自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

木土土 發表於 22-6-27 11:24
用另一部電話login Alipay 戶口,是否需要OTP?

未試過唔知
首先你要知道username/password
而且睇唔返完整信用卡號碼
OTP都係send 去原本個電話

珍珠宮

木土土 發表於 22-6-27 10:58

我自己覺得有機會銀行同事主溝通問題。
所以成件事都怪怪地,關鍵就係個 otp, 但 otp係由銀行發出,同 alipay似乎無乜關連,但咁多人已認定係 alipay既問題。睇下有無高人知道答案

珍珠宮

2024年龍年勳章

越看越糊塗。

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E ... 4%E6%AC%A0%E6%AC%BE

象牙宮

peaceaa1122 發表於 22-6-27 09:37

昨晚煮緊飯,睇d 唔睇d, 咁其實係恆生係唔係都要收番條 ...

好多年期朋友係大陸比人綁,
攞晒身上卡去簽買金,
到佢走甩醒返已幾日後,
即打去銀行有晒報案資料,
係渣x唔認數一定要佢找數,
其他卡全部查過唔係佢去簽咭唔洗找,
由當年開始已取消晒佢d卡。

侯爵府

回覆樓主:

用支付寶網上購物,付款時要入密碼,實體店購物和飲食時就唔駛,而且應該每次過數,都有訊息通知,咁大額無都好奇怪。

goldpiglet    發表於 22-6-27 16:40

珍珠宮

木土土 發表於 22-6-27 11:24
用另一部電話login Alipay 戶口,是否需要OTP?

好問題。
我啱啱用另一部電話配另一張SIM卡試login。AlipayHK會send OTP 去原先個電話號碼做認證先可以login第二部電話。所以,又唔係完全會唔知。除非,有人access到原來個電話做OTP。

大宅

yeunghung 發表於 22-6-27 11:47
用支付寶網上購物,付款時要入密碼,實體店購物和飲食時就唔駛,而且應該每次過數,都有訊息通知,咁大額無 ...

我估會唔會兩公婆個電話比熟人偷左去用,過完數跟手del埋d sms (emoji)(emoji)(emoji),估咋!

男爵府

loved 發表於 22-6-27 11:36
所以成件事都怪怪地,關鍵就係個 otp, 但 otp係由銀行發出,同 alipay似乎無乜關連,但咁多人已認定係 alip ...

佢哋應該係中了木馬程式
黑客怕事主在作案時發現,將手機變成静音/黑屏,偷看完OTP後清除

珍珠宮

simon138 發表於 22-6-27 11:53
佢哋應該係中了木馬程式
黑客怕事主在作案時發現,將手機變成静音/黑屏,偷看完OTP後清除
...
IC, 呢個可能性會大 d, 但係2公婆一齊中就少見 d

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

mercurycc 發表於 22-6-27 11:42
好多年期朋友係大陸比人綁,
攞晒身上卡去簽買金,
到佢走甩醒返已幾日後,

所以我一路唔用渣打同開佢d卡

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Friday 發表於 22-6-27 10:09
好奇怪地, 點解兩公婆一齊瀨嘢?

我覺得應該係曾經受權過 手機APP 或者 網站 可以直接碌 ALIPAYHK。

例如 FOODPANDA/ DELIVEROO 咁,第一次用ALIPAYHK 簽之前會問你拎ALIPPAYHK 授權碼。

之後就可以快捷付款,以前我用過某 D APP 拎ALIPPAYHK 授權碼後,唔洗每次入付款碼就可以俾錢 (我後來覺得唔安全,就要求取消授權,再DEL APP)。

我覺得佢兩公婆好大可能一齊DOWNLOAD 左某個APP又授權左APP 可以碌ALIPAYHK ,結果個APP 保障性唔夠,咁就俾人盜碌。

啱啱出 UBER APP 個時,我朋友授權UBER 可以直接碌卡,結果當晚就俾人碌左萬幾,好彩因為係一個鐘內碌左30 次UBER,真實係無可能的,最後銀行無收佢錢。

珍珠宮

cutiepig213 發表於 22-6-27 11:52
我估會唔會兩公婆個電話比熟人偷左去用,過完數跟手del埋d sms (emoji)(emoji)(emoji),估咋!
...
我都想知佢仔女同呢件事有無關連

象牙宮

loved 發表於 22-6-27 11:55
IC, 呢個可能性會大 d, 但係2公婆一齊中就少見 d
可能用過公用wifi,或屋企wifi 比人hack.

珍珠宮

simon138 發表於 22-6-27 11:53
佢哋應該係中了木馬程式
...

唔似。事主話問咗電訊公司,無銀行講的SMS記錄。講緊係一日廿幾個OTP的SMS。除非個黑客黑埋電訊商個system洗記錄。

琥珀宮

loved 發表於 22-6-27 11:36
所以成件事都怪怪地,關鍵就係個 otp, 但 otp係由銀行發出,同 alipay似乎無乜關連,但咁多人已認定係 alip ...

睇#46,若Alipay 戶口被盜用,Otp 係Alipay send,唔係銀行sent。而且SMS係send 去用Alipay 登記既mobile #,而唔係銀行客戶既mobile #

珍珠宮

木土土 發表於 22-6-27 14:54
睇#46,若Alipay 戶口被盜用,Otp 係Alipay send,唔係銀行sent
就呢件事而言,銀行係承認左係由佢地發出 otp, 吾係由 alipay發出

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

白毛毛 發表於 22-6-27 11:49
好問題。
我啱啱用另一部電話配另一張SIM卡試login。AlipayHK會send OTP 去原先個電話號碼做認證先可以log ...

我啱啱換電話重新登入支付寶, 佢都要喺舊電話嗰度認證 , 算係幾安全下
總有離別的時候

珍珠宮

白毛毛 發表於 22-6-27 12:40
唔似。事主話問咗電訊公司,無銀行講的SMS記錄。講緊係一日廿幾個OTP的SMS。除非個黑客黑埋電訊商個system ...
係播!留左呢點,電訊商無紀錄,其實事主係咪可以以呢個理據去爭取,甚至去到法庭。

琥珀宮

loved 發表於 22-6-27 14:56
就呢件事而言,銀行係承認左係由佢地發出 otp, 吾係由 alipay發出

銀行真係承認左呢個case 係由佢地發出 otp?會唔會銀行只係答個客,綁信用卡既時候,有發出OTP,而唔係講緊用Alipay 比錢既時候。

呢個咪係我講既可能雙方溝通問題law。

其實用Alipay 收錢,即係用Alipay 比錢,而咁既交易,銀行係唔會send OTP (可能有SMS簽賬通知)。

所以就咁睇電視上既資料,前後係有矛盾,可能事主都無自己好清楚明白

珍珠宮

木土土 發表於 22-6-27 15:05

銀行真係承認左呢個case 係由佢地發出 otp?會唔會銀行只係 ...
就算事主吾清清晰,以東張咁有經驗,無理由東張睇吾到個關係,而且整個內容,事主收到銀行信,銀行話佢地交易已發出一次性密碼確認,所以要佢地俾錢,如 otp係由 alipay發出,銀行信應該吾會咁粗疏,只提及話銀行已發出 otp咁簡單就算,銀行出親信都有法律效力,吾會咁輕率。另一方面,銀行係俾出交易日期,而吾係由 alipay交出交易日期及細節

首頁

尾頁

跳至