自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

龍山仔仔 發表於 22-6-30 00:57
又八卦下,老公放工回家,會去開門/接手上物品/叫 嗎?

大宅

hellomiki 發表於 22-6-29 15:42
現正反叛期囉,成日黑口黑面 之前話過佢,話完都系咁

我個女都係一樣。

伯爵府

回覆樓主:

我囡中學,返屋企會講‘我返嚟喇’,唔會逐個叫,同樣地,我哋返屋企都講‘我返嚟喇’。去長輩度,入屋一定會同長輩打招呼,包括我哋都先同長輩打招呼。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我個女未開門已經走廊叫定媽媽!
由走廊叫到入屋!媽媽媽媽媽媽

大宅

我會覺得如果本身關係好,一入屋就好自然會叫媽咪爸爸,我返黎喇咁,係由心底覺得見到爸媽開心先叫,如果要去到迫先叫就無意思,就流於虛偽客套,呢個情況,我會檢視同佢平時相處係點。至於對外人,咁大個我就一定要佢叫,因為個個都鐘意表面野,咁樣先係識“做人”。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

點為之叫人???
回家要叫屋企人??
還是講句"我返黎啦"??

我仔由細到大都有習慣...回家叫聲"我返黎啦"
出門口會叫聲..."我出門口啦"

我自己都有..出門口前會叫.."我走啦"
不過以前我回家都冇人...
就算依家回家仔同老公會在家......
我都冇習慣叫"我返黎啦"

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

hellomiki 發表於 22-6-29 15:34
會叫爸媽嗎?我個小學會叫,依家大左唔叫

冇,我自己都冇,自己屋企冇叫,但去人地屋企就會叫

翡翠宮

畀面勳章

會。由細到大,呀女返到屋企,我都會學日劇講: 你返黎嗱。所以佢都習慣返到屋企會講「mammy,我返黎嘞。」
日日是好日

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有叫

侯爵府

回覆樓主:

阿仔廿幾歲,已工作多年,自細一直都有叫早晨,夜晚瞓覺都會講聲good night,返到屋企而家就會講“返黎啦"!見到長輩親戚都會叫人,可能我自己都係咁做啦!連佢女友都係好有禮貌的!

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hellomiki 發表於 22-6-29 15:42
現正反叛期囉,成日黑口黑面 之前話過佢,話完都系咁

一樣,教又教過,話又話過,一樣態度照舊

大宅

無論幾多歲,見人就要叫

男爵府

入屋見人有叫,早晨晚安都有叫
由細就教佢地,禮貌來
我家有BB豬小豬肉,豬爸爸大豬肉和靚靚豬媽媽  :cheeze:  :cheeze:  :cheeze:

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有架, 我2個仔都會

入屋會講:我返黎啦............
出門都會講:我出去啦, bye bye.........

我覺得係基本禮貌

首頁

尾頁

跳至