自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

世界真細小

公爵府

Crystalivy 發表於 22-6-30 12:53
同意,我自己都係做服務性行業,店門一打開無論有冇客都唔應該係門口訓示員工!
...
平時去茶餐廳,間中都遇到幾個阿姐爭炒,對食客哩講,真係好無奈。。

洋房

回覆 Crystalivy 的帖子

如果真係咁大聲鬧佢 個路人就唔會咩都唔知喇

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

Sakuraohno 發表於 22-6-30 12:31
以我記得個post已經好鬼耐

都幾個星期前

子爵府

Brian….. 發表於 22-6-30 12:57

你再睇返樓主寫咩啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

加菲貓3 發表於 22-6-30 12:49
等同你想入去食飯,點知係門口見個經理教訓員工,我就唔會去食,我理得你因咩事,有事就係房傾,鬧或打。。 ...
依家吾出名都難
明明冇人記
自己撩返出黎
覺得自己幾啱都好
企門口咁不適當瞓示已經係錯
使乜再解釋

公爵府

YY1101 發表於 22-6-30 13:04
依家吾出名都難
明明冇人記
自己撩返出黎
係老板,客人,路人既角度,鬧人既事,絕對唔可以比人見

茶類愛好者    發表於 22-7-1 07:41

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Brian….. 發表於 22-6-30 12:37
回覆 mercurycc 的帖子

我明白既 多謝你 但點都好我都係打份工姐希望個路人以後 經一事 長一智

經一事長一智果個唔系應該系你咩?個路人無咩損失架,佢將件事講出黎,重點唔系內容,系你地員工之間既處事方式,咩原因都好,就算店內無客都唔應該大大聲鬧人,想入去既客都掉頭走啦,唔單止影響商店形象,我最怕人地鬧交,公司如果知道呢件事又無揾你照肺,絕對系公司管理不善。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Brian….. 發表於 22-6-30 12:35
回覆 mercurycc 的帖子

岩既 我唔係想有人企係我個邊 但想個路人以後學識先了解件事姐 ...

一個路人唔系你地店既主管亦唔系警察查案,佢點解要清楚成件事系點?好啦,而家清楚件事系因為你個同事食左你張單,但你都唔應該起門口鬧店員,你口中既路人其實只系講番店員有咩錯唔該唔好起店面或門口鬧人,入去無人見到既地方至鬧或者關門至鬧。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

加菲貓3 發表於 22-6-30 12:49
等同你想入去食飯,點知係門口見個經理教訓員工,我就唔會去食,我理得你因咩事,有事就係房傾,鬧或打。。 ...

同意,完全我心中所想

樓主再post亦太傻,比機會老細見到,實鬧

加菲貓3    發表於 22-6-30 13:44

侯爵府

牛年勳章

又咁講,作為客人行入舖頭閒逛或購物,又真係無需要明白你嘅行為背後有咩動機同原因,相反你嘅舉動俾到客人一個唔好嘅觀感,咁就係影響到客人同品牌形象,客人無需再為你點處理人事關係或員工問題作判斷,但如果舉動的確帶來如此觀感,咁都係一個值得反思嘅地方

珍珠宮

眼看未必真

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

你慘,被食單,但在門口鬧,係影響舖形像。

伯爵府

唔明,點樣你放假又食到你張單?
唔係有客買野即開單嗎?

水晶宮

Brian….. 發表於 22-6-30 12:57

其實路人甲, 只知2個店員企門口,一邊鬧另一個,聲量係足以引起途人注意, 無需要知道你地鬧嘅內容, 家下又唔係古代, 成班鄉親父老一齊評理咩。。。

俾我行街遇到咁嘅景況會有點odd囉....
咁我唔會影相亦都唔會理...

洋房

回覆 糯米米糍 的帖子

多謝你既分析 我會改善下處理嘅手法

洋房

回覆 somehow 的帖子

我地電器呢行 如客人買分體機係要睇位先睇完位報左價先開單 我放假個日個客拎住個報價單黎買機
一般情況下邊個開左個睇位單 個客買機都要比返開睇位單個同事

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

前日,經過一間某品牌化妝品店,就正正有兩個店員喺門口好似撬晒手嘈交咁款,作為路人嘅我,只係覺得佢哋著晒制服,有野要傾,就匿埋喺其他位置傾飽佢,如果有高層或公司嘅人經過見到,就兩個都衰硬

侯爵府

算啦,而家啲人真係多事…..兼多餘

洋房

回覆 mickeymok410 的帖子

唯有係咁 其實大部份既人都好得閒既

首頁
12345...6

尾頁

跳至