時政擂台

跳至

首頁
34567...18

尾頁

侯爵府

2021勳章

sochui 發表於 22-6-26 22:13
十輪八輪,化驗所發大財

澳門10合1混檢會唔會平好多?

珍珠宮

2022勳章 2021勳章

happyfarmlife 發表於 22-6-26 22:11
下?我由始到終都反對清零政治運動,反對全民強檢,反對社區清零,點解我會推自己屋企人出去檢測同排醫院 ...

共存嘅話,你屋企老人細路一定免不了中招,病重嘅話都可以唔推你屋企人去醫院咁狠心?

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

2021勳章

回覆樓主:

有排玩!日日排隊撩鼻唔使做,唔使返學 即管睇下個巴閉特首之後點

子爵府

2021勳章

boobecky 發表於 22-6-26 17:32
其實出街除罩做檢測都好大機會集體感染
香港2-3月就係咁

如果已經大數字染疫、你講法係合理嘅

相反低確診數字下做就可以有望清零

大宅

兒家有左上海同澳門的經驗, 香港要清零, 好似上海封城方式香港要封幾耐, 好似澳門檢測方式香港要測幾多次, 政府應心裏有數, 且看新一屆政府如何處理。

瑪瑙宮

happyfarmlife 發表於 22-6-26 22:40
有1%需入院係你想像出黎,現實就係當時絕大部分慘訓醫院外嘅都係輕症,呢絕大部人如果唔係因為政府要社區 ...

香港有做過全民檢測咩

珍珠宮

happyfarmlife 發表於 22-6-26 22:40
有1%需入院係你想像出黎,現實就係當時絕大部分慘訓醫院外嘅都係輕症,呢絕大部人如果唔係因為政府要社區 ...

無人繼續喺醫院外餐風露宿,唔係政府放棄清零,係林鄭一聲令下的結果
早期確診人少時,確診者都送醫院,但一星期後都會轉去隔離營,呢度都有人分享過
2月初開始幾百幾百爆,政府就已經做唔切,大量人投訴確診後一星期都無人理,入唔到隔離營,當局要放寬出院指引,又改竹篙灣為輕症隔離點,呢種情況下留喺醫院嘅輕症有幾多?

禁止訪問

珍珠宮

happyfarmlife 發表於 22-6-26 22:42
我屋企長老同小朋友都中過,中時已經輕症冇乜感覺,好返完全冇事喎。

佢地都話寧願中招都唔想被逼排隊強 ...

我有講過想香港做全民強檢?
我一早於2月就確定香港做唔到全民強檢,因為香港無大陸咁嘅自上而下細到毛孔嘅體制
而家講緊香港自己慘成咁,好返,有啲人就諷刺人地澳門要排隊做檢測好慘
都唔知邊個比邊個慘
死左9000人唔慘,排幾個鐘做檢測就慘絕人寰

珍珠宮

2021勳章

qpalzm 發表於 22-6-26 22:52
兒家有左上海同澳門的經驗, 香港要清零, 好似上海封城方式香港要封幾耐, 好似澳門檢測方式香港要測幾多次, ...

香港環境,兩者都不太合適

別墅

其實清零政策仲有個禍害!就係搞到接種疫苗率低,好多老人家唔去打針!因為以為行清零政策就唔會大爆!結果累死好多老人家!

珍珠宮

happyfarmlife 發表於 22-6-26 22:59
你鬼拍後尾枕講左事實出黎,根本由頭到尾重症要留醫都係極少數,輕症唔入醫院後醫院就完全冇人再被逼訓外 ...

一早外國數據就已經指出,雖然omicron病死率低,但傳播快,大量人同一時間生病,即使只有1%需入院,絕對數都好大,對醫療系統會產生巨大壓力。香港公立醫療資源本身就緊張,咁大量病人同時湧入,醫療崩潰根本就係注定嘅事

公爵府

2022勳章 2021可愛聖誕B勳章 2021勳章 畀面勳章

當時第5 波係開始爆發, 至有收輕症隔離, 呢樣亦係之前第1,2,3,4 波嘅做法
之後到疫情日日確診數字失控, 令醫院+醫療系統頂唔住, 至開始家居隔離, 關清零咩事?

大量長者確診, 巳經令隔離病床嚴重不足
令唯一一次確診長者係醫院外露天淋雨等入院
同類事件, 唔希望醫管局再出現同類事件

"冬天害完,宜家盛夏又想再害過"
你有被妄想症呀?
仲有, 清零政治運動? 你似乎好鐘意將呢句當slogan 咁, 洗你自己個腦

Never argue with an idiot

別墅

半生緣 發表於 22-6-26 23:03
其實清零政策仲有個禍害!就係搞到接種疫苗率低,好多老人家唔去打針!因為以為行清零政策就唔會大爆!結果 ...

大陸咁怕開關共存,可能反映一樣野,就係佢地出嘅疫苗冇用!打咗啲人都防唔到重症!仍然死大量人就出晒醜!

公爵府

2022勳章 2021可愛聖誕B勳章 2021勳章 畀面勳章

半生緣 發表於 22-6-26 23:03
其實清零政策仲有個禍害!就係搞到接種疫苗率低,好多老人家唔去打針!因為以為行清零政策就唔會大爆!結果 ...

老人家唔敢打針, 唔係報紙不停講咩" 打針打死人呀,"
" 老人做白老鼠打針" ,
家人亦唔俾長者打針, 呢到我都睇過唔少jm 咁寫過,
呢d 長者們日日接觸嘅資訊驚嚇, 家人反對,
至真係令香港長者接種率偏低呀

Never argue with an idiot

別墅

一罐可樂 發表於 22-6-26 23:20
老人家唔敢打針, 唔係報紙不停講咩" 打針打死人呀,"
" 老人做白老鼠打針" ,
家人亦唔俾長者打針, 呢到我 ...

咁如果當日一早好似星加坡玩共存,仲有冇人敢唔打針!唔打針中咗都係咎由自取!

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

我老公舊同事在澳門某大場做,話依家入公司要48小時核酸陰性

男爵府

澳門朋友告訴我,前兩次檢測基本上在20分鐘內完成,快則甚至在5分鐘已搞掂,且在室內埸館排隊(有冷氣,有關愛站和關愛通道,有座椅供有需要人士),澳門居民好合作,明天的第三次全民核檢已縮短至33小時內完成。

首頁
34567...18

尾頁

跳至