自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

請問而家斷約工人係米一定要返菲律賓?
定可以留14日穩工?

侯爵府

jellomama 發表於 22-6-27 00:13
回覆 stepstepp118 的帖子

個工人真係極品; 但前題係首先孫唔應該請個打外國人僱主嘅工人姐姐,佢哋多數 ...

係呀,我都試過,貪佢英文好,結果奶哂野,唔願湊細路,因為鬼佬d細路係唔使點理;自以為高人一等,佢仲惡過你

珍珠宮

jellomama 發表於 22-6-27 00:13
回覆 stepstepp118 的帖子

個工人真係極品; 但前題係首先孫唔應該請個打外國人僱主嘅工人姐姐,佢哋多數 ...

我 d 鬼佬同事縱到 d 工人痴晒線,夜晚唔留宿係常態,個工人自己連埋friend啲衫,連底連面,拎返屋企部機洗都無問題。疫情前暑假,另一同事老婆同細路返老家幾個月,姐姐只需要一個星期上我同事度 refill 下生果,洗衫拖地淋下花, 鐘點咁嘅 workload 但係 full monthly pay俾佢。 我反而好好奇點解文中呢位公主會 "淪落" 返嚟 "凡間"

大宅

2024年龍年勳章

如果一陣搞大埋個肚,可以係屋企登基

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

依家d工人姐姐仲勁過僱主,平時落樓下買嘢已經見到唔少姐姐響度煲煙,完全唔使避忌,唔怕比人撞見,星期日更加厲害,響中環都見到唔少。

侯爵府

聽既都覺得好忟憎, 面對真係爆

珍珠宮

melomame 發表於 22-6-27 07:55
請問有試用期?
你入屋1分鐘炒同入屋1年炒也要賠$

你對佢無要求,你就要接受佢對你的態度,一入屋你已給佢係無主子之分嘅模樣,以後食硬你。

而且要給佢哋知道,佢哋真的出來工作的,收人工的。

伯爵府

cowe 發表於 22-6-27 01:44
點解姐姐無試用期?有咩事我哋做雇主就要俾足哂,Agent 又袋袋平安,真係要改法例!
...

呢度以前有位JM叫花姐試過搵當年剛係美國返來成立政黨既呀太議員幫手叫政府review吓現行外傭政策是否太偏向外傭,對小僱主一D保障都無,希望政府學新加坡訂獨立外傭法。位呀太出過一,兩次聲後呢幾年都唔見有人再理呢個議題了。外傭食硬香港僱主。

水晶宮

呢個好堅

男爵府

cowe 發表於 22-6-27 01:44
點解姐姐無試用期?有咩事我哋做就要俾足哂,Agent 又袋袋平安,真係要改法例!
...
有試用期都無用, 過左一樣打回原形, 我地做雇主真係硬食

伯爵府

2024年龍年勳章

唔敢請菲姐,佢地係黎做公主啊

別墅

慣左外國人家庭嗰d真係唔好請,文化唔同

男爵府

疫情呢段時間,你屋企個工人姐姐仍然乖乖係度打緊工,真係要還神,好多真係郁下就唔做。海外個D仲慘,做做下就唔做,雇主真係好慘。

男爵府

小源 發表於 22-6-26 23:33
工人姐姐唔好請太年輕 最緊要有EXP

博炒

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

stepstepp118 發表於 22-6-26 23:05
真係比工人激死
炒得,唔使補錢

大宅

mln 發表於 22-6-26 23:58
所以請工人時,第一日見面,一定要同佢哋法約三章。試工唔掂炒。

仲要把一早列好晒的list給佢看,解釋返 ...

見工嗰陣時,乜嘢都OK,開工先知伏,都冇計!工人姐姐冇得試工,一日即抄都要賠錢+機票㗎!

男爵府

stepstepp118 發表於 22-6-27 08:49
諗起琴日見到有jm話工人姐姐連洗衣機門都整甩咗 真係不可思議

佢地唔識叔住,一味死力拉,唔爛至奇。

養工人真係勞氣。

大宅

李露眉 發表於 22-6-27 09:02
請問而家斷約工人係米一定要返菲律賓?
定可以留14日穩工?

而家斷約難批visa了,入境處收緊咗!斷約兩次唔使旨意有得留低,即返家鄉

水晶宮

myboyboyboy 發表於 22-6-27 14:26
而家斷約難批visa了,入境處收緊咗!斷約兩次唔使旨意有得留低,即返家鄉
...

但點解d 工人仲會玩野,
黎香港做一頭半個月就跳工,
又唔洗返去, 又可直接係第2個新boss到做??

我有個fd岩被工人斷約,
佢話工人係香港穩更工..

咁即話佢唔洗返菲都得? 入境處繼續批visa?

大宅

李露眉 發表於 22-6-27 14:35
但點解d 工人仲會玩野,
黎香港做一頭半個月就跳工,
又唔洗返去, 又可直接係第2個新boss到做??

佢哋傻law,到唔批就知咩事了,到時後悔都冇用!你記得同你個friend講叫佢寫信去入境處投訴工人,送佢一程回鄉!

首頁

尾頁

跳至