會再出去偷食,我都忍左我老公10年啦!我一次又一次原諒佢,佢出去偷食左4次,最後呢個一直話斷,但最後都比我發現又發現再發現,佢地有聯絡,所以我最後都唔再比機會佢,叫左佢搬同佢離婚,我有兩個女,所以得一次就會有更多更多次

大宅

我都係過來人,10年裏面老公都多次偷食,口講應承你改過,但最終換來一次又一次傷害,最後呢次都係一直話斷,但斷左年半都斷唔到,所以我都趕左佢走,我都有兩個小朋友

子爵府

barbieric 發表於 22-7-10 21:56
我都係過來人,10年裏面老公都多次偷食,口講應承你改過,但最終換來一次又一次傷害,最後呢次都係一直話 ...

點解咁容易俾你發覺嘅?
我身邊嘅朋友,有啲男同事直說同我講佢偷食,佢哋話做得好足唔會咁容易俾老婆發覺。

衰完一次又一次,點解你老公冇進步過?
定係有啲位?根本掩飾唔到 ?

子爵府

barbieric 發表於 22-7-10 21:42
你真係講得好岩,就算佢口中話有幾咁愛自己,其實之後原諒左佢,男人都會再出去偷食,我都忍左我老公10年 ...

我身邊幾個男同事都係咁,衰完一次又一次,但每次都相隔好多年,老婆原諒,但佢會私底下玩得小心啲,唔好用情太深。
男同事同我講,佢話就好似食茶餐廳咁,食完就走,老婆唔會知你放工之後食個茶餐喎!
佢係咁比喻⋯⋯咁我唔知佢係玩Apps定係撳鐘仔,我都冇興趣知佢啲仆街嘢。
但你又點會發覺嘅?

首頁

尾頁

跳至