自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

公爵府

虎到金來勳章

惡人bb 發表於 22-6-26 00:45
我唔火呀,我只係講事實,馬醫生唔係真係有醫德到咁,講到尾都係想搵多啲錢。

我都睇左3年幾啦。但係唔係 ...

又咁講,佢又預知唔到入去既病人問咩,講幾奈,試唸下,如果個病人係咁問嘢,而個醫生因為怕傾左好奈而閘你,唔俾你問,個病人一定唔開心或者失落!但馬醫生從來無去唔俾病人問野,所以呢点大家都可以理解点解要等咁奈!至於醫德,我理解係個D dup症,斷錯症呀,求其敷衍,又收好貴但唔專業個D醫生!如果講因為等得奈,時間管理不善既,未至於無醫德掛!点都好啦,你搵到一個適合你的醫生也是好的,最緊要健康呀!

翡翠宮

減齡達人勳章

惡人bb 發表於 22-6-26 00:48
我booked過最早第一個,都係要等半個鐘以上,因為醫生去左醫院睇病人未返。
...

冇法呀,馬醫生幫病人做完手術,第二朝就要去巡房,我試過喺醫院等佢等到12點,爭啲要比多半日房錢,我可以講,馬醫生係一個好醫生,有問必答,令到病人原本好徬徨,都變得好安心

公爵府

虎到金來勳章

florapang0426 發表於 22-6-26 01:03
冇法呀,馬醫生幫病人做完手術,第二朝就要去巡房,我試過喺醫院等佢等到12點,爭啲要比多半日房錢,我可 ...

我都試過佢睇哂症後再來醫院巡房,個時都23:00了,我問佢食野未,佢都未食,真係好勤力!仲有,佢除左睇症,自己一手一腳拍乳癌資訊片,希望幫到多D人了解多D檢測乳房重要性,早發現早治療!另外佢仲在網上有 page專解答患者所有問題,唔係佢既病人,佢都全部解答,睇得出佢係無私嘅人!

珍珠宮

馬醫生真係好有醫德

得十一哥介紹,睇埋片啦啦聲帶屋企人去睇,最好係比我全家人審犯式盤問,馬醫生都好好耐性答我哋,又片又相又power point

最緊要佢唔會做啲不必要手術,知我屋企人淋巴冇事都話可以吾急住切住,成個手術好放心

公爵府

虎到金來勳章

鴨鴨比 發表於 22-6-26 01:14
馬醫生真係好有醫德

得十一哥介紹,睇埋片啦啦聲帶屋企人去睇,最好係比我全家人審犯式盤問,馬醫生都好好 ...

係喎,坦白講,每次覆診我都寫低D問題問架,無10題都8題呀,可能我無記性,有D問題之前問過又再問,不過好彩馬醫生唔炸型,照舊耐心解答咋

水晶宮

回覆樓主:

我都係馬醫生病人,佢有幾好,其他jm 已經講咗。我好多謝佢幫我找到個好好的整形外科醫生(李金合醫生)一同為我做手術。若馬醫生的細心是10分,李醫生應該有12分。每次覆診完李醫生,個心都鬆咗d。
總之,我好幸運遇到這兩個好醫生。

公爵府

虎到金來勳章

birdbird 發表於 22-6-26 01:41
我都係馬醫生病人,佢有幾好,其他jm 已經講咗。我好多謝佢幫我找到個好好的整形外科醫生(李金合醫生)一同 ...

對,遇到好嘅醫生,真係要感恩!我返親政府覆診,睇完每次都眼濕濕咁走人!但每次返馬醫生診所覆診走人,個心情係愉快,本來好擔心嘅問題,聽完佢嘅意見會令人有返信心,有返希望!我都好多謝之前介紹我去睇馬醫生嘅一位太太

侯爵府

畀面勳章

waic 發表於 22-6-25 20:19
我幾年前都試過一次比個所謂女名醫斷錯症,照超聲波話我有子宮瘜肉要切除,book 埋醫院。後尾我覺得佢太貴 ...

我62有類似case
佢去做私家做身體檢查,check到有高血壓,個醫生話佢一定要做通波仔才有得救。佢驚做手術,所以另外政府排期驗多次,政府醫生話佢係高血壓,但唔嚴重,食藥可控制,醫生仲話佢都識果個私家醫生,係佢徒弟,話佢會講嚴重啲呃你幫襯佢做手術(因保險可claim 錢,手術費可叫高啲,唔會同你慳)
62比佢搞到驚左好耐,身心煎熬。

男爵府

熱血勳章

惡人bb 發表於 22-6-26 00:17
我以前都係馬醫生既病人,慣左book左都要等一個鐘左右,最近一次覆診,大半年前已經book左,我請假去,勁 ...

我之前帶屋企人睇過馬醫生,都係喺度爬文見到好多好評所以去睇,覺得真係無介紹錯!最深刻同感動係約期返去睇抽針報告嗰日我要返工,收工時間已經過咗診所營業時間,但醫生提出可以等埋我收工上去睇報告真係醫者父母心,在病人角度出發,想我哋早啲知道病情,因為估計可能係衰嘢,最後報告出咗唔係衰嘢,俾咗幾個意見我哋去處理,由於沒急切性需要開刀,寫紙轉介去政府排期去睇,最後睇政府覆診了一段時間都係觀察,再照見到粒嘢變細咗不用再覆診了 所以我覺得佢唔係浄係向$$看,係有醫德嘅好醫生!等都係值得等嘅

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

惡人bb 發表於 22-6-26 00:45
我唔火呀,我只係講事實,馬醫生唔係真係有醫德到咁,講到尾都係想搵多啲錢。

我都睇左3年幾啦。但係唔係 ...

兒科都係等咁耐,多病人嘅醫生係要等,揀得受歡迎醫生,呢 d 時間成本要預。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

惡人bb 發表於 22-6-26 00:48
我booked過最早第一個,都係要等半個鐘以上,因為醫生去左醫院睇病人未返。
...

我陪老公睇眼科,第一個 booking 都等咗一個鐘,原來醫生有手術,做完先開始睇症。

伯爵府

DonnieBB 發表於 22-6-25 22:24
佢d白頭髮好型, 今晚同c6講呢個醫生頭髮白得嚟好均勻灰色 仲要咁多人讚佢有醫德
...

睇完唔記得咗佢全名係咩、可唔可以講多次? thanks

大宅

十一哥 發表於 22-6-26 01:01
又咁講,佢又預知唔到入去既病人問咩,講幾奈,試唸下,如果個病人係咁問嘢,而個醫生因為怕傾左好奈而閘 ...

認同,好怕啲一個人睇醫生幾個人陪佢入去嗰啲,我早前複診就遇到連續兩Pair係咁,最後淨係呢兩組都等咗成個鐘有多,唔通又入醫生數?我明白人多入去問嘅問題就會多。不過我都希望陪診嗰啲諗吓出面仲有好多病人等緊,問問題盡量簡而清

我喺佢度複診左三年,只係試過一次等咗兩個鐘,其餘都係大約個半鐘左右我就見到醫生,我真係要感恩

大宅

amazing 發表於 22-6-26 06:45
睇完唔記得咗佢全名係咩、可唔可以講多次? thanks

馬國權醫生

大宅

惡人bb 發表於 22-6-26 00:17
我以前都係馬醫生既病人,慣左book左都要等一個鐘左右,最近一次覆診,大半年前已經book左,我請假去,勁 ...

其實你自己放棄左個booking,姑娘要再攝期俾你都好難,D booking一早就book晒,有時唔係淨係企自己嗰邊諗,姑娘們都有好多突發野要處理,正如早排複診Booking都係9:30,早一日姑娘打嚟話醫生臨時有小手術叫我10:00到,OK冇問題,最後我都要11:30先見到醫生,其實喺診所度有得叉電有Wi-Fi用,上下網其實時間好快過

既然已經遇到另一位合適的醫生,忘記以前的不快吧,祝大家都身體健康

公爵府

虎到金來勳章

Panda-Z 發表於 22-6-26 07:10
認同,好怕啲一個人睇醫生幾個人陪佢入去嗰啲,我早前複診就遇到連續兩Pair係咁,最後淨係呢兩組都等咗成 ...

我最奈試過三小時,個次我都有D炆架,不過明白入去見醫生嘅病人或家屬可能有D咩事,所以都理解!最快一次就係連埋拎藥一小時內搞掂,個次有小小覺得中六合彩

公爵府

虎到金來勳章

Panda-Z 發表於 22-6-26 07:26
其實係你自己放棄自己個booking,姑娘要再攝期俾你都好難,D booking一早就book晒,有時唔係淨係企自己嗰 ...

對,好 full,最近有新症朋友book, 最快都要9月!不過姑娘會問有咩唔舒服,如果緊要,佢地都盡量安排最快,而個朋友因為初步確診乳癌,一星期內即被安排見馬醫生了!所以真係好難攝架,除非好緊急咋

大宅

十一哥 發表於 22-6-26 07:28
我最奈試過三小時,個次我都有D炆架,不過明白入去見醫生嘅病人或家屬可能有D咩事,所以都理解!最快一次 ...

我最快嗰次一個鐘多少少啦,當日好似仲要黑雨過後,好多人冇嚟先咁快

珍珠宮

anpanmenbaby 發表於 22-6-26 02:03
我62有類似case
佢去做私家做身體檢查,check到有高血壓,個醫生話佢一定要做通波仔才有得救。佢驚做手術 ...

係呀,個女名醫一聽到我話冇買保險,即係冇晒興趣咁叫我排政府,但我話照做私家佢先有番啲表情

珍珠宮

gallygally 發表於 22-6-25 21:22

你講果位名醫係咪在養x嗎?

唔係,佢又不至於咁出名。係法國者
我見佢啲booking 好full, 要排好耐,同埋圍內幾個女性朋友都搵佢,應該算出名掛,所以叫佢名醫

首頁
23456...9

尾頁

跳至