自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

jadepearl 發表於 22-6-27 10:43
只留了一日院, 唔比醫護幫他做檢查, 醫院說無曬辦法.
日後跟進覆診, 或帶他去睇認知障礙都是大難題 ...
如未出院, 盡快搵醫務社工, 安排做評估
佢甘的情況, 媽媽必有能力照顧

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好大機會係認知障礙, 快D睇醫生Check

大宅

回覆樓主:

可能係知障礙症初期的表現

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

堅持留院檢查身體,再同醫生講可否請埋精神科醫生睇下佢!返咗屋企,幾難再有機會叫佢做檢查!

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

送個靚靚「鎖匙扣」同手表俾佢
有 GPS 起碼不會失踪
通話手表有紅色掣緊急通話

日日call佢傾偈

珍珠宮

jadepearl 發表於 22-6-27 10:04
我老爸8X歲, 身體壯健, 食緊血壓藥, 無什麼大病, 但脾氣很差, 萌塞, 唔聽人講, 唔講理....
上星期我 ...

.

男爵府

我老爸8X歲, 身體壯健, 食緊血壓藥, 無什麼大病, 但脾氣很差, 萌塞, 唔聽人講, 唔講理....
上星期我 ...

好大機會個腦有事,例如認知障礙那類!

侯爵府

2024年龍年勳章

醫院未有電話來, 即是醫生唔批出院?

水晶宮

上星期我 ...

會唔會係老人癡呆?
醫院係咁㗎啦,你唔聽話就綁住你,難聽啲就當你畜生咁,病人冇尊嚴,但又所謂保障相方咁囉~~

男爵府

Gorgor0612 發表於 22-6-27 10:16
有可能腦退化症,最好確定左先,老人家唔想留醫好正常!但無辦法,睇醫生點講!
...

似係腦退化

子爵府

jadepearl 發表於 22-6-27 10:12
回覆 mother904 的帖子

老人痴呆/--- 我都有想過, 老爸有時正常一位老人, 日日自己出街, 有時會找些事去發 ...

我99就係咁,同親戚傾電話好正常,成日挑起條根罵老罵,老爺出街買外賣比佢食行得慢遲左返,話佢去左隔離屋個阿婆度,又成日話唔見野,話有人入屋偷佢d野,最癲1次發脾氣攞菜刀斬針板,老公報警,最後醫生確診老人痴呆引發妄想症。

大宅

jadepearl 發表於 22-6-27 14:14
唔批出院都有好處,起碼多個人觀察。好言相勸,話度假、嘆冷氣。另外,致電醫務社工,尋求辦法做評估。有時間的話,帶媽媽出去食d好嘢,佢應該都好辛苦。
同媽媽解釋下情況,慢慢接受。只要老人家未有暴力傾向,請堅持唔好送去去老人院。

子爵府

上星期我 ...

有點似腦退化,我爺爺當年都係咁

大宅

回覆樓主:

若出返院,不能讓你媽媽一個獨自照顧他,若他突然心情唔靚,出手打人就大件事,也許你問問社工可以點做。

伯爵府

畀面勳章

個性使然,我爸一樣性格暴躁,早在五十多歲巳有嚴重心臟病,徘徊鬼門間多次,係醫院發爛炸、掹鹽水、偷走係閒事,好彩唔會打人,成個病房都驚左佢,結果安排左佢住單人房(講緊政府醫院!),家人們當年要開張尼龍床,輸流瞓係爸既病房門口,以防佢偷走。

伯爵府

腦退化
搵定老人院
唔係有排跟

大宅

回覆樓主:

應該係腦退化,認知障礙,最好住老人院食藥,因為怕走失同傷害到家人

男爵府

mother904 發表於 22-6-27 10:07
會唔會老人痴呆,有啲初期徵狀係會無啦啦發脾氣同妄想被害

珍珠宮

jadepearl 發表於 22-6-27 14:14

打比醫院,要求做認知障外評估,應該安排到。

男爵府

回覆樓主:

有無試吓搵醫護社工,老人家年紀有返咁上下,好大機會係認知障礙,果時我公公都喺咁,脾氣爆燥,跌親頭入院就偷走返屋企,已經綁住喺病床,都走得甩, 後未屋企人好耐性同佢傾,軟硬兼施,佢先就範睇醫生,食藥。

首頁

尾頁

跳至