自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

在英國出生及成長的藝人陳智燊(Jason),日前為了兩個兒子,在沒有太太宋熙年(Sarah)陪同下,隻身前往英國研究當地教育,並拍片與觀眾分享疫情下的生活環境及點滴。Jason更進行街頭訪問,並觀察到街上已有9成半人不戴口罩,甚至「零社交距離」地維持生活。

Jason在影片中分享,自己從香港抵達英國後,第一個星期仍持續戴口罩。後來他經歷一番掙扎,毅然豁出去,已沒有戴口罩,並表示「做街訪戴口罩,擔心會嚇到人」。惟Jason亦稱自己有配備消毒洗手液,保持乾淨。

Jason分別訪問了幾位當地人對新冠肺炎的看法。其中一名受訪者稱自己在醫院工作,比較高危,為了避免傳染給他人所以會戴上口罩;也有受訪者表示不會戴口罩,但家人很多新聞就會戴。當問到會否憂慮疫情時,有受訪者稱也試過很擔心:「但是我有其他東西讓我憂慮,比如上課。」另有受訪者就表示曾為疫情擔心:「我不想死,但是大家都回到常態了。」

從Jason目測,整條街上只有少數人會戴口罩,高危人士如孕婦、一家大小、兒童都不戴口罩,並維持著「零社交距離」。Jason指,現在英國有9成半的人已不戴口罩:

都有人戴,亞洲人居多,印度、中國,但是9成半人不戴,不戴的包括有孕婦、一家大小、小孩。

在影片最後,Jason也有表示雖然在英國已不一定要戴口罩,但他仍然提醒要「保護自己,保護他人」,在人多的地方,做好自己。

https://topick.hket.com/article/3287890/%E3%80%90%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82%8E%E3%80%91%E9%99%B3%E6%99%BA%E7%87%8A%E6%8B%8D%E7%89%87%E7%9B%B4%E6%93%8A%E8%8B%B1%E5%9C%8B9%E6%88%90%E5%8D%8A%E4%BA%BA%E4%B8%8D%E6%88%B4%E5%8F%A3%E7%BD%A9%E3%80%80%E9%9B%B6%E7%A4%BE%E4%BA%A4%E8%B7%9D%E9%9B%A2%E7%95%B6%E5%9C%B0%E4%BA%BA%E7%A8%B1%E5%B7%B2%E5%9B%9E%E5%88%B0%E5%B8%B8%E6%85%8B

水晶宮

班人不嬲雙重標準不得了,

英國美國唔帶口罩又ok, 香港拉低小小都被人鬧

係香港打兩針又話逼針, 係外國要打兩針入鏡又乖乖打.

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

英國多數人唔帶口罩唔係大家都知架咩?帶口罩嘅都係好老嘅長者,大陸留學生都會帶,香港BNOer初到步都會帶,耐小小就唔帶架啦!

子爵府

髪線

男爵府

呢2公婆靠views數搵好多錢

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

髮線變大叔

子爵府

Protea 發表於 22-6-29 09:21
英國多數人唔帶口罩唔係大家都知架咩?帶口罩嘅都係好老嘅長者,大陸留學生都會帶,香港BNOer初到 ...

我識移民左過去嗰d,其實想戴既,尤其小朋友返學,只不過驚比人歧視多過中招,所以最終都放棄
講真如果香港放寬唔駛再戴,我都唔會戴(未中亦唔想中)但戴住口罩真係有種抖唔到氣既感覺,對我黎講好辛苦,而家放假出街都係因為會自己揸車先會出去,喺車可以除低抖抖,否則由出門搭車再行街都唔除得,我寧願唔出街

男爵府

李露眉 發表於 22-6-29 09:15

睇開D.
國際雙標, 乜乜無國界

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

唔係細路 發表於 22-6-29 09:51
呢2公婆靠views數搵好多錢

佢老婆個樣好似馬騮,之前賣滴G精廣告,我仔一見到佢就笑到咔咔聲。

伯爵府

因為香港打完兩三針,仍然要遵守嚴格嘅防疫措施

珍珠宮

自由民主國度,係咁架嘞!佢哋有唔帶口罩嘅自由、亦有傳播病毒嘅自由

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

仲有,佢哋好多已打晒三針。
無得揀針打……。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

有得揀, 係香港我都唔想戴口罩啦, 是每國家標準唔同, 邊度生活就跟邊度
◕順其自然啦~♥ ◕

伯爵府

回覆樓主:

香港都快d唔洗戴口罩就好啦

伯爵府

香港迫人要帶

男爵府

回覆 mamasprits 的帖子

香港要清零!

象牙宮

回覆樓主:

戴又中,唔戴又中,所以唔戴好正常!三十幾度仲要強制,簡直係無自由兼瘧待人啦

男爵府

佢木身英國大都仲要去了解

子爵府

正常,西方人普遍抗疫知識唔夠我哋好

珍珠宮

唔帶口罩唔緊要,到時香港日日過萬時就唔好走出嚟鬧政府抗疫不力呀吓

yeung_ma    發表於 22-6-29 22:58
pansy888hk    發表於 22-6-29 21:46

首頁

尾頁

跳至