自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

wong2323 發表於 22-6-30 22:20
袁琦做漢王趙王內應,落毒害朱瞻基

唔佢就抵死喇

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

kit2004 發表於 22-6-30 22:15
每次皇帝話要整治貪官,佢都係眼神閃縮的

可能我冇專心睇,冇留意到

珍珠宮

wong2323 發表於 22-6-30 22:51
因為唔做皇后只可以出家,所以要扮係出家

好在有你講 ,唔係真係唔明

珍珠宮

wong2323 發表於 22-6-30 22:51
因為唔做皇后只可以出家,所以要扮係出家

之前肥皇帝係太后版本,真比貴妃毒酒誤飲毒死,完貴妃版本毒酒未沾唇但自己死呢

男爵府

vivibabyvivi 發表於 22-6-30 21:53
仲有袁琦呢?係咪我中間Miss咗!點解講佢貪咁多錢,大奸大惡?

原版 都係突然講佢原來一直都係好貪錢,係瞻基唔知姐,不過到最後無啦啦想毒瞻基又講唔通

男爵府

catcatloves 發表於 22-6-30 21:48
已經睇原裝,好多無交代,劇情支離破碎,游成日企埋牆角暗笑,偷望,一直以為畫係佢畫,到最後原來吾係,故 ...

下~d畫唔係游大人送架咩?

Ps. 已睇原版都係get唔到

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

6299 發表於 22-6-30 23:07
之前肥皇帝係太后版本,真比貴妃毒酒誤飲毒死,完貴妃版本毒酒未沾唇但自己死呢
...
郭貴妃係落毒茶畀張皇后飲,肥皇帝係未飲毒茶就死。真正死因應該係暴斃,應該係同游一帆有關,游一帆跟生父漢王合作,利用蘇月華在肥皇帝膳食中動手腳,等肥皇帝進補過度而亡

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

wong2323 發表於 22-6-30 22:14
係,歷史上佢係生左個仔朱祁鎮(明英宗),之後被封為皇后

講歷史,呢個皇帝算渣男嗎?朱瞻基覺得佢個初戀情人只係一個妃子好似虧欠左佢,所以就日思夜念想廢后,就可以比佢個孫氏做皇后,無奈朝野反對!有話因為胡氏冇子,所以被廢。但仲有另一個版本,有一個官同皇上講除非胡氏自己話唔做皇后,皇帝聽完之後,冇耐胡氏就出聲唔想做皇后啦!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

已經睇原裝,好多無交代,劇情支離破碎,游成日企埋牆角暗笑,偷望,一直以為畫係佢畫,到最後原來吾係,故 ...
兩個都有畫,例如下圖就係游一帆畫初遇被軟禁嘅子矜

唵嘛呢叭咪吽      

珍珠宮

wong2323 發表於 22-6-30 23:24
郭貴妃係落毒茶畀張皇后飲,肥皇帝係未飲毒茶就死。真正死因應該係暴斃,應該係同游一帆有關,游一帆跟生父 ...

原來又係個蘇月華
唔明佢連皇后害完貴妃子矜又無下文
連游一帆圖謀判亂又無下文
咁大罪都唔使斬首

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

wong2323 發表於 22-6-30 23:37
兩個都有畫,例如下圖就係游一帆畫初遇被軟禁嘅子矜

d畫就真是亂

超級版主

6299 發表於 22-6-30 23:39
原來又係個蘇月華
唔明佢連皇后害完貴妃子矜又無下文
連游一帆圖謀判亂又無下文
其他人唔知蘇月華同肥皇帝之死有關
唵嘛呢叭咪吽      

大宅

wong2323 發表於 22-6-30 23:24
郭貴妃係落毒茶畀張皇后飲,肥皇帝係未飲毒茶就死。真正死因應該係暴斃,應該係同游一帆有關,游一帆跟生父 ...

肥皇帝死,唔係因為佢本身飲食習慣問題咩? 最初好似有皇爺爺話佢肥,要佢食清淡啲。 後有集好似有講,有個太醫同太子講肥皇帝遲早會因三高出事

大宅

laukkk 發表於 22-6-30 21:58
掉轉呀,係二皇爺嘅庶子,二皇爺殺咗佢呀媽,佢偷走扮死,然後三皇爺救咗佢,認三皇爺做義父
...

後尾係咪話三皇爺救佢 都係有預謀?

珍珠宮

cheesepancake 發表於 22-7-1 13:23
後尾係咪話三皇爺救佢 都係有預謀?

佢有噏過下,話三皇爺特登掉佢入狼堆,然後先去救佢,所以都唔係好人

珍珠宮

wong2323 發表於 22-7-1 10:49
其他人唔知蘇月華同肥皇帝之死有關

呢套劇好多劇情都無交代,有頭無尾

仲有一集紫萍攞住個布袋仔,跟著就比人捉左仗打話佢尚食局毒害皇后。跟著有個咩官個身掛住佢個布袋仔,話佢成親。呢度睇唔明,即係紫萍同個官有拍拖?個布袋係咩?定紫萍暗戀

珍珠宮

虎到金來勳章

我都以為係佢畫

珍珠宮

虎到金來勳章

6299 發表於 22-6-30 22:50
原來結局都真係癈左皇后
因為歷史都好似話佢係廢后

珍珠宮

虎到金來勳章

laukkk 發表於 22-6-30 21:33
乜孟尚食同漢王有野㗎?我知漢王救過佢,當還條命俾佢,但攬晒咁一齊死。。。有啲唔明添
...
係啦, 睇到R晒頭

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

laukkk 發表於 22-6-30 21:58
但呢位尼姑之前好似冇出過場?

我睇晒tbb版,但冇見過呢個尼姑
另外,大結局王上講咩已經善待吳家,請問邊個吳家呢?

首頁
23456...8

尾頁

跳至