時政擂台

跳至

首頁
45678...18

尾頁

寶石宮

2021勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

自己係屋企都有做快測, 如果政府要全民都冇計

侯爵府

2021勳章

happyfarmlife 發表於 22-6-26 22:40
有1%需入院係你想像出黎,現實就係當時絕大部分慘訓醫院外嘅都係輕症,呢絕大部人如果唔係因為政府要社區 ...

講得有道理。而且果時又無快測,個個有病嘅疑病嘅,走曬去醫院,叫左人打針成年,都唔去打,結果證明8成幾死嘅都係未完成接種。怪晒政府?

侯爵府

2021勳章

半生緣 發表於 22-6-26 23:03
其實清零政策仲有個禍害!就係搞到接種疫苗率低,好多老人家唔去打針!因為以為行清零政策就唔會大爆!結果 ...

無錯,依家大陸澳門根本唔覺得在promote打針,個個只外求政府政策保護自己,以為咁就係安全

公爵府

2022勳章 2021可愛聖誕B勳章 2021勳章 畀面勳章

半生緣 發表於 22-6-26 23:27
咁如果當日一早好似星加坡玩共存,仲有冇人敢唔打針!唔打針中咗都係咎由自取!
...

何以見得一玩共存,香港d 人會打針?
香港都係第5 波疫情確診太嚴重, 打針率至高返d

香港似星加波咁一人話事極權?
星加波政策一講就即實行, 香港得???????

Never argue with an idiot

侯爵府

2021勳章

老翻太太 發表於 22-6-26 21:59
我想問,唔做檢測,係咪肯定每個人都留在家不外出?你合作留在家不代表其他人聽話留在家,意思是說不做檢 ...

去澳門啲fb睇下,佢地就係咁鬧緊,做核酸唔禁足,根本無用,呢樣嘢就係當初香港的討論。但禁足又禁得幾耐?

別墅

一罐可樂 發表於 22-6-26 23:38

香港都係一樣,唔打針冇得入食肆商場!係咪一人話事?有乜分別?不過你講得啱!而家係阿爺話事!所以咪天怒人怨囉!

侯爵府

2021勳章

SandyKL 發表於 22-6-26 20:13
我羨慕澳門,有個肯聽鐘南山院士團隊嘅政府,而唔係聽市內專家講東講西,跟西方果套躺平。
...

何不食肉靡吧,佢地啲大場得番5成客,細場死直咁滯,咁叫好?

珍珠宮

2022勳章 2021勳章

半生緣 發表於 22-6-26 23:10
大陸咁怕開關共存,可能反映一樣野,就係佢地出嘅疫苗冇用!打咗啲人都防唔到重症!仍然死大量人就出晒醜!
...

美國咁多人打復必泰,咪又係死100萬

公爵府

2021勳章

青青河邊草 發表於 22-6-26 23:40
去澳門啲fb睇下,佢地就係咁鬧緊,做核酸唔禁足,根本無用,呢樣嘢就係當初香港的討論。但禁足又禁得幾耐 ...

其實會在社交平台留言嘅人只係冰山一角,好多人不喜歡留言比熟人睇到,尤其澳門社交圈子細,我親戚係好理性好有智慧嘅人,她說她和身邊嘅人根本唔會在社交平台留言,最多只會私下討論,佢話身邊大多支持政府政策

別墅

一罐可樂 發表於 22-6-26 23:38

唔好再妄想可以同大陸通關啦!呢啲咁安全嘅地方,唔適合我地香港人㗎!我等緊去外國旅行!

珍珠宮

半生緣 發表於 22-6-26 23:45
唔好再妄想可以同大陸通關啦!呢啲咁安全嘅地方,唔適合我地香港人㗎!我等緊去外國旅行!
...

而家都可以去外國旅行呀

公爵府

2021勳章

半生緣 發表於 22-6-26 23:45
...

搞笑,唔好妄想香港係屬於外國,唔同大陸通唔通同英美通?

別墅

czl115 發表於 22-6-26 23:43
美國咁多人打復必泰,咪又係死100萬

死100萬有冇計下係研發復必泰之前定之後?我自己都打科興,不過我貪佢冇用先打!

侯爵府

2021勳章

老翻太太 發表於 22-6-26 23:44

其實會在社交平台留言嘅人只係冰山一角,好多人不喜歡留言 ...

咁搞笑,我啲內地朋友相反喎,佢地社交平台只會留言支持,但私下鬧到政府飛起囉

公爵府

2022勳章 2021可愛聖誕B勳章 2021勳章 畀面勳章

半生緣 發表於 22-6-26 23:42
香港都係一樣,唔打針冇得入食肆商場!係咪一人話事?有乜分別?不過你講得啱!而家係阿爺話事!所以咪天怒 ...

如果經過第5 波都唔打針, 無得入食肆商場,
怨就怨自己喇, 社會唔係圍住你地一少堆人轉

阿爺話事, 係呀, 因為呢到係香港, 屬於中國一個特別行政區
天怒人怨? 你自己怨到夠喇
Never argue with an idiot

別墅

czl115 發表於 22-6-26 23:46
而家都可以去外國旅行呀

又幾多人可以攞咁多假去隔離?

侯爵府

2021勳章

半生緣 發表於 22-6-26 23:49
死100萬有冇計下係研發復必泰之前定之後?我自己都打科興,不過我貪佢冇用先打!
...

辛苦晒了,其實你應該等中招好啲

珍珠宮

半生緣 發表於 22-6-26 23:49
...

即使係咁計,都有50萬啦,你以為打左復必泰就唔會重症唔會死?

珍珠宮

半生緣 發表於 22-6-26 23:50
又幾多人可以攞咁多假去隔離?

總之政府無禁止你去外國旅行

別墅

一罐可樂 發表於 22-6-26 23:50
如果經過第5 波都唔打針, 無得入食肆商場,
怨就怨自己喇, 社會唔係圍住你地一少堆人轉

個個敢怒不敢言啫!你問下你自己怕中新冠多啲,定係怕中咗被人捉去隔離多啲!我相信大部份人唔怕呢個病,但怕政府垃圾政策!有兩個廁所又可以在家隔離!即係有錢就得啦!

首頁
45678...18

尾頁

跳至