時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

香港通漲升咗1.2,已經大呻好貴,生活苦。

中國2.1都算係咁。

英9.1
美8.6
澳5.1
加7.7

咁呢方面,英國真係大勝。對佢哋來講,澳真係平好多了 好似樓上話齋,想平,移民嚟香港啦!嚟到,可能仲可以被視為高貴嘅英國人大架光臨添呀

https://tradingeconomics.com/country-list/inflation-rate-

珍珠宮

回覆樓主:

見遠嫁他國嘅中國女士都好常在花園種中國蔬果,一來在他國買係貴,二來自己種少少,想起就可新鮮食。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

移咗過去既港人有排受

珍珠宮

FennieMan 發表於 22-6-26 11:32
想當年,我老爺和老公(英國人)都唔贊成脫歐,但英國政府包裝得好好,另外,有好多人唔贊成脫歐但又唔行 ...

見過有歐洲跨境司機投訴由英國揸車入境其他國家,自食三文治不能有某種食物,因為英國唔係歐盟國,冇得括免。 三文治就會被充公。

男爵府

redhot 發表於 22-6-26 07:42
例如存啲咩係有補貼?

我只從現實上睇見中國係乎物價幾穩定,我以為因為係自己生產,又有俄提供燃料,唔 ...

米 油 同部份農產係有國家補貼。國家為左怕糧食不足。鼓勵農民 耕種。每年比務農既補貼以百億計。另外國家既cpi 可以睇到物價走向。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

candysandy 發表於 22-6-25 23:32
生菜邊有咁平呀,貴到離晒地。

Each??

珍珠宮

加菲貓3 發表於 22-6-25 22:01
唔單經濟,俄有個人物發表,如果第三次大戰,俄會第一時間會先射英國

以為係美國先

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 22-6-26 10:26
我識得幾個喺學校教嘅net,千方百計想留喺香港教書!
佢話如果要返英國,佢應該搵唔到嘢做,只可以攞救濟金 :h ...

香港老師人工高,英國老師遲吓可能罷工 要求加薪10%,如果唔係,追唔倒通升。
國民話之前70£一缸油,依家要£90。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Myluckybaby 發表於 22-6-26 08:48
听聞薑先貴得離譜,天價來。

我見啲BNOner會自己種薑,幾貴都冇問題

琥珀宮

FennieMan 發表於 22-6-26 11:32
想當年,我老爺和老公(英國人)都唔贊成脫歐,但英國政府包裝得好好,另外,有好多人唔贊成脫歐但又唔行 ...

撐脫歐派當年做咗唔少功夫,佢地將唔脫歐嘅缺點放大,對政治冷感嘅人危言聳聽,令到佢地恐懼,支持脫歐,就係咁出嚟投票有成72%,佢地成功咁令平時不理政治嘅人出嚟投票。

脫歐嘅後果今日有目共睹,但運貨司機,香港人可唔可以做到呢?語言係個最大障礙,其次係辛苦度,香港過去呢班頂得到長時間留在架貨車上?唔覺得移去英國呢班人捱得到,上一代香港人或者可能得。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

洋房

平平常常 發表於 22-6-25 22:48
係吖,計重量。佢地淨要有花個部份,會輕稱好多。但係佢地搣淨落來嗰部份,應該無人會要。

如果係香港菜 ...
英國男人去亞洲會繁殖很多嬰兒

侯爵府

回覆 Theo00 的帖子

早兩年去探朋友,只知道姜都要百幾港元/kg,
kckammy

珍珠宮

係外地有花園,親友係老人家,佢都鐘意種下蔬果,南瓜,東瓜,蕃茄,菜,新鮮又甜,泥土肥沃

男爵府

HongV 發表於 22-6-26 11:39
我有同事下月移民英國

恭喜佢

首頁

尾頁

跳至