自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我成日都會幫手襟住(emoji)門,尤其見到老人家會叫佢地慢慢唔駛急。出入都襟住度門等下一位唔駛再推一次。但真係無乜人會講唔該,通常老人家會講,其他人都係直行直過,仲有d人個樣係沾沾自喜唔駛用自己對手掂到,我見到呢d内心會好鄙視佢地。

珊瑚宮

回覆樓主:

一定要講 人哋唔係老逢要讓座 不過我試過讓座畀個大肚婆冇講唔該 老人家都試過 有小小介意.但心又覺得做自己算

伯爵府

回覆樓主:

基本禮貌

珍珠宮

當然會講唔該啦!呢啲係基本禮貌嚟啫!但如果係我讓座俾其他人而對方冇講唔該,我又唔會開口叫人講唔該囉!我覺得做自己覺得應該做嘅事已經足夠了!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

BKFinder 發表於 22-6-25 19:27
讓座是美德,更是人際相處上的一門學問。有網民分享指,有次早上乘搭港鐵時,遇見有年輕女生起身讓座給另1 ...

梗係會啦!
我哋落巴士都會大聲同司機講唔該㗎,不過我知道好多人對道謝好尷尬

珍珠宮

回覆樓主:

嗟來之食

男爵府

回覆樓主:

我會講,重要我小朋友(8歲)立即大大聲講「唔該姐姐」「唔該哥哥」...每次我小朋友被哥哥or姐姐讚乖後都會很開心,之後,每次有人讓座比佢,佢都會為左人哋個「乖」字,主動講「唔該」

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

梗係會講

男爵府

好多人都唔會講,因為我成日都讓坐,但係有一半既人都唔會講

公爵府

好媽媽勳章

必須要講

子爵府

要講,個小朋友真係需要教育一下

水晶宮

2024年龍年勳章

BKFinder 發表於 22-6-25 19:27
讓座是美德,更是人際相處上的一門學問。有網民分享指,有次早上乘搭港鐵時,遇見有年輕女生起身讓座給另1 ...

作善舉者持施恩莫望報心態係可以,但接受者亦必需報以感謝作為回應。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

回覆樓主:

我又覺得,果女仔有出聲"你坐啦"咁就要講唔該,但你自動起身,人哋以為你你快落車,無講唔該,都可原諒

大宅

回覆樓主:

唔講讓坐,有一次車站排隊,同前個女仔講"你頭髮有樹葉"定唔記得係咩,個女仔撥撥頭髮就算,唔該都無句

複式洋房

有禮貌地請人幫忙讓座其實無咩問題,對方肯讓,你講聲唔該,已經完件事。 相信好多人都無咩所謂。
問題在於人哋讓完咗之後,仲喺人哋面前當面指桑罵槐。這種行為是挑機。

首頁

尾頁

跳至