自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有無人有聽
Mike唱得好好聽,但唔知條片本身係咪已經修過音,我覺得好似修到過左龍,gigi把聲

76 炎明熹的齐刘海同学会发布了一篇小红书笔记,快来看吧! (emoji) smjscEvanBue2vH (emoji) http://xhslink.com/6ffS1h,复制本条信息,打开【小红书】App查看精彩内容!

男爵府

唔好再唱老歌好無?
懷舊唔需要經常 over咗好多

水晶宮

2024年龍年勳章

uhtcl2006 發表於 22-6-29 20:04
有無人有聽
Mike唱得好好聽,但唔知條片本身係咪已經修過音,我覺得好似修到過左龍,gigi把聲 : ...

我在utube聽咗,唔知道佢地翻唱呢首歌的原因,但珠玉在前,就算mike同gigi而家人氣點高,永遠超越唔到原唱。
講返首歌,佢地只係唱,睇唔到有感情,睇埋口型,音同片係分開做再合返埋一齊,有一個音,gigi口型同個音唔夾。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

公爵府

2023年兔年勳章

Stella.b 發表於 22-6-29 20:10
唔好再唱老歌好無?

唱舊歌唔係問題,不過原封不動就真係幾悶下。

侯爵府

Rita 發表於 22-6-29 20:35
我在utube聽咗,唔知道佢地翻唱呢首歌的原因,但珠玉在前,就算mike同gigi而家人氣點高,永遠超越唔到原唱 ...

係囉,除非真係再有羅文再世,不然都係唔好唱了。射鵰呢幾首歌我仍有這個執著。

別墅

回覆樓主:

唔知係唔係張隻歌升咗key,感覺上怪怪地

la_source    發表於 22-6-30 12:20

男爵府

uhtcl2006 發表於 22-6-29 20:04
有無人有聽
Mike唱得好好聽,但唔知條片本身係咪已經修過音,我覺得好似修到過左龍,gigi把聲 : ...

只能說新人無話事權,成日比埋D唔啱嘅歌比佢哋,只能說過關啦!

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Rita 發表於 22-6-29 20:35
我在utube聽咗,唔知道佢地翻唱呢首歌的原因,但珠玉在前,就算mike同gigi而家人氣點高,永遠超越唔到原唱 ...

佢2個當然無可能超越啦,我都系見到gigi口型同音唔對咀

男爵府

Amy1974 發表於 22-6-29 20:40
唱舊歌唔係問題,不過原封不動就真係幾悶下。

近來開電視都老歌老人家日日帝女花咁
人哋十幾歲比佢唱返自己年紀嘅嘢啦

男爵府

呢個年代我諗唔到邊個可以做到以前嗰種字正腔圓又雄厚既唱腔

無呢個唱腔就點都唱唔出射雕既感覺

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

羅文甄妮相信好難有人超越到, 但我又覺得呢D經典歌唔使一定要超越原唱先可以翻唱.
修音嗰度好似修得over咗, 全部尾音拖到超長, 把聲又响到失晒真, Mike唱嗰時又好似冇乜修過, 點解會咁

水晶宮

fallwinter 發表於 22-6-29 21:10
羅文甄妮相信好難有人超越到, 但我又覺得呢D經典歌唔使一定要超越原唱先可以翻唱.
修音嗰度好似修得over咗 ...

係囉,我就係覺得聽mike唱都重ok,但去到gigi唱,句句尾音拖到咩咁,修到把聲變左第二個人唱咁

男爵府

回覆樓主:

唱唔到種感覺囉。

神雕同上海灘,未聽過邊個唱得好過呢兩首既原嘬囉。

公爵府

2023年兔年勳章

iris2014 發表於 22-6-29 21:09
呢個年代我諗唔到邊個可以做到以前嗰種字正腔圓又雄厚既唱腔

無呢個唱腔就點都唱唔出射雕既感覺

又唔ㄧ定嘅,可以用啲新嘅唱法,可能有驚喜呢

比如 爵士版嘅射雕,Rap 版嘅射雕

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

唔好再唱老歌好無?

其實唱舊歌都唔駛舊成咁舊到我都未出世

侯爵府

都唱得唔錯啦

大宅

回覆樓主:

但住近幾年有咩歌係好聽?首首開頭喃嚒一輪,跟住大聲嗌幾句,又再吟吟噚噚一輪,完。我情願聽舊歌

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

uhtcl2006 發表於 22-6-29 21:33
係囉,我就係覺得聽mike唱都重ok,但去到gigi唱,句句尾音拖到咩咁,修到把聲變左第二個人唱咁
...

奇奇怪怪咁, 所以小紅書有D內地網民都話鍾意tvb版'聲生'多D, 貪佢冇修音

水晶宮

唔好再唱老歌好無?

唔係普通懷舊,呢個係慶祝香港回歸25周年雲歌會,係cctv6官方獻禮節目,唱呢首歌係因為喺內地傳唱度高家傳戶曉,好有代表性,近年國內翻拍射鵰都配番當年港劇主題曲。

水晶宮

jtw_ki 發表於 22-6-29 21:49

其實唱舊歌都唔駛舊成咁舊到我都未出世 ...

官媒搞嘅慶回歸節目,要貼主題,唔係一般舊歌翻唱

首頁

尾頁

跳至