自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

點解有些小學成績表出分數 , 有些出grading? 收到風話出grading ,是不想家長太有壓力, 那扣門中學 中學校長 又怎可評審呢? 每間學校grading 制度也不同 鬆緊有差異

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

叩門校長可以問返學校成績的

水晶宮

畀面勳章

同埋你間小學乜嘢「級數」,其實校長唔會唔知的

男爵府

咁多人叩門時我諗校長都唔會咁細睇A學生係 90分, B學生係93分,
睇Grading大概就得, 當然如果 90分係Grade A, 89分係Grade B,
相對個感覺會Show分數好似好啲, 不過呢個只係家長想法吧

伯爵府

micsin 發表於 22-6-29 09:57
點解有些小學成績表出分數 , 有些出grading? 收到風話出grading ,是不想家長太有壓力, 那扣門中學 中學 ...

中學校長對小學的認識應該有分數,除非你跨老遠的區,而且扣門階段係埋身肉搏以做卷為主,中英數卷考完就知咩水平。
例如喇沙,上午考完,下午已知結果。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

中學校長有收RO(全港排名)㗎嘛,仲清楚過你

水晶宮

畀面勳章

Myluckybaby 發表於 22-6-29 10:19

中學校長對小學的認識應該有分數,除非你跨老遠的區, ...

係叩門好多要筆試,有啲仲要見埋家長,相信呢先係取錄與否的主要因素

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

pinkochang 發表於 22-6-29 10:12
咁多人叩門時我諗校長都唔會咁細睇A學生係 90分, B學生係93分,
睇Grading大概就得, 當然如果 90分係Grade A ...
但有 d 小學 86 分已經俾 Grade A,勁校要 90 分才有 Grade A
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

esmehouse 發表於 22-6-29 10:27
但有 d 小學 86 分已經俾 Grade A,勁校要 90 分才有 Grade A

所以其實睇你間學校個Grading > 成績表上個Grading
咁啱全部同一間學校嘅學生嚟叩先可能會望多兩眼個成績表差距

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我仔成績表有印埋各grade的分數range

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實一間勁校,一間普通學校,兩個小朋友都係A ,好明顯勁校嘅A grade水平,一定係勁過另一個,學校一定會知

侯爵府

Myluckybaby 發表於 22-6-29 10:19

中學校長對小學的認識應該有分數,除非你跨老遠的區, ...

中學扣門要做卷 不只是interview?

侯爵府

esmehouse 發表於 22-6-29 10:27

我咪就係想知囉 區內咁多小學 心學校長 有無咁心水清呢 咁多人扣門

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 22-6-29 10:24
係叩門好多要筆試,有啲仲要見埋家長,相信呢先係取錄與否的主要因素

全港排名先重要 成績反映哂一切

子爵府

回覆 micsin 的帖子

通常考級50以內有名次,驚小朋友太大壓力

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

micsin 發表於 22-6-29 10:47

中學叩門梗係要收叻仔叻女
大部分都要做卷
我女果陣係做完卷, 佢地用ipad做
應該即使會有成績
老師叫名就即時interview
有時學生無得in, 就做完卷出返黎

水晶宮

畀面勳章

micsin 發表於 22-6-29 10:49
全港排名先重要 成績反映哂一切

自行就係,叩門未必

否則就唔駛筆試,面試,見家長了

仲有d位係賣人情,關係

侯爵府

Mimmy 發表於 22-6-29 10:50
中學叩門梗係要收叻仔叻女
大部分都要做卷
我女果陣係做完卷, 佢地用ipad做

明白

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

micsin 發表於 22-6-29 10:48
我咪就係想知囉 區內咁多小學 心學校長 有無咁心水清呢 咁多人扣門
有時校長都未必咁清晰,所以依一兩年好多家長都幫小朋友轉去 d 有直屬嘅學校,進可攻退可守
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

micsin 發表於 22-6-29 10:47

去到扣門階段絕大多數都係做卷。

首頁

尾頁

跳至