時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

除左唔俾消費券,我建議凡是永久居民,全球收入都要徵稅,冇報稅可以根據公開報導或告密報稅,收唔到錢唔係問題。總之就算移民40年,只要仲有資格拎永久居民身份證或其子孫,全部永世係香港稅網,雙重徵稅
想拍拍籮柚走,冇咁容易!

rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 22-6-26 12:56
flower0885    發表於 22-6-26 12:48

珍珠宮

2021勳章

dolala 發表於 22-6-26 00:34
除左唔俾消費券,我建議凡是永久居民,全球收入都要徵稅,冇報稅可以根據公開報導或告密報稅,收唔到錢唔係 ...

我覺得咁就唔得喎,香港不朽都係開放型城市,只要係人材,我地歡迎佢返來,哪怕佢只想返嚟搵錢,佢都要付出勞力吖,收重稅咪盞趕走啲人。

我覺得移民嘅人永遠不得申領公屋同綜援,甚至不能領取派錢,咁就夠喇

珍珠宮

2021勳章

redhot 發表於 22-6-26 00:39
我覺得咁就唔得喎,香港不朽都係開放型城市,只要係人材,我地歡迎佢返來,哪怕佢只想返嚟搵錢,佢都要付 ...

贊成離港某年期就不獲香港所有福利

大宅

2021勳章

redhot 發表於 22-6-26 00:39
我覺得咁就唔得喎,香港不朽都係開放型城市,只要係人材,我地歡迎佢返來,哪怕佢只想返嚟搵錢,佢都要付 ...

我建議現在居住係香港既人不受影響,不用全球徵稅,但如果離開香港或內地一段時間(睇出入境同強積金紀錄),不但全球徵稅,而且冇得豁免,更加稅項任估,估你一日賺一億就一億,不得上訴。而且把提取強積金最早期限改成五十年後。

水晶宮

牛年勳章 2021勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

咁有d 人唔係為政治因素要移民,點解要受懲罰? 離開就唔可以再拎資源已經ok 啦

珍珠宮

2021勳章

ricecooking 發表於 22-6-26 00:44
贊成離港某年期就不獲香港所有福利

yes,杜絕啲低端人士返嚟寄生。但我覺得絕對歡迎有能力之士回港搵錢,佢返得嚟而又搵到錢,至少都會在港消費吖

珍珠宮

2021勳章

dolala 發表於 22-6-26 00:45
我建議現在居住係香港既人不受影響,不用全球徵稅,但如果離開香港或內地一段時間(睇出入境同強積金紀錄) ...

你呢個絕對唔係鼓勵人材嘅措施。

香港唔只要人,而係要人材;留一大班廢柴留度其實對香港發展冇乜太大作用!

翡翠宮

2022勳章 減齡達人勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

除左唔俾消費券,我建議凡是永久居民,全球收入都要徵稅,冇報稅可以根據公開報導或告密報稅,收唔到錢唔係 ...

點解要懲罰? 人地移唔移民有自由喎

1209yoyo    發表於 22-6-26 07:58
LCHF    發表於 22-6-26 05:53

大宅

2021勳章

redhot 發表於 22-6-26 00:50
你呢個絕對唔係鼓勵人材嘅措施。

香港唔只要人,而係要人材;留一大班廢柴留度其實對香港發展冇乜太大作 ...

呢個係永久封殺移民YC既措施。

禁止訪問

大宅

移民就係低端人士?你講邊d
一落嚟就排公屋,排醫療,即用$2搭車個d?呢d連薪俸稅都未打過喎。
(我係小紅書見到有個人好自豪自己講落嚟香港就開始用$2搭車,仲話用咗六年,排公屋仲排到,生活好愜意。)

子爵府

2021勳章

dolala 發表於 22-6-26 00:52

咁講,移民嘅藍絲都唔少

大宅

哂氣啦,淨係隱瞞大陸資產去扮窮去排公屋/呃綜援嘅都check 唔到啦,仲講外國?笑死

男爵府

2021勳章

直接啲拉出午門行型啦笑死

大宅

dolala 發表於 22-6-26 00:52

你肯定全部移民既都係yc?

子爵府

2021勳章

junzi_HK 發表於 22-6-26 00:58
移民就係低端人士?你講邊d
一落嚟就排公屋,排醫療,即用$2搭車個d?呢d連薪俸稅都未打過喎。
(我係小紅 ...

係,越嚟越放寬,啲福利一落香港就有。
老嘅過多幾年返大陸住又月月拎幾千高津,你話香港係唔係大陸窮人嘅天堂。

珍珠宮

2021勳章

happyfarmlife 發表於 22-6-26 00:58
香港真係愈來愈似文革,遲啲可能話移民就要處死

香港就是敗在土共手

珍珠宮

2021勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sasa615 發表於 22-6-26 01:01
你肯定全部移民既都係yc?

樓主自己咪係YC囉
佢玩下role play 派膠啫
你地又真係同佢咁認真
天朗氣清

大宅

仲想講埋,成班香港有錢人/高官,好多自己嘅家人都係拎英國藉,最影響到反而係達官貴人,搞笑。反而香港最慘就係走哂班中產,個個閒閒地賣咗樓都幾百萬現金過去新生活,得返d 真窮/扮窮/南亞人/新移民(有錢又唔稀罕嚟香港,呢到好多人鍾意睇小紅書㗎,你地最清楚幾多人嚟呃香港福利),又唔使交稅,但福利拎盡,愈嚟愈衰

男爵府

2021勳章

happyfarmlife 發表於 22-6-26 00:58
香港真係愈來愈似文革,遲啲可能話移民就要處死

文革?
呢個post 似係你D手足玩分化多D喎!

首頁

尾頁

跳至