夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2021勳章

poppilai 發表於 22-6-26 22:48
佢仲講到IVF少少痛有咩所謂。我以家最在乎係唔想俾佢有機會搶走個女。所以諗緊搬走先會唔會最好
...

你BB仲係你肚
恕我冒昧,不如你諮詢下律師
可唔可以馬上搞離婚,生時唔落已分居既老公名
如果出世紙無爸爸名
好多事都易處理好多

複式洋房

kwhkwh 發表於 22-6-26 22:56
聽你講完咁既環境, 仲做IVF聽你老公老點, 佢係米傻左?你5好聽佢老點添呀。
你keep 好你份工, 打理好自己, 7 ...

搵左陪月啦,係煩緊係咪真係搬出去呀

複式洋房

yurijm 發表於 22-6-26 22:56
你BB仲係你肚
恕我冒昧,不如你諮詢下律師
可唔可以馬上搞離婚,生時唔落已分居既老公名

我有問律師。佢話可以分居。但預佢唔簽紙就要兩年先離到婚。佢話生個陣一定要落佢名。因為唔落佢名,可以俾佢有個藉口係性生活不檢點,唔知個B係咪一定佢既

子爵府

2022勳章 牛年勳章 2021勳章

poppilai 發表於 22-6-26 22:55
我d屋企人同朋友都覺得好激氣。所以搬走仲好。但我地諗緊要部署好d, 同埋都要佢俾番呀B既生活費
...
佢要你IVF, 又5預BB 野, 你認為佢會同你搶B女? 然後唔搶又會俾B女生活費嗎?
你仲話佢plan 換樓。分分鐘個男既易得搵下一個同佢生仔。
你有收入, 易話事。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

2021勳章

poppilai 發表於 22-6-26 22:59
我有問律師。佢話可以分居。但預佢唔簽紙就要兩年先離到婚。佢話生個陣一定要落佢名。因為唔落佢名,可以 ...

咁佢以為BB唔係佢,佢就唔會搶,唔係咩?
定你有其他考慮?想拎撫養費?

我覺得你又後生又高學歷
其實行呢步都係一個選擇
香港無得告通姦
我只係奇怪律師個理據有啲奇
你睇睇會唔會問多一個律師?

子爵府

poppilai 發表於 22-6-26 22:59
我有問律師。佢話可以分居。但預佢唔簽紙就要兩年先離到婚。佢話生個陣一定要落佢名。因為唔落佢名,可以 ...
如果有乜頭暈身慶,屆時驗DNA 可行嗎?

子爵府

2021勳章

poppilai 發表於 22-6-26 22:43
我娘家好細。我屋企人都同意我搬走。陀緊7個月,係一結婚就有左。 佢覺得付出不平衡。但講真,我大住肚好 ...

下,你有野做,佢憑乜嘢話你你寄生蟲,你搵到4萬/月,快快搬啦,無須再受佢氣,我初時以為你無野做靠佢養,佢就咁虐待你

男爵府

2021勳章

poppilai 發表於 22-6-26 22:53
但佢都覺得我無付出….

痴線,你陀住b呀都叫無付出
睇唔到第日佢會改變,只會更變本加厲
佢知係女就咁,都唔知會唔會對b好?
你老爺奶奶係點諗,你哋關係好唔好?

子爵府

2021勳章

poppilai 發表於 22-6-26 22:48
佢仲講到IVF少少痛有咩所謂。我以家最在乎係唔想俾佢有機會搶走個女。所以諗緊搬走先會唔會最好
...

佢都唔鍾意女,點會同你爭呀

子爵府

2021勳章

poppilai 發表於 22-6-26 22:55
我d屋企人同朋友都覺得好激氣。所以搬走仲好。但我地諗緊要部署好d, 同埋都要佢俾番呀B既生活費
...
你家人同朋友 最清楚你嘅情況,佢哋都贊成你離婚, 你仲決定唔到? 離婚部署 ,你好好同家人商量, 佢到先畀到最佳意見你。

kwhkwh    發表於 22-6-26 23:54

複式洋房

cathngai 發表於 22-6-26 23:18
你家人同朋友 最清楚你嘅情況,佢哋都贊成你離婚, 你仲決定唔到? 離婚部署 ,你好好同家人商量, 佢到先 ...

其實理性上大家都覺得係要離婚。係我個心覺得要俾番時間睇下佢改唔改。老爺奶奶都話不如生畫落黎先睇下佢改唔改。但我唔想生落黎變左係要搶B

複式洋房

free2020 發表於 22-6-26 23:12
佢都唔鍾意女,點會同你爭呀

佢話生落黎就會訓練佢做醫生,之後俾番錢佢用。所以佢要搶都唔奇

複式洋房

_kapo 發表於 22-6-26 23:12
痴線,你陀住b呀都叫無付出
睇唔到第日佢會改變,只會更變本加厲
佢知係女就咁,都唔知會唔會對b好?

我地關係好好呀。但佢地叫我忍下或者當佢透明算….

子爵府

2021勳章

poppilai 發表於 22-6-26 23:21
其實理性上大家都覺得係要離婚。係我個心覺得要俾番時間睇下佢改唔改。老爺奶奶都話不如生畫落黎先睇下佢 ...
你老爺奶奶都知個仔唔啱,但嗰個始終係佢哋個仔,佢哋當然想留住你啦。 我怕你生下來, 你C6態度依舊, 佢唔會幫手湊bb, bb喊時,佢會覺得煩 ,佢嘅態度可能更差, 我怕你會產後抑鬱。

大宅

2021勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我覺得你唔好要乜嘢贍養費
就算判咗有,一樣大把人走數
靠自己

由於你唔要贍養費
出世紙唔加佢名
佢要爭,法庭都要驗DNA
過程亦十分複雜
出世紙無佢名,法庭亦可能唔受理佢
即係佢耐你唔何
但,如果加左名,佢係小朋友老豆
佢爭起上嚟
你未必會贏,仲要俾律師費

檢唔檢點嗰啲係小事
你問心無愧,對得起自己就得

cathngai    發表於 22-6-26 23:59

男爵府

2021勳章

poppilai 發表於 22-6-26 23:22
佢話生落黎就會訓練佢做醫生,之後俾番錢佢用。所以佢要搶都唔奇
佢都幾低B

茶類愛好者    發表於 22-6-27 15:19
JoeyJoey    發表於 22-6-27 11:53
cathngai    發表於 22-6-26 23:59

子爵府

poppilai 發表於 22-6-26 23:22
下? 佢咁既價值觀, 你OK 嗎?

男爵府

樓主,你揾4萬一個月,夠養起頭家啦,你同屋企人商量下,你返工嗰陣,個B女佢地可唔可以幫手睇住,因為請工人會加重負擔。

一個男人可以對大肚婆出手,已經好賤,仲要係自己老婆同個女,簡直係人渣。

離開後,如果佢真係改左,到時再考慮係咪喺返埋一齊都唔遲

cathngai    發表於 22-6-27 00:15

大宅

poppilai 發表於 22-6-26 22:43
我娘家好細。我屋企人都同意我搬走。陀緊7個月,係一結婚就有左。 佢覺得付出不平衡。但講真,我大住肚好 ...

我覺得你付出好多, 嬲係好正常, 但問返佢, 點解你鐘意佢, 佢咩事變到咁? 如果仲有愛, 就揾婚輔,

另外我想嘅嘆, 現代人婚姻好化學, 好多朋友婚前好愛, 結完無幾年就離婚, 反而父母年代都係半盲婚啞嫁年代, 仲一直一齊, 有無jm 知個原因?

複式洋房

kaman06 發表於 22-6-27 06:55
我覺得你付出好多, 嬲係好正常, 但問返佢, 點解你鐘意佢, 佢咩事變到咁? 如果仲有愛, 就揾婚輔,
...

佢覺得付出唔平衡。但有需要咁計較咩,係我大肚先後計較,我覺得好唔fair….

我覺得愛是恆久忍耐,但唔會係俾佢殘踏我尊嚴

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊