時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2021勳章

平平常常 發表於 22-6-25 22:18
澳洲人呢排興咁樣買西蘭花,做採花賊。

西人唔中意食西蘭花菜梗,但係我中意

珍珠宮

2022勳章 2021勳章

bbsbbs 發表於 22-6-25 22:47
近排澳洲(Sydney)嘅物價貴咗好多,尤其是蔬菜生果,真係嚇親。在普通超級市場Woolworths
買荷蘭豆A$42.8 ...

嘩,好貴!點解貴咁多

珍珠宮

2021勳章

bbsbbs 發表於 22-6-25 22:47
近排澳洲(Sydney)嘅物價貴咗好多,尤其是蔬菜生果,真係嚇親。在普通超級市場Woolworths
買荷蘭豆A$42.8 ...

澳洲係農業大國,可以自給自足,點解搞到閙蔬菜慌?!就算有個別州份之前有水災,照計都可以有其他州份供應架。

係咪d農夫走鬼曬,無人種野?!

珊瑚宮

2021勳章

Jone_kuok 發表於 22-6-25 22:08
澳洲安全,周邊都是唔夠佢打嘅國家。
其他大國離佢又遠

呢句真

珍珠宮

平平常常 發表於 22-6-25 22:48
係吖,計重量。佢地淨要有花個部份,會輕稱好多。但係佢地搣淨落來嗰部份,應該無人會要。

如果係香港菜 ...

香港唔止街市,超市都未見過咁揻

水晶宮

2022勳章 2021勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

咁要calling 成日係bk好關心香港嘅澳洲ben哥,佢尋日話睇過生菜3.99。都提議佢開post講下而家澳洲點。
我係fb見到人post話菜價暫時會繼續貴。多咗人係屋企種菜。

珍珠宮

Onlok 發表於 22-6-25 23:08
咁要calling 成日係bk好關心香港嘅澳洲ben哥,佢尋日話睇過生菜3.99。都提議佢開post講下而家澳洲點。
我 ...

Ken應該唔會入黎,不過如果標題係「中國人要移民」,聽日早上一定會喺度見到佢

男爵府

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章

czl115 發表於 22-6-25 23:16
Ken應該唔會入黎,不過如果標題係「中國人要移民」,聽日早上一定會喺度見到佢
...

無錯, 仲要搶頭嗰幾個位, 拋低一兩句就潛水.

其實阿Ken哥係咪真係喺澳洲㗎? 咁關心香港嘅? 抑或佢其實去咗澳洲....牛奶咋?

水晶宮

2022勳章 2021勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

SU213 發表於 22-6-25 23:21
無錯, 仲要搶頭嗰幾個位, 拋低一兩句就潛水.

其實阿Ken哥係咪真係喺澳洲㗎? 咁關心香港嘅? 抑或 ...

哦……可能唔係ken哥,係水哥至真

SU213    發表於 22-6-25 23:33

珍珠宮

2021勳章

我 ...

佢對澳洲事情報喜不報憂,疫情初期澳洲鎖國全球最誇張,連海外國民都唔比返去,佢粒聲唔出。香港收緊d防疫措施,佢就依牙鬆鋼。

阿澳洲Ben唔敢講嘅澳洲真相,TikTok敢講!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

2021勳章

我 ...

生菜邊有咁平呀,貴到離晒地。

男爵府

回覆樓主:

呢排係呀好多人喺back yard 種菜,種子供應都好緊張,但係種唔切都係要食,唯有食少啲菜或者買罐頭豆粟米Frozen雜菜。
想想下 去唐人雜貨鋪買金針、雲耳、冬菇雪耳仲有數圍

水晶宮

candysandy 發表於 22-6-25 23:32
生菜邊有咁平呀,貴到離晒地。

可能ken哥識人,買到平嘢呢

男爵府

1314625 發表於 22-6-25 22:07
黎香港做net

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

Onlok 發表於 22-6-25 23:42
可能ken哥識人,買到平嘢呢

可能講緊啲煮飯仔玩具咋

珍珠宮

虎到金來勳章

以前有個同事又叫"KEN",
個人"臣臣"地,
成日上網扮鬼扮馬(又男又女)比人狂插就自high,
精神真係有問題....
同事都怕左仾...

瑪瑙宮

回覆樓主:

英國人移得去邊?整個歐洲都面對天然氣供應危機,俄羅斯聲言今年內逐步斷供,經濟隨時大倒退。

亞洲佢地住得慣咩?移去澳洲最好,不過澳洲今年第一季通漲已升至20年新高,係咪安身立命之地

象牙宮

虎到金來勳章 2022勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

加菲貓3 發表於 22-6-25 22:01
唔單經濟,俄有個人物發表,如果第三次大戰,俄會第一時間會先射英國

點解射英先!?

子爵府

2021勳章

capricornbb 發表於 22-6-25 22:46
傷港人去英國,英國人梗係要搵其他地方移居啦!

香港蝗蟲曱甴入侵英國

翡翠宮

2021勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

哈哈
總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至