自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2021勳章

加菲貓3 發表於 22-6-29 10:56
有地區龍頭無精英班。

因為全部都係精英

瑪瑙宮

虎到金來勳章 2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小寶貝兒 發表於 22-6-29 13:11
我女學校,分班冇分精英班,但部分科目會分組,ABC path咁,我又唔太在意個女邊科係邊個path,適合佢程度比 ...

有啲似我哋
我哋係5班再喺中英數主科分7班
各自去返適合程度嘅班

因為中文弱嗰啲多數母語係英文
但又要跟足課程教

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

其實我覺得分好d. 我個女果間精英2班收多D學生35個。 唔係精英果3班小班教學25個。

大宅

2021勳章

我女嗰間無精英班,學校真係分得好平均

男爵府

2021勳章 最關心BB問題熱投勳章

我地學校講明唔分精英班,小一至小五都打散分班,再每年一轉,小五升小六就全班直升唔轉。某科比較差既同學,會分開作小班教學補底。

子爵府

無分可能好0的,當全部都係精英甘教

侯爵府

2021勳章

hkgra 發表於 22-6-29 15:31
無分可能好0的,當全部都係精英甘教

就算依家唔分 上到中學都會分架啦 每人能力不同 拔尖補底 也是因才施教一種

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我唔覺得多唔多精英班同學校成績有乜嘢關係,我小朋友返個學校講明分主要係方便進度同跟進,用全級名次去分番頭個幾十個就係精英班(一班同二班), 淨返嗰一半就會平均分做三同四班 ,進度上係唔同,教學上係有分別,因為咁樣唔會因為成績既參差問題拖慢左比較叻嘅小朋友,追唔上嘅小朋友又可以加多啲訓練同輔導, 我覺得好好呀,唔明點解會覺得係歧視

水晶宮

2021勳章

回覆樓主:

我女學校接近6成升Band 1中學, 全級5班只有1班精英班。

子爵府

micsin 發表於 22-6-29 10:52
是否象徵這間學校 級數?
即一間有三班精英班 另一間得一班(愉快學習的), 是否代表學校級數呢
...

以我觀察,多數代表該校入B1中學人數

子爵府

micsin 發表於 22-6-29 15:34
就算依家唔分 上到中學都會分架啦 每人能力不同 拔尖補底 也是因才施教一種
...

中學都唔一定分

子爵府

加菲貓3 發表於 22-6-29 10:56
有地區龍頭無精英班。

我仔學校就係咁
不過佢地會抽英文最叻既組一組,另外又九各科補底班俾差嗰啲

珍珠宮

虎到金來勳章 2022勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

阿女小學就係3年級升4年級果年, 最後一次機會入英文班, 之後4/5/6年級英文班都唔會再轉
精英班就係4年級升5年級果年, 之後5/6年級就算全部唔合格都唔會離開精英班
英文班及精英班師資比普通班好
功課及補充都會多D

伯爵府

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

每間學校有幾多班精英班,唔代表愈多間學校愈勁
主要睇升中派位,有幾多人升B1

翡翠宮

牛年勳章 2021勳章

我地學校無精英班,但個個都係精英

侯爵府

2021勳章

micsin 發表於 22-6-29 15:34
...

同意因材施教,我仔四年班時未分精英班,阿sir 教數學,教得快呢有啲同學唔明,教得慢就返唔明嘅同學呢,好似我個仔吸收得快嘅,就會覺得幾堂都係教同一個題目, 阿sir講書解完又解,好悶....
去到五年級入咗精英班,阿sir 就可以好順暢咁去教, 因為同學仔大家程度差唔多~
英文都係,精英班嘅好處就係,將語文能力唔同嘅人因材施教,本身底子好嘅同學 ,就可以學深入啲;底子無咁好嘅,老師可以按步就班咁慢慢教~

侯爵府

2021勳章

mymarigold 發表於 22-6-29 16:21
同意因材施教,我仔四年班時未分精英班,阿sir 教數學,教得快呢有啲同學唔明,教得慢就返唔明嘅同學呢, ...

對呀 所以入唔到果班家長會嘈 入到 咪唔嘈 但 別忘記 上中學都有分banding

伯爵府

2021勳章

我小朋友嘅學校無分,考到級頭嘅同學平均分入5班,高分領悟能力好嘅可以帶領其他稍次嘅提升,我覺得好好呀!

伯爵府

2021勳章

小寶貝兒 發表於 22-6-29 17:11
我女學校,分班冇分精英班,但部分科目會分組,ABC path咁,我又唔太在意個女邊科係邊個path,適合佢程度比 ...

我小朋友學校就係咁,中英數常4科,全班一齊上堂教嘅內容一樣,但根據成績分A/B/C做唔同嘅功課,對學生發展幾好。

子爵府

2021勳章 BK Milk勳章

micsin 發表於 22-6-29 10:52
是否象徵這間學校 級數?
即一間有三班精英班 另一間得一班(愉快學習的), 是否代表學校級數呢
...

唔關事
好多小學冇精英班制度
睇小六有幾多人去band 1中學,先至係指標

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊