自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

loved 發表於 22-6-27 08:51
點解咁多人話係 alipay過數 ,東張主持只係話對方用 alipay收錢。其實話要甩綁既人有無用過 al ...

零售店用alipay收錢,咪即係個客用alipay比錢law。
在銀行信用卡角度,客人用卡既商戶係alipay ,唔係間零售店。
客人將信用卡綁Alipay 既時候,在銀行角色,客人已經授權咗Alipay 去扣信用卡數,所以銀行要客人要負責畢數。
所以呢個 case係Alipay 戶口被盜用,唔係一般信用卡在網上被盜用

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

屋仔人 發表於 22-6-26 22:00
大鑊
我都有2張恒生信用卡
其中一張綁咗去AlipayHK

昨晚煮緊飯,睇d 唔睇d, 咁其實係恆生係唔係都要收番條數?定係Alipay 綁卡比人盜用??

不過話時話,Aeon 卡係幾好,記得之前在日本旅遊時,一簽佢就打比我,問係未我簽緊卡,怕比人盜用。

題外話:有單好經典,好難忘! 記得好耐之前,我家人在歐洲比人偷咗銀包,打比我叫我幫佢取消d 卡,間間都ok,係到打去渣打取消時,個職員講明"唔係你簽既卡,都要你比錢!"

珍珠宮

RT 發表於 22-6-27 09:08
我日日都有用alipay 比錢,食早餐去超市買嘢,好少要比密碼先用到喎,好似八達通咁簡單,比個code 佢掃就 ...
即埸俾錢個原理,應該似八達通俾錢咁,如吾係本人拎住個手機,點過數呢?呢方面希望有高人解答一下

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

peaceaa1122 發表於 22-6-27 09:37
昨晚煮緊飯,睇d 唔睇d, 咁其實係恆生係唔係都要收番條數?定係Alipay 綁卡比人盜用??

不過 ...

你在日本都接聽長途電話?電話費貴我無接,通常都係junk call

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

EmilyBB 發表於 22-6-27 09:42
你在日本都接聽長途電話?電話費貴我無接,通常都係junk call
...

有接,記得果時唔知有d 咩優惠,打出打入都好平。如果貴我都未必會接。

珍珠宮

木土土 發表於 22-6-27 09:35
零售店用alipay收錢,咪即係個客用alipay比錢law。
在銀行信用卡角度,客人用卡既商戶係alipay ,唔係間零 ...
咁照道理,受害人應該要針對alipay, 但佢地隻字無提,就算東張都無提佢地係經 alipay付款,點解呢?

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 睛靈勳章

小星星1 發表於 22-6-26 21:53
咁奇?我用咗佢二十多年都未試過

好奇怪地, 點解兩公婆一齊瀨嘢?

琥珀宮

loved 發表於 22-6-27 10:07
咁照道理,受害人應該要針對alipay, 但佢地隻字無提,就算東張都無提佢地係經 alipay付款,點解呢?
...

講咗alipay收錢,即係alipay比錢,點解要提多次?
而家佢哋要找咭數,自己覺得無用過,自然會想銀行唔洗佢地找數。
嘈同投訴銀行,當然容易過嘈Alipay 。所以我唔會呢啲電子銀包去綁信用卡/銀行戶口付款,出事都唔知點投訴

琥珀宮

loved 發表於 22-6-27 09:38
即埸俾錢個原理,應該似八達通俾錢咁,如吾係本人拎住個手機,點過數呢?呢方面希望有高人解答一下 ...

比騙徒hack咗手機,拎咗戶口資料同密碼law。

之後騙徒用自己手機,login受害人既Alipay 戶口去比錢

珍珠宮

木土土 發表於 22-6-27 10:35
講咗alipay收錢,即係alipay比錢,點解要提多次?
而家佢哋要找咭數,自己覺得無用過,自然會想銀行唔洗佢 ...
樓上jm都講左,經 alipay俾錢係要入付款密碼,而吾係 otp, 而事主強調佢地無收過 otp, 而銀行話有 sent otp。咁otp又關alipay乜事呢?

伯爵府

虎到金來勳章

成件事好不可思議仲要兩公婆一齊發生希望快啲可以找到真相,我都係唔用支付寶橫掂優惠越來越少.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

子爵府

Become 發表於 22-6-27 08:33
Aeon信用卡依張新聞講有人盜用過
但話因為唔係銀行,所以要事主負責條數

我都有聽聞過

琥珀宮

loved 發表於 22-6-27 10:38
樓上jm都講左,經 alipay俾錢係要入付款密碼,而吾係 otp, 而事主強調佢地無收過 otp, 而銀行話有 sent otp ...

我自己覺得有機會銀行同事主溝通問題。
成單嘢,只係事主同東張講,未有全部事實,我係general 情況去睇姐。
呢啲要搵就要深入調查。呢到個個(包括我)都係用有限資料(亦不知是否全部屬實)去靠估。
我唔係話事主講大話,可能佢自己都有誤會。

子爵府

係咪用iPhone冇咁易俾人hack?

珍珠宮

玩具勳章

evip 發表於 22-6-27 00:16
我通常用Alipay上的信用卡付款會即時收到SMS 同Alipay notification.
又好少話乜message 都冇喎。如果咁 ...

Same. 如果改左電話又無本人confirm,點會唔係銀行負責。

琥珀宮

loved 發表於 22-6-27 09:38
即埸俾錢個原理,應該似八達通俾錢咁,如吾係本人拎住個手機,點過數呢?呢方面希望有高人解答一下 ...

應該係比人盜用左支付寶戶口,又或者係信用卡比人盜用左去綁支付寶戶口,其實支付寶有漏洞,可以唔實名但綁信用卡,咁任何一個人只係偷左人地張信用卡就可以綁一個冇記證嘅支付寶戶口去使錢

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

Become 發表於 22-6-27 08:31
都係近一年先咁樣
明明借錢分期每個月交一期,自己又唔係遲交

有時月結單早截數,遲截數都會有咁情況

男爵府

mandy952 發表於 22-6-27 11:03
應該係比人盜用左支付寶戶口,又或者係信用卡比人盜用左去綁支付寶戶口,其實支付寶有漏洞,可以唔實名但 ...

應該唔得
因為綁卡要入OTP
除非我連你部電話都偷埋

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

次次用alipay或wechat比錢,即刻會有msg通知,有時都要入密碼先比到錢嫁喎。

琥珀宮

simon138 發表於 22-6-27 11:11
應該唔得
因為綁卡要入OTP
除非我連你部電話都偷埋

用另一部電話login Alipay 戶口,是否需要OTP?

首頁

尾頁

跳至