自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2021勳章

MrsSingSing 發表於 22-6-28 06:44
你所謂朋友係唔係男人黎架,男人老狗喺度比較喺度撒野,搵少啲就睇人唔起,一d風度都冇,女人嫁著都怕怕… ...

咪係!呢D人唔係朋友黎, 口臭又得罪人, 疏遠佢啦!

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

最緊要你同老公有共識姐

子爵府

2021勳章

蘋果木 發表於 22-6-27 15:38
係喎,我真係睇到眼突 而家好似只要下一代 ...

攞一半真係太多了,香港咁難生活,攞一半真係迫死佢

超級版主

2021勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

各人有各人選擇
結咗婚,個男人一定對自己好一世?
生咗仔,實仔女孝順家庭和諧?
有份好工,又等於一世無憂?

總之自己對自己抉擇負責就好了。人哋講身邊人點點點,老實說關我鬼事咩!佢個case又一定等於我嘅下場?我夠識人常買六合彩中咗啦

子爵府

2021勳章

卡通農場 發表於 22-6-27 18:22
係喎 有時會諗,生得多,自己洗錢多,儲蓄少。倒不如一個就夠,責任一定有,但父母都要識做, ...

都係架,所以我都生一個,但有時又會怕佢地一個會寂寞

公爵府

2021勳章

我都無事業心。。但要我唔做野又唔得。。
做左媽媽後。。我覺得最理想係有份穩定又無咩壓力既工。。唔駛OT 又容易請假。。

男爵府

2021勳章

無事業心就無事業心
心口無大志,點擠都唔會有事業線出來有咩所謂,自己開心就好

水晶宮

2021勳章

回覆樓主:

按你的現狀有了小孩會做家庭主婦吧,如是的話,在有小孩前找些進取點賺多點錢,女人多一點錢傍身有底氣點,問人攞錢像乞衣雖然不工作是為照顧家庭。 但好多男人都係盲睇唔到的。

複式洋房

好簡單,你睇吓林鄭

珍珠宮

2021勳章

開心girl 發表於 22-6-27 14:30
我剛畢業就結婚了老公收入是我幾倍
其實我是應該嘗試薪酬和穩定性更高的工作
可是我深知自己沒甚麼事業心 ...

你個朋友講得啱架,以我自己經驗,啲男人時間耐咗就覺得個老婆係負累,佢唔會顧念你為家庭嘅付出(我唔知你有冇小朋友啦,我自己就一手一腳湊大個仔,都比人嫌棄),夫家啲人又會比說話我聽,日積月累,c6同佢老母冇咩好面色比我睇。c6仲間唔中會講邊個邊個個老婆搵好高人工……

仲要我後生返工前已買落兩個物業,都比人咁樣冷待,如果你一啲揸拿都冇,你真係要諗清楚!

珍珠宮

2021勳章

有冇小朋友?有嘅話當照顧小朋友係正職,打份輕鬆啲嘅工都無錯。
無嘅話,我覺得做人要對得住自己能力。唔係人工多少問題,讀咗咁多年書,無病無痛都唔好好運用自己知識能力、去建立經驗、去增加社會生產力,我個人認為浪費㗎!青春有限,趁後生要多啲貢獻,先唔會老來後悔。
仲有,唔好睇少自己能力,唔好攞「能力有限」作為借口去虛耗人生!

侯爵府

2021勳章

其他人唔重要,最重要你老公真正諗法,如真心支持你就無需多想難為自己

大宅

2021勳章

redhot 發表於 22-6-28 10:15
你個朋友講得啱架,以我自己經驗,啲男人時間耐咗就覺得個老婆係負累,佢唔會顧念你為家庭嘅付出(我唔知 ...
唔係呱?! 自己有樓揸手收租 都會比男家看低? 你已經叻過好多人了

子爵府

2021勳章

男人老狗甘8掛,嫁佢就惨

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

個男人只係想搵人幫佢供樓
唔想自己咁辛苦
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

侯爵府

2021勳章

alau2021 發表於 22-6-27 14:34
你朋友把口咁臭嘅,俾我就串爆佢冇本事養起女朋友先要出嚟做嘢,係女人都想嫁一個唔使自己捱嘅男人:nothin ...

樓主 你為自己而活 還是為別人而活呢

子爵府

2021勳章

呢啲男人真心要遠離,因為特別麻煩兼小氣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊