自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2021勳章

發覺原來出面買嘅蛋糕嘅忌廉係冇咁易溶,全都係化學物質黎架

趙元嵩    發表於 22-6-27 11:14

別墅

仲好多糖添一D都唔健康

翡翠宮

2021勳章

mandy952 發表於 22-6-25 17:58
發覺原來出面買嘅蛋糕嘅忌廉係冇咁易溶,全都係化學物質黎架

因為街買的大多用植脂忌廉,一來平,二來容易打起,三來無咁易溶,四來成品比較穩定

仲未計落的色素,唔止忌廉,連麵包、蛋糕都會落添加劑,蛋糕落左乳化劑好快就打起,焗出黎的蛋糕好鬆軟

男爵府

我覺得就算自己整的都不是健康食物,太多糖、牛油、cream;我反而試過自己整蛋糕後仲少食蛋糕(也少整)

侯爵府

2021勳章

j2j2 發表於 22-6-25 18:14
我覺得就算自己整的都不是健康食物,太多糖、牛油、cream;我反而試過自己整蛋糕後仲少食蛋糕(也少整) ...

自整蛋糕也不見得健康
有工具自然會多整
街外賣反為控制自己少吃

珊瑚宮

2021勳章

我覺得就算自己整的都不是健康食物,太多糖、牛油、cream;我反而試過自己整蛋糕後仲少食蛋糕(也少整) ...

唔好落咁多糖,唔用牛油,cream亦唔落糖亦唔多,因為貴

珊瑚宮

2021勳章

小manman 發表於 22-6-25 18:07
因為街買的大多用植脂忌廉,一來平,二來容易打起,三來無咁易溶,四來成品比較穩定

仲未計落的色素,唔 ...

好似仲有落膨脹劑,令蛋糕焗完唔會縮

珍珠宮

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

幾年前初初學做蛋糕,真係跟足食譜糖分比例,真係好唔健康,太多糖!
熟咗之後,就一路自己減糖,減到而家基本上個蛋糕係只有蛋味,糖分近乎係冇!不過都已經係整少咗了。依家只係每逢屋企人生日我先至會做一個生日蛋糕,否則都唔會無端端手痕去做蛋糕㗎啦,蛋糕始終多食無益,高糖、高脂肪、高膽固醇

ccysj01    發表於 22-6-25 20:18

水晶宮

2021勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

自己整,份量無得整好少,無理由整一件蛋糕吧

街外買,有時候反而口痕買一件食完算

我朋友自從無做野,就不停學整野食,一家三口越食越多越肥...

珍珠宮

2021勳章

agree

子爵府

Angelice-BeBe 發表於 22-6-25 18:27
自己整,份量無得整好少,無理由整一件蛋糕吧

街外買,有時候反而口痕買一件食完算

啱!
而且鐘意整嗰啲人,通常都成日整

子爵府

所以我直情唔學唔買工具

珍珠宮

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

chitchit0520 發表於 22-6-25 18:30
啱!
而且鐘意整嗰啲人,通常都成日整

我起初都係㗎,真係一個禮拜七日我會做四、五個蛋糕….後來屋企人同我講:叫我停止唔好再整….佢話佢哋已經食到驚,見到蛋糕都驚

子爵府

happymama11 發表於 22-6-25 18:32
我起初都係㗎,真係一個禮拜七日我會做四、五個蛋糕….後來屋企人同我講:叫我停止唔好再整….佢話佢哋已 ...

我曾經想買麵包機
就係朋友同你經驗一樣-屋企人食到怕,所以我決定唔買唔學

侯爵府

2021勳章

chitchit0520 發表於 22-6-25 18:30
所以我直情唔學唔買工具

自己整可調份量 用料靚d 街外買 全是植物忌廉 名好聽 但自己知 是什麼 始終落口的 都係講究點 好d

水晶宮

2021勳章

係呀,自己試過整,原來好鬼多糖

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

白麵粉係精緻碳水化合物,已經唔好

除非好似歐洲食黑麥麵包,咁就健康

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

我都係鍾意自己整蛋糕,真正奶油香味真係好唔同。

侯爵府

2021勳章

撇除化學物質,其實蛋糕本身都係唔健康嘅食物,又糖又牛油。有時想食我寧願買一件過口瘾,好過整一個要食晒佢。

公爵府

2021勳章

beckyfung142 發表於 22-6-25 18:02
仲好多糖添一D都唔健康

係!多年前出去學整過一次,發現原來要落好多d牛油同糖,d牛油就一大舊一大舊咁車落去,而d糖就大大碗多到好似唔洗錢咁!所以之後都冇整,亦只會生日食少少。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊