自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

哈比族 發表於 22-6-27 15:59
其實我有個問題想問下,輕鐵咁慢又耐,是否坐巴士或小巴仲快,點解無小巴可以取代?朋友話屯門去屯門都要半 ...

其實屯門好大。我印象中未有輕鐵時坐巴士由碼頭出市中心都要半小時,所以唔可以話輕鐵慢過巴士。
就算喺港島,你試下由銅鑼灣坐巴士去筲箕灣都就算有東廊都要半小時啦。

伯爵府

mercurycc 發表於 22-6-27 16:42
有時我地寧願行,多數搭西鐵再行過去,
好怕坐輕鐵,
不過有d地點真係要搭,

係,我會搭到兆康西鐵站再轉輕鐵

伯爵府

無話可說 發表於 22-6-27 16:09
我日日坐輕輕返工放工返屯門喎,好多時都係輕鐵行先架!反而揸車等燈等到忟,以為轉燈啦之後輕鐵又到,仍 ...

以為到自己,點知又聽到「叮叮」響,又再等多陣

別墅

虎到金來勳章

可以嘅話會盡量搭西鐵

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

emilylam 發表於 22-6-27 15:20
輕鐵有冷氣同新淨,電車無冷氣和舊

象牙宮

yan12345678 發表於 22-6-27 16:17
我天水圍依邊無左依種福利,吾知系吾系師傅吾記得調教

係咩…我少去天水圍!其實坐輕鐵就唔覺快,但揸車停燈位就會感覺到輕鐵優先

男爵府

好休閑,我好少去屯門,可以試吓輕鐵遊喎

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

yan12345678 發表於 22-6-27 16:17
我天水圍依邊無左依種福利,吾知系吾系師傅吾記得調教

天水圍都係輕鐵優先喎,行人過馬路要等好耐,但行得一半又閃燈準備比輕鐵過 楂車又係等到天荒地老

侯爵府

回覆樓主:

輕鐵其實幾靚架,有時坐係餐廳食野,隔離馬路有輕鐵行過,感覺幾唔錯呀!但就真係太多燈同站。

子爵府

2024年龍年勳章

哈比族 發表於 22-6-27 15:59
其實我有個問題想問下,輕鐵咁慢又耐,是否坐巴士或小巴仲快,點解無小巴可以取代?朋友話屯門去屯門都要半 ...

我住開港島,但偶然都會入屯門做野,我又覺得幾舒服喎,好定和冷氣好足,舒服過電車好多
Life must go on

侯爵府

無話可說 發表於 22-6-27 17:09
係咩…我少去天水圍!其實坐輕鐵就唔覺快,但揸車停燈位就會感覺到輕鐵優先
...

係,我都覺,每次紅燈都係因為有輕鐵過,輕鐵其實都方便,但我覺得時時刻刻都咁多人搭嘅,好逼
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

tiger. 發表於 22-6-27 14:49
屯門嘅輕鐵;等於港島區嘅電車好慢慢好慢!

輕鐵唔慢架
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

子爵府

我讀書時、 由屯碼坐入天水圍番學都差唔多40-50 分鍾, 日曰迫到沙甸魚甘。

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

如果少人搭輕鐵嘅時候係幾舒服嘅,有位坐,有冷氣
但返學放學時間超多人,喺個站度門又開又閂都未開車,千祈唔好搭啦!(我諗同地鐵返工放工時間一樣?)

首頁

尾頁

跳至