自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

稅局!

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

郵政,以我經驗計,郵局櫃台做野算快手,見郵差到我大廈收件派件定時定候,本地海外正常情況寄信到收到正常計到時間,亦都可靠。

男爵府

警察、救護、消防

pansy888hk    發表於 22-6-29 20:34

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

除非係舊症覆診.....如果唔係一個症係要睇幾次喎, 仲要次次唔同醫生, 講法都好GENERAL

男爵府

小源 發表於 22-6-29 12:56
一定係政府醫生 次次3mins內見完 最快試過1min

我唔同意,我次次去都起碼10分鐘。同屋企人去又係,醫生講好耐。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

琥珀宮

8000 發表於 22-6-29 12:54
回歸25年,坦白說,公營機構真的乏善可陳,但是稅務局真係咁多年都保持住
...

消防,試過公司有人唔記得熄alram但係公司打邊爐,結果粒魚蛋都未食就有消防員衝左上黎 ,香港消防真係值得一讚

pansy888hk    發表於 22-6-29 20:34
edhepp    發表於 22-6-29 18:12

大宅

Protea 發表於 22-6-29 13:55
郵政,以我經驗計,郵局櫃台做野算快手,見郵差到我大廈收件派件定時定候,本地海外正常情況寄信到收到正常 ...

應同,去寄野會同你講埋因疫情,可能要好遲多幾日到,好有交帶

大宅

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

ngokwan 發表於 22-6-29 13:45
Agree

試過老人等 3 個鐘,問了一條問題:有冇唔舒服?

好彩老人家有人陪覆診 如果唔係又要等下次先知個報告結果囉

洋房

肯定係稅局

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

但專科攞藥就幾個鐘

伯爵府

神回覆

大宅

20150618bb 發表於 22-6-29 13:10
但都要等好長時間

等幾個鐘,見就得果幾分鐘

侯爵府

開心吸收勳章

政府醫生 sure win

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Charlotte_mom 發表於 22-6-29 13:49
咁上下,十問九唔知,系統睇唔到,之前入院唔係佢經手…..
等咗三小時真係唔該晒
...

最好笑阿仔覆診嗰科話跟固定醫生
試過打嚟同我講醫生放假、有seminar,blah blah blah要改期
好啦,改完期上到去原來已經唔係嗰個醫生
到第二次覆前又收姑娘電話,又話要改
我同姑娘講只想保留appointment時間,邊位醫生都無所謂(咪就係1分鐘拎藥單之嘛),又話唔得
(我通常避測考、無課外活動,最好係學校假期,次次佢改完放學趕到PK

王國長老

Charlotte_mom 發表於 22-6-29 13:48
我上次陪阿媽,陪阿仔,都等咗約3個鐘以上,未計攞藥

我陪媽去的話會同佢返咗屋企先再去攞藥
橫掂可以keep 4日
同仔的話,小學時會同佢返咗學校先再上去拎
中學就叫佢自己去補習/返屋企做功課,我繼續等

子爵府

子爵府

我記得幾年前爸爸過身,過左唔駛一個星期已經收到社處信件,話知道申請人已過身,不會再發放生果金 ... 快到呢 ...

pansy888hk    發表於 22-6-29 20:35

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

小寶貝兒 發表於 22-6-29 13:13
稅局仲要又快又nice
每次打電話去問野,啲職員都非常有耐性又溫柔友善
...

但我試過稅局出錯(佢將我哋兩間公司嘅資料入錯咗,但嗰d資料其實對我公司報稅無影響的,只係d minor嘢),不過見到錯咗,我咪打去話比佢哋知,點知聽電話嗰個人根本無認真聽,只係聽咗少少就用慣常口吻叫我寫信去講返,我不停話係佢哋入錯資料,我而家係通知返佢哋出錯,叫佢哋check返,點知佢仍然不停叫我寫信、寫信…..最後我火都黎埋,同佢講而家係佢哋出錯,點解反而要我寫信?其實我可以當睇唔到,唔通知佢哋,咁樣只係佢哋自己麻煩,跟住個稅局職員先認真聽我講佢哋錯咗咩,然後話會check返

感覺上佢根本係想拋個波比人,一聽電話就咩都叫人寫信,然後佢就job done、收缐!

首頁

尾頁

跳至