夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

aryemyem 發表於 22-6-26 22:41
我覺得佢係痴線嘅
好人好者點會一真欺壓老婆
同佢一齊無幸福

同意!佢明顯5愛你,到你生完女,嘈到佢,佢應該會更衰。
走!保護自己及BB,保留自己的尊嚴,你將來一定會找到更好的。
加油!Take care !

大宅

回覆 poppilai 的帖子

我意思係,佢連基本良知都冇,改係好難好難,難過中六合彩。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

poppilai 發表於 22-6-27 19:39
佢結婚前都唔會咁,我同屋企人都無諗過佢會咁既野都講得出。我屋企人都係心痛我,所以直接贊成我搬出黎。 ...
結婚半年轉左成個人咁,一定有D 野既, 爭在你明知定裝不知!
你都受過高深教育, 有D 野要理智行先
你已有產前抑鬱, 咁都5做好措施避免產後抑鬱的風險,你愛男既, 但不愛惜自己。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

poppilai 發表於 22-6-27 19:46
我係想自己搬走,生左出黎一直都我湊就可以拎到撫養權。至於其他錢銀,真係睇下佢有無良心啦。出世紙點都 ...

你仲咁天真奢望佢會畀生活費畀你兩母女

複式洋房

poppilai 發表於 22-6-26 22:59
我有問律師。佢話可以分居。但預佢唔簽紙就要兩年先離到婚。佢話生個陣一定要落佢名。因為唔落佢名,可以 ...

個律師咁攪笑,香港又無通姦罪,佢點告你唔檢點 問多個律師穩陣

同埋,阿b未出世離開佢,點都易過出左世先離開。同埋佢咁對你,頭一個月我驚你會癲呀…

男爵府

好媽媽勳章

poppilai 發表於 22-6-26 22:43
我娘家好細。我屋企人都同意我搬走。陀緊7個月,係一結婚就有左。 佢覺得付出不平衡。但講真,我大住肚好 ...

你咁既年紀搵這個數,又係大學畢業,前途無可限量,要珍惜自己。將來可以搵到個更好的。

男爵府

poppilai 發表於 22-6-27 07:35
佢覺得付出唔平衡。但有需要咁計較咩,係我大肚先後計較,我覺得好唔fair….

我覺得愛是恆久忍耐,但唔會 ...

例如佢覺得咩付出唔平衡? 你有付出生仔, 比生活費雜費,一個供樓一個比生活費好正常, 好多人都咁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

自己揾到40K一個月何苦做別人口中“廢柴”?早離婚早著啦甘後生又叫揾到錢,好多人2公婆返工都揾唔到40K一個月,你搬出黎仲夠錢請工人,或者比錢你父母幫你湊BB,同老公講你唔打算再生,離婚啦,難得你娘家支持,性格唔會變,只會越來越衰,生左BB後日日嘈交打交,呢D生活簡直活在地獄。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Angelice-BeBe 發表於 22-6-27 08:19
點解女人成日咁天真覺得個男人係會改變?
又或者自己有能力令對方變?
一個人係愛錫你,對你好,係好自然 ...

咪系Lor,會變?由愛你變唔愛你就有,從來無話由唔愛你變愛你,成日覺得唔離婚為左BB有爸爸,日日嘈交仲衰過無爸爸一百倍。

男爵府

poppilai 發表於 22-6-26 22:53
但佢都覺得我無付出….

要你付出?點為之有付出?你有返工,有揾錢,雖然層樓佢供,但屋企的日用品你都有出,好多嘢無很用秤去計㗎喎!你為佢陀緊B對你都咁差,日後都好難會變好!你都係早d走算了,唔好為左呢d人影響自己情緒

大宅

poppilai 發表於 22-6-26 22:04
大家好!由我有左開始,佢差唔多日日都單單打打,曾經試過佢發脾氣唔小心整到我個肚要入醫院,同埋佢會不時 ...

走把啦,無需要諗

大宅

回覆樓主:

而家好走啦,趁自己仲行得走得,搬左出去先算, 等個肚再大啲就走唔郁啦。 既然佢都講到明唔鍾意女,我唔會覺得佢會去照顧個女,同埋BB頭一個月係會好嘈,佢一喊我驚佢頂唔住會傷害個BB。
你已經好好啦,自己搵到錢,外家又支持你。你而家最需要係專心養胎,好好坐月,離唔離婚之後再諗。

複式洋房

kwhkwh 發表於 22-6-27 11:37
自己有份收入,娘家又願意支援,30歲未夠,樓主仲要咁委屈問個男既未來會點處理。怕b女冇老豆。

睇怕樓主 ...

我家境好過佢地嫁。但因為我讀埋碩士,起步慢d, 所以人工低過佢。 咁因為結得婚都唔想咁快離既。但當然我都心死左一大部分。

複式洋房

siuKate 發表於 22-6-28 08:36
要你付出?點為之有付出?你有返工,有揾錢,雖然層樓佢供,但屋企的日用品你都有出,好多嘢無很用秤去計 ...

我去到要自己砌BB床佢都唔幫手個下真係心死….襯我戰鬥力低咁計較

kwhkwh    發表於 22-6-28 19:45

複式洋房

yuyueng 發表於 22-6-28 08:26
自己揾到40K一個月何苦做別人口中“廢柴”?早離婚早著啦甘後生又叫揾到錢,好多人2公婆返工都揾唔到40K一 ...

我都係度諗緊40k夠唔夠養B. 我最近仲不停見工,希望可以賺多少少。但怕儲唔到錢,到爭撫養權唔夠爭

複式洋房

yuyueng 發表於 22-6-28 08:29
咪系Lor,會變?由愛你變唔愛你就有,從來無話由唔愛你變愛你,成日覺得唔離婚為左BB有爸爸,日日嘈交仲 ...

你都講得岩,好難由唔愛變番愛。佢屋企人話可能佢有情緒問題先會咁

水晶宮

poppilai 發表於 22-6-28 14:56
我都係度諗緊40k夠唔夠養B. 我最近仲不停見工,希望可以賺多少少。但怕儲唔到錢,到爭撫養權唔夠爭
...

就算你無工作都好,BB一定判比媽媽養,除非個媽媽有精神病或不能自理,你仲有學歷同人工算高,加上有娘家支持。No worry la

男爵府

陪月勳章

poppilai 發表於 22-6-28 14:52
我家境好過佢地嫁。但因為我讀埋碩士,起步慢d, 所以人工低過佢。 咁因為結得婚都唔想咁快離既。但當然我 ...

你家境有錢都冇用啦
咪又係一個人搬出去租
佢賺幾多都冇用啦,都唔會分俾你

你哋又唔係年紀大
佢令願做ivf都唔搞你

贍養費你唔好以為天價呀
係小朋友需要,唔係你想要
共同撫養你都要俾錢養
可能判到幾千錢蚊嘅咋
但你預自己拎百幾萬出嚟打官司囉
又未必贏嘅
佢有穩定居所又有家人又有錢
見唔少單爸帶住小朋友
撫養權係平等嘅
大家都可以爭
老豆爭起上嚟
唔一定輸比媽媽嘅

複式洋房

aryemyem 發表於 22-6-28 15:36

你家境有錢都冇用啦

咁我問過律師
佢話9成都係我有撫養權既
因為BB一開始就跟我
同埋我有太多證據代表到佢同屋企人關係唔好
同埋佢既語言暴力我都有證據
同埋d BB野的確係我準備既

咁我屋企人家境係ok既
只係非必要都唔想咁勞師動眾叫佢地過一層樓俾我。因為呢d係佢地辛苦賺番黎,我都唔貪圖錢。

佢唔係唔搞我….佢有時都會想搞。但只係一到生育佢想係仔啫

如果bb生活費佢唔俾當然無佢辦法
就當識左個人渣
賺到錢都唔負責養女

複式洋房

yuyueng 發表於 22-6-28 15:05
就算你無工作都好,BB一定判比媽媽養,除非個媽媽有精神病或不能自理,你仲有學歷同人工算高,加上有娘家 ...

係呀 只係未來要再上進d 再賺多d錢同埋要識安排人手~

首頁

尾頁

跳至