自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

初學時整蛋糕整上癮,太唔健康,於是轉軚整麵包,既健康又是主糧,好多了,現在不會再整蛋糕,好想食時寧願買少少。

子爵府

micsin 發表於 22-6-25 18:34
自己整可調份量 用料靚d 街外買 全是植物忌廉 名好聽 但自己知 是什麼 始終落口的 都係講究點 好d
...

一年食嗰幾次,幾有害呢!
對於平日餸菜,煮食用具,我就真係好重視,始終日日食。

珊瑚宮

2021勳章

LekGirl 發表於 22-6-25 18:46
係!多年前出去學整過一次,發現原來要落好多d牛油同糖,d牛油就一大舊一大舊咁車落去,而d糖就大大碗多到 ...

整馬卡龍先恐怖,幾百克糖就整嗰一盤仔,食多兩舊仔都糖尿病
牛油曲奇,牛油蛋糕勁得人驚,簡直係增肥餐單首選

珊瑚宮

2021勳章

happymama11 發表於 22-6-25 18:32
我起初都係㗎,真係一個禮拜七日我會做四、五個蛋糕….後來屋企人同我講:叫我停止唔好再整….佢話佢哋已 ...

我整完基本上係自己食晒,家人唔會食

侯爵府

2021勳章

mandy952 發表於 22-6-25 18:53

整馬卡龍先恐怖,幾百克糖就整嗰一盤仔,食多兩舊仔都糖尿 ...

我唔好太甜飲品全走糖
馬卡龍唔覺得好食
係酒店下午茶先食一兩件

珍珠宮

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mandy952 發表於 22-6-25 18:54
我整完基本上係自己食晒,家人唔會食

如果你整成個蛋糕…你一個人食咁咪好肥!?同埋唔叫其他人試,咪唔知道個蛋糕味道同意見囉!

珊瑚宮

2021勳章

happymama11 發表於 22-6-25 18:56
如果你整成個蛋糕…你一個人食咁咪好肥!?同埋唔叫其他人試,咪唔知道個蛋糕味道同意見囉!
...

唔會喎,一日食一小件,6吋蛋糕好少,而且多生果,超低糖,成個蛋糕先得15至20克糖,cream又唔落糖
以前以為一定要落咁多糖,但原來唔係,不過完全唔落糖就味道有少少寡

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

以前聽呀sir講出面忌廉蛋糕係5份甜忌廉1份淡忌廉,再加魚膠因為驚天氣熱會易溶
小紅書入面好多小秘技,教用奶加糖加魚膠水都一樣整到吱得出嘅忌廉,仲低脂添

侯爵府

2021勳章 BK Milk勳章

小manman 發表於 22-6-25 18:07
因為街買的大多用植脂忌廉,一來平,二來容易打起,三來無咁易溶,四來成品比較穩定

仲未計落的色素,唔 ...

睇完文字覺得jm好勁,跟著再望下id名,原來係你,咁就梗係

公爵府

2021勳章

mandy952 發表於 22-6-25 18:53

整馬卡龍先恐怖,幾百克糖就整嗰一盤仔,食多兩舊仔都糖尿 ...

最慘嘅就係落完咁多糖同牛油之後,個蛋糕d甜美竟然都只係啱啱好….
而馬卡龍,其實係可以想像到落咗幾多糖,因為真係超甜,真係甜到頂唔順。

伯爵府

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

除左忌廉之外仲有好多鬼祟野
我親戚做過2間餅鋪(連鎖+小店)
而家都少食左

公爵府

2021勳章

我有齊工具 鍾意買
不過又懶 可能一年只整幾次
我女每次見我整都超興奮

男爵府

回覆樓主:

從來好食既野都唔健康,如果要整一餐出來但又唔好味,又冇人欣賞,我寧願間唔中大時大節出去買一個算

侯爵府

2021勳章

anpanmenbaby 發表於 22-6-25 19:12
除左忌廉之外仲有好多鬼祟野
我親戚做過2間餅鋪(連鎖+小店)
而家都少食左

猪油麻,添加劑, 防腐劑 色素, what else

珍珠宮

2021勳章

j2j2 發表於 22-6-25 18:14
我覺得就算自己整的都不是健康食物,太多糖、牛油、cream;我反而試過自己整蛋糕後仲少食蛋糕(也少整) ...

蛋糕嘅糖份真係高到妳唔信,只可以當甜味間中淺嘗。

複式洋房

我覺得就算自己整的都不是健康食物,太多糖、牛油、cream;我反而試過自己整蛋糕後仲少食蛋糕(也少整) ...

同意,唔夠油唔夠糖係無咁好食。代用品嘅味道又無咁出色,所以直情少整

大宅

回覆 LittleSnail88 的帖子

有咩可以代替牛油,糖。我都想整健康旦糕

超級版主

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

等待黎明 發表於 22-6-25 18:49
初學時整蛋糕整上癮,太唔健康,於是轉軚整麵包,既健康又是主糧,好多了,現在不會再整蛋糕,好想食時寧願 ...

我而家都整麵包唔多整蛋糕,一來麵包成日食,二來出去買嘅麵包放超過一個星期都冇發毛,可想而知落咗d咩,睇埋標籤上嘅成份,更加努力自己整。仔女細果陣,逢年過節整曲奇蛋糕等俾佢地帶返學校分俾人,而家上咗高中,我好少再整,係有時佢地想同感恩節聖誕節食至整少少。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

2021勳章

有悟性!

琥珀宮

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

加多d糖係硬剩d

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊