自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2021勳章

spikenard 發表於 22-6-27 22:21
好痛苦。。。醫生叫我外判,太勞氣影響埋情緒身體要食藥控制。

放手又唔捨得,我細個成績差比同學孤立, ...

我都明自己都難頂搵外援都係hea教
叫無眼睇咋

侯爵府

牛年勳章 2021勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我個仔唔好話做功課要咆哮
放學返黎叫佢換校服都要叫幾次

今晚先跌爆左我老公部電話
到我老公嬲到咆哮

大宅

2021勳章

回覆樓主:

我湊個2歲,成日放嘢入口,又爬上爬落,真心好攰,但佢個樣就好得意!冇辦法啦,生左就要照顧,有時候都叫自己努力頂硬上,有天佢地大左,我們老了,就不會再要你抱,要你陪,要你講故事。

varievarie    發表於 22-6-28 14:01

大宅

spikenard 發表於 22-6-27 21:42
我啱啱都發火,教時間由2月教到6月同1張工作紙重做超20次到今日都仲係錯,日日教同1樣野都仲係答錯,同1句 ...

我曾幾何時同你一樣,一段時間後我發現我唔可以再咁,上網揾辦法,呢個試幾次,得得地,又試下第二個,屢敗屢試,叫做找到小小路,加上唯有改變下自己,盡力抽離一下,盡力過程,不在乎成績,你會看到另一遍天空,加油

大宅

spikenard 發表於 22-6-27 22:21
好痛苦。。。醫生叫我外判,太勞氣影響埋情緒身體要食藥控制。

放手又唔捨得,我細個成績差比同學孤立, ...

真心明白,等佢寫答案真係等到心肌梗塞,我唯有慢慢等佢時,我又發下夢,有時佢地既用心時間只有15分鐘,過左就會發夢,我只有好好掌握果十五分鐘,把東西搬入佢個腦 加油,唔好勞氣

子爵府

虎到金來勳章 2021勳章

mandy952 發表於 22-6-27 14:02

我明....

子爵府

回覆 spikenard 的帖子

有冇改變下教既方法

大宅

2021勳章 HiPP勳章(2)

回覆樓主:

睇完咁多個回覆,我好似見到我個仔同我自己

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2021勳章

spikenard 發表於 22-6-27 21:42
我啱啱都發火,教時間由2月教到6月同1張工作紙重做超20次到今日都仲係錯,日日教同1樣野都仲係答錯,同1句 ...

大仔尋日考試,前一日溫書變字寫成彎字,已經教佢改正,考完試佢同我講又寫錯咗彎字

水晶宮

2021勳章

manlee668 發表於 22-6-28 08:35
我曾幾何時同你一樣,一段時間後我發現我唔可以再咁,上網揾辦法,呢個試幾次,得得地,又試下第二個,屢 ...

咁又係,由佢唔識這part,放棄唯有其他部分追分,多謝你,叮1聲想通

公爵府

2021勳章

李露眉 發表於 22-6-27 21:47
只係叫寫日期先做功課都講到口臭

一樣, 提左吾知幾多年, 都中要日日提

水晶宮

2021勳章

hkgra 發表於 22-6-28 09:12

有冇改變下教既方法

改左都係唔明,例如小明7時半去做運動,到10時半結束,用了多少時間。

我叫佢數鐘面或將10減去7就會係答案,佢唔明。我唔明佢唔明咩,佢次次都加上去

你詅唔諗到佢唔明咩

男爵府

2021勳章

opclk99 發表於 22-6-27 18:03
屋企四大天王天后,
细佬仲係asd.
你肯定好過我。

我都覺你EQ幾高,請問小朋友幾大了?

水晶宮

2021勳章

manlee668 發表於 22-6-28 08:39
真心明白,等佢寫答案真係等到心肌梗塞,我唯有慢慢等佢時,我又發下夢,有時佢地既用心時間只有15分鐘,過 ...

呢排真係要食放鬆情緒藥,成個人攰到唔太清醒,激得太緊要。蠢唔緊要,人人天生都係白紙,我對佢好捨得放心機,唔識就教唔明唔會駡,我駡的係學習態度,唔專心唔專重。醫生話你教左咁耐都教唔掂就放手,你又慘佢又慘

大宅

回覆樓主:

仔真係難教好多
講100次。。。都冇用

大宅

spikenard 發表於 22-6-28 09:27
呢排真係要食放鬆情緒藥,成個人攰到唔太清醒,激得太緊要。蠢唔緊要,人人天生都係白紙,我對佢好捨得放 ...

我個女都係咁,二十分鐘學習,一半時間你見到佢會發夢,浪費我心機,已經趕時間,態度唔專心真係好激氣,只因為我地係佢媽媽,點都希望佢會好啲好啲再好啲,但現在我方法係黑色幽默,同佢玩下,講下笑話,唧下佢,等佢魂魄返來再繼續,否則只有拉鋸戰,大家都慘,過五分鐘佢又遊雲,我又用返同一方法,起碼都叫有小小入到下腦,大家又開心,大家加油

侯爵府

2021勳章

skyyyjun 發表於 22-6-27 14:32
好認同,湊仔係辛苦過湊女好多倍,所以生仔嘅媽媽eq同耐性要更加多

加油!

我唔覺 仔女激氣各不同啫 睇性格
女慢吞呑但温純
仔沖動但智商高

侯爵府

2021勳章

mandy952 發表於 22-6-27 14:31
好聲好氣佢唔鍾意,係要我發癲佢先安樂

朋友我成日都問,點解要嗌交

好聲好氣係唔得嗰喎

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

越大越難教

子爵府

可唔可以叫佢數中間個格仔,或者先教6點去到7點,用咗幾多個鐘

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊