自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

MandyC234 發表於 22-6-28 15:00
我有親戚係,但從來都唔會講難聽嘅説話,亦唔會刻意避開話題,會好隨心咁講,例如佢比較固執嘅,我哋會一齊 ...

我原本係希望我屋企人(女家)可以做到咁
或許都需要d 時間

男爵府

口水包包 發表於 22-6-28 13:29
邊到係姐? 以前邊個邊個都係咁架啦e家果個人咪又係點點點。講緊佢d舊鄉里。 預左唔接受。 唔係太嚴重唔講 ...

太寫實,講啲嘢根本就係話所有問題都係阿媽既問題

水晶宮

rosenok 發表於 22-6-28 14:29
唔好同佢講"自閉"或太專業嘅名詞
佢哋一係唔識,一係就好敏感,以為好大件事
例如,同佢講阿囡對xx比較敏感, ...

都係,咁樣講好似好 d
佢地唔識太專嘅名詞,又唔會話自己去search 下,知d 唔知d 仲衰
Thank you

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-6-28 14:14
阿仔係 SEN,我用咗好長時間解釋,我爸爸媽媽先可以接受,老爺奶奶根本唔察覺,亦無過問。
...

你仔有在奶奶度過夜,都無察覺?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

bbc2018 發表於 22-6-28 16:31
你仔有在奶奶度過夜,都無察覺?

阿仔同老爺奶奶好多接觸,無察覺。中學老師都無察覺,係我自己主動同老師講。
佢唔多「多動」,「多動」嘅動作都比較微細,只係經常比個發夢樣,甩漏 d,大部分人都唔察覺。

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-6-28 16:39
阿仔同老爺奶奶好多接觸,無察覺。中學老師都無察覺,係我自己主動同老師講。
佢唔多「多動」,「多動」嘅 ...

上堂發夢樣,應該好多學生都係

子爵府

回覆樓主:

老一輩唔明自閉症, 可能佢仔女都有但多年來睇唔出。又唔係一齊住,未必察覺孫兒有問題, 反覺得佢有說話, 一定冇問題, 以為自閉等同唔講嘢。

水晶宮

wtcys 發表於 22-6-28 17:03
老一輩唔明自閉症, 可能佢仔女都有但多年來睇唔出。又唔係一齊住,未必察覺孫兒有問題, 反覺得佢有說話, 一 ...

我同住都用咗6 年先發覺,學你話齋佢有講嘢有眼神接觸有conversation (高功能嘛),唔係咁易察覺。所以我唔期望老人家會察覺的,只係希望佢地唔會講d 傷害性說話。

首頁

尾頁

跳至