自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

bbc2018 發表於 22-6-29 11:08
阿囡之前間私小無公開精英班,只係去到高小,尤其小六,大家就好清楚知邊一班 ...

請問點知嫁?
啲老師資深啲?
功課多啲?

侯爵府

micsin 發表於 22-6-29 15:34
就算依家唔分 上到中學都會分架啦 每人能力不同 拔尖補底 也是因才施教一種
...

唔上唔落嗰班,就會覺得唔公平。
因為佢哋會覺得啲資源去晒拔尖嘅同學,剩返嗰啲冇人理⋯⋯ 呢個要好講學校點樣處理。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

mandy952 發表於 22-6-29 14:20
因為全部都係精英

我仔間小學都冇精英班,校長講過每班的平均分都係差0.幾分

公爵府

2023年兔年勳章

loveclementine 發表於 22-6-29 17:29
我小朋友嘅學校無分,考到級頭嘅同學平均分入5班,高分領悟能力好嘅可以帶領其他稍次嘅提升,我覺得好好呀 ...

呢個係好美好嘅願望,現實係個個爭崩頭,唔係你死就我活。

小學升中嘅方法就係依名次派位,只有競爭,唔會有分享。

大宅

回覆樓主:

我囡學校無分精英班不排名次,連每班嘅功課都一樣。全級10名內會有學業獎,我見拎學業獎嘅人係平均分散喺3班。

公爵府

2024年龍年勳章

Amy1974 發表於 22-6-30 00:54
呢個係好美好嘅願望,現實係個個爭崩頭,唔係你死就我活。

小學升中嘅方法就係依名次派位,只有競爭,唔 ...

唔係願望,實際上係有幫助提升,例如做project, 有啲同學其實真係唔識點開始入手,透過同成績好嘅同學一齊做,佢哋會學懂;又例如一個成績好跟一個進度比較慢一齊坐,唔識就可以問,對嗰啲同學仔真係有幫助。

公爵府

2023年兔年勳章

yanyan1122 發表於 22-6-29 21:46
我囡學校無分精英班不排名次,連每班嘅功課都一樣。全級10名內會有學業獎,我見拎學業獎嘅人係平均分散喺3班 ...

唔講有無精英班唔等於無,全級第一二三名全部係A班,A班咪就係精英班咯。

C、D班就俾番啲進步獎,安慰下啲小朋友。學校就係社會嘅縮影,人自小就分等級、讀書只係求分數,弱者全部送去垃圾堆填區。

大宅

沙田大埔區邊間學校有精英班?

珍珠宮

kkyoko 發表於 22-6-29 19:13
請問點知嫁?
啲老師資深啲?
功課多啲?

拿獎,升中考學校,功課抄寫少啲,present多啲,老師公認派到好啲

大宅

bbc2018 發表於 22-6-30 07:43
拿獎,升中考學校,功課抄寫少啲,present多啲,老師公認派到好啲

明白

珍珠宮

loveclementine 發表於 22-6-29 22:15
唔係願望,實際上係有幫助提升,例如做project, 有啲同學其實真係唔識點開始入手,透過同成績好嘅同學一齊 ...

我知有啲學校會將最好成績同最差的放在一班

侯爵府

loveclementine 發表於 22-6-29 22:15
唔係願望,實際上係有幫助提升,例如做project, 有啲同學其實真係唔識點開始入手,透過同成績好嘅同學一齊 ...

但就花了成績好的時間囉 每人須要也不同 有邊個家長 願意意長期 比個寶貝照顧個成績差的放棄一些黃金機會呢
機會只留比有心準備的人 社會都是殘酷的

侯爵府

sunnymama2 發表於 22-6-29 20:19
我仔間小學都冇精英班,校長講過每班的平均分都係差0.幾分

校長厚道啫 我廿年回校探校長 佢都話記得我啦

男爵府

回覆樓主:

阿女學校 一級大概 31 x5 班= 155人。到 4 年班便有2 班精英班 ,每班40 人。其餘3 班 每班 25 人。
精英班就人多啲不過啲同學 坐得定吸收得到。 其他班人數少啲 。 所以其實都各有好處。

侯爵府

Mochachoi 發表於 22-6-30 09:08
阿女學校 一級大概 31 x5 班= 155人。到 4 年班便有2 班精英班 ,每班40 人。其餘3 班 每班 25 人。
精英班 ...

學校咁分 一定有其原因, 集中管理 也是好事 真係有些特別學生 特別要照顧架 未必坐得定

珍珠宮

我學校改沒有精英班

珍珠宮

mandy952 發表於 22-6-29 14:20
因為全部都係精英

女神校,中學部校長無對外講有精英班,但有女讀緊的,好多都知有公認的精英班

唔知的有可能信曬校長;個囡末拿過奬,唔知拿奬情況;從不過問個女學校情況,無同其他家長來往;個女根本不是讀嗰間學校

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我仔學校有分,今年小一
日前收到通告話,如果考琴前70名,小二升讀普中嘅班,問同唔同意

有其他家長分享,除咗普教中,功課都會唔同,會多少少,深少少

但我老公都tick咗同意,雖則我覺得我仔考唔到頭70名,但我都會擔心佢如果入到,會壓力大,而家叫佢做功課已經鬼殺咁嘈
老公話我諗太多,因為無可能入到

P. S 一級有6班

侯爵府

bbc2018 發表於 22-6-30 09:38
女神校,中學部校長無對外講有精英班,但有女讀緊的,好多都知有公認的精英班

唔知的有可能信曬校長;個 ...

又話讀 又唔係讀果間 即係。。。

男爵府

micsin 發表於 22-6-29 11:02
咁中學 夠有banding la, 唔通又有家長閙咩

中學banding唔係教育局或學校自己分的,係市場決定,即成績banding1的學生多人入讀,嗰間學校先會俾人印象係banding 1。所以同小學自己將學生分精英班係2回事。真心,學校分精英班真係比較適合喜歡比較的學生。分精英班又公布俾家長知,其實對學生係咪真係好?心知肚明

首頁

尾頁

跳至