自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2021勳章 陪月勳章

人生只叫過一次白車(自己有事),當時大肚好唔舒服,白車好快送左我去醫院,好快急症室見醫生,好快上病房,好快見醫生,點知拖左2日先做手術,再遲啲應該已經唔係到

伯爵府

2021勳章

cattz288 發表於 22-6-29 22:54
係咪因為唔想突然急剎車,影響病人,所以寧願行慢d

但佢前面冇車⋯⋯深夜時份

子爵府

試過幾次,都係自己搭的士去醫院,快過白車到,等好耐都未見載家人的白車到,打電話問跟車的家人,話嚟緊。

象牙宮

虎到金來勳章 2022勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

szesze_lam 發表於 22-6-29 22:56

無車唔等如無車忽然衝出黎喎

大宅

szesze_lam 發表於 22-6-29 22:56

你見到前邊冇車姐,可能經過有好多路口,突然剎車對傷者仲危險,因為佢仲未搵到你咩事暈倒

子爵府

虎到金來勳章 2021勳章

szesze_lam 發表於 22-6-29 20:45
已經好多次,唔同場合call白車,例如屋企人透唔到氣、朋友突然暈倒etc, 佢地接左call上埋車就揸得非常慢, ...

要顧病人安全,舒適。路總有少少凹凹凸凸,車速快會拋一拋個人,有d情況病人郁得太勁會更危險,又更痛楚辛苦。有d急救程序應該響平穩情況下進行。

伯爵府

回覆樓主:

會唔會因為你緊張,心急趕去醫院,所以就覺得白車開得慢,如果傷者唔係緊急情況,我諗白車都會用安全車速駕駛。

大宅

2021勳章

seaman1982 發表於 22-6-29 22:15
人生只叫過一次白車。
同朋友做完運動佢突好暈,又未暈晒,但瞓左响度,口upup。
白車好快到,但上左車問完 ...

同意你睇法……
可能大家都睇得電視劇多,劇裡面通常都係“十萬火急”咁,所以個落差感更大……

子爵府

我覺得係唔正常既慢行,隔離行路都快過

大宅

2021勳章

回覆樓主:

我個人覺得救護,消防,警方近年已經“飽歷風霜”……為免再受有心人分化,所以建議大家勿胡亂猜測……

珍珠宮

虎到金來勳章 2021勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

要快同急係要扶住坐
吾使響號衝燈應該覺得好

水晶宮

2021勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

劇集係假...建議大家唔好將劇集同現實比...

救護車就算係危急,都唔係會狂野時速咁飛去醫院,架車咁樣fing,亦可能會直接影響到病人病況...

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

我試過兩次坐白車
一次學生年代上體育堂扭柴, 隻腳“kick"一聲, 全場同學肅穆, 初步護理後就叫白車, 都好快車左去附近醫院。
第二次做左人阿媽, 有夜突然氣速, 呼吸困難, call 白車約10分鐘左近, 都好快送到醫院(可能暈暈地, 都唔知過左幾耐), 去到醫院即分流見醫生, 情況穩定啲就照乜照物。

男爵府

2021勳章

szesze_lam 發表於 22-6-29 22:45
我想知,但係揸車個位正常咁揸唔係都得咩,點解要拖慢黎揸?

咁可能太多人call白車,佢地唔想咁快又接下一單
其實如果真係緊急例如生仔佢地應該揸快同響埋鐘等馬路車讓比佢地行添
如果唔緊急無生命危險就嘆慢板囉,佢地當休息

侯爵府

2021勳章

白車唔行咁快係為你著想,爆血管送到急症室都要等半日。

係架車到係等,送到急症室咪又係等。

侯爵府

2021勳章

其實好多人係唔係都叫白車,無生命危險正常都會慢慢揸,應該係有同醫院嗰邊聯絡有無位,醫院嗰邊預先知道唔係緊急的話,白車仲點會飛去醫院。

男爵府

2021勳章

樓主,白車唔係的士,喺車度到攞晒料,睇晒情況,去到醫院先知點分流。唔好樣樣都鬧
無聊閒在家

男爵府

2021勳章

救護車係比嚴重,有生命危險既病人用,冇生命危險,去到醫院分流都係等。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊