自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

2021勳章

she007 發表於 22-6-27 15:46
就算仔女移民都會開心,我覺得bk jm直頭偉大。
但人工俾一半真係多,我以前俾1/4左右。
...

人工一半真係好多,我以前俾3份1
依家後生人工未必高,但洗費就貴過以前好多

洋房

回覆 Mimmy 的帖子

我父母張d錢投資哂我呀哥但我呀哥係勁廢 大洗又唔想做
雖然係咁,但佢地都好錫我 我一定會keep住比家用

其實有上進心就係返小學試下搵唔搵到教職
但我實習過覺得好辛苦
所以現在就做下私補
我父母同老爺奶奶覺得幫人補習係d妹妹仔做
冇前途

子爵府

開心girl 發表於 22-6-27 14:30
我剛畢業就結婚了老公收入是我幾倍
其實我是應該嘗試薪酬和穩定性更高的工作
可是我深知自己沒甚麼事業心 ...

彈佢一句,你老公就係喜歡你咁,吹呀

smile555    發表於 22-6-28 02:05

男爵府

2021勳章

你個男仔朋友係嗰種好斤斤計較好庹縮既男人。呢種男人對老婆就好似搵人生拍檔咁,一定要佢返工同生仔。我個親戚就係呢種人,佢要佢老婆65歲後都唔可以退休,同一定要生仔。呢種男人娶個老婆返黎就係要幫手一齊供樓同實現佢嘅人生規劃,就算個老公搵八萬都依然要個老婆做到老,可能要做到老死嗰日。

琥珀宮

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

雖然你而家有老公養,但真心花無百日紅,工作能力低,就學下投資或增值下自己,朋友人版,之前老公係大公司CEO,近年開始搵得少左好多,最近又失業,仔女留緊學,想出去搵野做,點知咩都唔識,俾上司鬧到飛起辭埋職,唔知之後點啦

男爵府

其實而家生活無憂,其他人講嘅嘢唔好理咁多啦

大宅

其實無小朋友,又唔駛特別照顧屋企,點解唔放膽一試爭取教席,踏出舒適圈,利用工作環境遇到的人和事磨練下自己,使自己成長,成熟、處世?你似在逃避,怕失敗。勇敢面對,使自己成長,他日要照顧家庭,先轉FTM or part time?

侯爵府

2021勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

自己冇成就唔緊要, 最怕人將自己成就建基於子女

大宅

可以增值自己, 我覺得要學到老活到老

珍珠宮

2021勳章

開心girl 發表於 22-6-27 14:30
我剛畢業就結婚了老公收入是我幾倍
其實我是應該嘗試薪酬和穩定性更高的工作
可是我深知自己沒甚麼事業心 ...

你所謂朋友係唔係男人黎架,男人老狗喺度比較喺度撒野,搵少啲就睇人唔起,一d風度都冇,女人嫁著都怕怕….
但香港好似都幾多呢種男人

侯爵府

2021勳章

我自己就覺得世事無絕對,所以女人唔做嘢都要有錢喺手先得。
就算將來有乜事發生,自己都能養活自己,之前bk就有好多jm想離婚但又無錢,又或是老公有小三,自己無乜經濟能力要啞忍。
起碼要揾一份穩定又做得舒服嘅工作,人工唔算低就ok。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

2021勳章

開心girl 發表於 22-6-27 23:48
回覆 Mimmy 的帖子

我父母張d錢投資哂我呀哥但我呀哥係勁廢 大洗又唔想做

補習=妹妹仔=冇前途 。。。禁林x欣俾人用年薪八千萬挖角 係有前途定冇前途呢

伯爵府

2021勳章

華妹妹 發表於 22-6-27 16:58
答番佢,嫁著d男人老狗要個老婆出黎捱,女人見到都怕怕

講得好!

男爵府

2021勳章

我都想可以賺錢買花戴,樓主好幸福

公爵府

2021勳章

cathy.auyeung 發表於 22-6-27 17:30
有親戚為咗子女移民,開餐廳,捱到子女雙學位畢業,個女到頭來做家庭生活,個仔搬咗去曼徹斯特住,好少往 ...

外國無工人,好多時結咗婚,佢個囡生完要做家庭主婦

佢仔可能到時生仔,老婆唔肯做家庭主婦,到時可能會叫佢過去幫手

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

父母有期望想你更上一層樓,但6299都想你轉工咁得意嘅?仲要你老公賺多你幾倍應該都唔在意你幾錢人工 。你份工咩類型?

子爵府

2021勳章

唔好話佢,但就讚返自己老公,「好彩我老公好錫我,唔想我咁辛苦,真係無揀錯老公。」

男爵府

2022勳章

Mimmy 發表於 22-6-27 15:11
絕對係
我識有個男人搵到錢, 結婚叫老婆唔好做野
佢係有拎錢回家, 信用卡比老婆用, 但會每個item問係咩黎

用每樣錢都問,我會唔鐘意
不過,可能站在男人角度,係想知道另一半有冇甩用錢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊