自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

celiakikiwai 發表於 22-6-26 22:53
我近呢半年都有呢個問題。。
最近終於去左睇醫生, 醫生都話係脂溢性皮炎
請問除左頭以外的地方, 臉上有 ...

佢七十幾歲
話個頭皮從未試過搞成咁

水晶宮

回覆樓主:

1.頭髮太乾,要用保濕高洗頭水,推介clear紫色,我一到秋冬高六月飞霜,係呢隻去頭皮先搞得掂

2,藥性洗頭水

大宅

Debbie媽 發表於 22-6-26 17:19
已轉好多洗頭水,都冇效,夏天撥下頭髮都好似落雪, 膊頭似雪地好尷尬,想睇下皮膚科
...

我之前都係咁,朋友介紹去美康買咗用,好番了
https://media.at-webs.hk/i/0de30bfe-f86a-41d3-b4f2-074eb3192d55.jpg

伯爵府

回覆樓主:

我呢幾個月頭皮好痕
耳背痕
睇醫生食藥搽藥膏
話係染髮敏感
我自己換洗頭水
而家好番好多
但都仲有痕
最慘而家大熱天時仲要戴口罩
耳背好辛苦

珍珠宮

lky3107 發表於 22-6-26 23:06
我呢幾個月頭皮好痕
耳背痕
睇醫生食藥搽藥膏

我又係頭皮痕耳背痕 真係好煩
我抓到成隻耳仔長期紅曬 個個問我咩事

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

Debbie媽 發表於 22-6-26 17:19
已轉好多洗頭水,都冇效,夏天撥下頭髮都好似落雪, 膊頭似雪地好尷尬,想睇下皮膚科
...

試下用艾草洗頭水

子爵府

YuYuMother 發表於 22-6-26 20:39
咁恐怖

是啊
所以咩都問清楚醫生好啲。
用幾耐,幾時停,會否有副作用等等

大宅

回覆樓主:

可以試吓用 neutrogena tar T/gel洗頭水,用咗二支大嘅,日日用一元銀大小,奄一陣先過水,初初要隔一二日就連洗二次,之後就好番。
而家一個月都keep住用二三次,唔好比佢番發,我iHerb買。

牛皮癬之前有JM介紹食Apple pectin
都好咗八九成,可以試吓,我真係好多謝佢嘅分享,改變咗我下半生。(順帶又祝福佢下先,希望佢好人有好報)

https://hk.iherb.com/pr/now-foods-apple-pectin-700-mg-120-veg-capsules/361

https://hk.iherb.com/pr/neutrogena-t-gel-therapeutic-shampoo-original-formula-16-fl-oz-473-ml/77387

首頁

尾頁

跳至