夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Angelice-BeBe 發表於 22-6-27 08:19
點解女人成日咁天真覺得個男人係會改變?
又或者自己有能力令對方變?
一個人係愛錫你,對你好,係好自然 ...

相信或睇下會改就可以逃避現在呢一刻既煩惱,將問題拖得就拖。

伯爵府

poppilai 發表於 22-6-26 22:59
我有問律師。佢話可以分居。但預佢唔簽紙就要兩年先離到婚。佢話生個陣一定要落佢名。因為唔落佢名,可以 ...

做親子鑑定就可以啦

複式洋房

aryemyem 發表於 22-6-26 23:38
我覺得你唔好要乜嘢贍養費
就算判咗有,一樣大把人走數
靠自己

現實唔可行。
一般情況下,結婚未夠一年唔可以離婚。
而做出世紙嗰刻,母親有合法婚姻,香港法例係假設婚姻的丈夫係父親。除非比到証明話唔係,同個老公肯去簽話個bb唔係佢

我覺得子女生活費同離婚後居所,要爭。
而撫養權,佢想爭都未必爭到。BB咁細一般都係判比媽咪。如果你娘家肯support, 你唔需要太擔心。

男爵府

2021勳章

poppilai 發表於 22-6-27 11:28
所以我都係放棄好d?….其實如果正面問佢未來佢會點處理咁樣,會唔會更好。大家清晰d
...

大咗肚都可以咁樣對你,佢答未來咁又點,答咗都唔一定做到啦,無必要等佢答案,人永遠手上有籌碼有哂plan A B C,問佢都係形式上問!有能力點解要將自己未來交俾呢啲不友善不可信之人!!

大宅

2021勳章 陪月勳章

monicamama123 發表於 22-6-27 13:51
現實唔可行。
一般情況下,結婚未夠一年唔可以離婚。
而做出世紙嗰刻,母親有合法婚姻,香港法例係假設婚 ...

唔係話爭就可以即時判俾你嘅
要排期聆訊
宜家長達三四五年時間亦未完
律師費不停累積
好啦,判左贍養費
一樣玩死你,要拖又唔俾,俾下又拖
要告佢可以嘅
又係排期聆訊
幸運大約九個月追到
然後又拖,不停輪迴
精神嚴重催殘

至於出世紙
我又唔清楚呀
搞緊離婚、已經分居情況下
只落母親名,得唔得,真係要問有關部門
而且,樓主律師無話唔得
只係怕被誤會水性楊花

樓主認為生咗會有大轉機
我哋哩啲閒人俾咁多建議真係嘥氣

子爵府

2021勳章

poppilai 發表於 22-6-26 22:46
唔係。我老爺奶奶一d都無所謂。覺得B女好好。係得佢一個人覺得唔好

女好啊!我個女廿歲,佢得閒會煮飯畀我帶返工,又會無端端請我食嘢。

cathngai    發表於 22-6-27 18:36

子爵府

2021勳章

poppilai 發表於 22-6-26 22:23
唔係意外。但佢知道係女之後就極度唔鐘意。仲話因為我所以陀女。又要我過幾年做IVF可以生到仔。

P.S. 我 ...

未出世就咁唔鍾意,第時都幾難頂!

大宅

Angelice-BeBe 發表於 22-6-27 08:19
點解女人成日咁天真覺得個男人係會改變?
又或者自己有能力令對方變?
一個人係愛錫你,對你好,係好自然 ...

呢個真如果未生小朋友就咁多問題,小朋友一出世問題仲多,好多夫妻因為育兒問題而嘈,點解d女人成日會以為男人會改變,點知愈等換黎既只有失望

水晶宮

2021勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

vickylau0810 發表於 22-6-27 17:35
呢個真如果未生小朋友就咁多問題,小朋友一出世問題仲多,好多夫妻因為育兒問題而嘈,點解d女人成日會以為 ...

出左世後,責任負擔又大左,多左個bb...日常生活已徹底變晒,未出世已問題多,出左世只會關係可能更差

男爵府

除咗離婚,只有離婚。
一個人話佢錯,佢未必錯,當所有人都話佢錯,佢一定唔啱。
自己有經濟能力,真係唔好再睇呢啲賤人嘅面色。
辦法總比困難多,和父母溝通相量。
祝你和BB 身體健康。

大宅

poppilai 發表於 22-6-27 11:25
我好驚個女會變成讀書機器同埋令佢好少可以去玩。但我自己一個人又怕照顧得佢唔好同埋令佢一開始就無左爸 ...

離婚有時唔一定係對小朋友唔好,如果一出世就要對住個好憎自己嘅爸爸,相信小朋友個心理陰影都唔會細
加上bb出世後會成日喊,仲要係半夜,到時佢會覺得更煩,更討厭,睇唔到有咩原因佢會改變

男爵府

2021勳章

poppilai 發表於 22-6-27 11:25
我好驚個女會變成讀書機器同埋令佢好少可以去玩。但我自己一個人又怕照顧得佢唔好同埋令佢一開始就無左爸 ...

如果你仲唔走,你照顧得個女最唔好嘅係你令個女日日比個變態爸手鬧係廢物,狂迫佢讀書到有一日精神出問題,由細只會喊到大,無一日開心。
你老公對你一個佢可能曾經愛嘅大人都咁衰格,對個未出世已憎到入肉嘅b可以有幾多愛?
醒未?仲覺得老公會改?無爸爸但喺媽媽同長老嘅愛同關懷下長大好,定喺同父母同住,但爸爸終日單打傷害,自己同媽媽都日日唔開心下生活幸福?

大宅

個男人咁冇良知,點改變?

大宅

poppilai 發表於 22-6-26 22:04
大家好!由我有左開始,佢差唔多日日都單單打打,曾經試過佢發脾氣唔小心整到我個肚要入醫院,同埋佢會不時 ...

你老公如果唔係你話高學歷專業人士,我會以為佢無讀過書,思想同農民有咩分別,佢無叫你落左個女係咪要多謝佢!
佢呢啲人心理有問題,你陀住BB又要返工,仲要比佢單單打打,話自己老婆係廢柴,你仲留喺度比佢折磨,為咗呢啲人唔值得,同娘家商量下可以點樣back up, 嫁錯人最緊要及早抽身!如果你係我個女,真係心痛死我。

複式洋房

AJ0000 發表於 22-6-27 19:28
你老公如果唔係你話高學歷專業人士,我會以為佢無讀過書,思想同農民有咩分別,佢無叫你落左個女係咪要多 ...

佢結婚前都唔會咁,我同屋企人都無諗過佢會咁既野都講得出。我屋企人都係心痛我,所以直接贊成我搬出黎。 係撫養權要知清楚先。唔想行錯左女都無埋

複式洋房

KILW 發表於 22-6-27 19:08
如果你仲唔走,你照顧得個女最唔好嘅係你令個女日日比個變態爸手鬧係廢物,狂迫佢讀書到有一日精神出問題 ...

我就係唔想個女會俾佢咁對待先想走>_______<但我明白一搬走左就番唔到轉頭。同時又覺得我大住個肚唔敢做d咩

複式洋房

ys_kwong 發表於 22-6-27 19:16
個男人咁冇良知,點改變?

我都唔知。我有產前抑鬱都唔想我去睇醫生,所以我就更加知佢唔會去睇婚姻輔導

複式洋房

aryemyem 發表於 22-6-27 14:23

唔係話爭就可以即時判俾你嘅

我係想自己搬走,生左出黎一直都我湊就可以拎到撫養權。至於其他錢銀,真係睇下佢有無良心啦。出世紙點都會寫佢名既。唔係就連拎BB生活費既一點機會都未必有

複式洋房

emilyxxx 發表於 22-6-27 18:32
除咗離婚,只有離婚。
一個人話佢錯,佢未必錯,當所有人都話佢錯,佢一定唔啱。
自己有經濟能力,真係唔好 ...

我都覺~ 但唔知之後可以點樣安排到個BB最好。

男爵府

2021勳章

poppilai 發表於 22-6-27 19:41
我就係唔想個女會俾佢咁對待先想走>_______

要走梗係宜家走啦,生咗個初生又要坐月點走?
同埋生咗,個B日嘈夜嘈,你老公肯定發哂癲,你生完賀爾蒙影響,情緒控制會比平時差,萬一攪到嚴重產後抑鬱,可以命都無。
大家打咁多字叫你走,都係想你愛惜自己同保護好你個女,你萬一有咩事,之後剩返個女比你老公,個女第日可能寧願從來無出世,咁又何必呢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊