自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

話說我下年8月至合約到期(three台),前幾日電訊商打電話黎話有兩個5G plan比我選擇(同依家一樣價錢,有30G 5G/過後4.5G無限任用,另外一個係現有合約價錢只加$10,就150G 5G/過後好似會慢速),如果我答應的話,就可以下個月renew過一份兩年合約,我想請教嘅係如果大家係用5g plan嘅,覺得抵唔抵呢?

老公話如果上網睇片的話,G數會用得好快,咁依家我個plan每月包8G,半個月左右只係用左2G,所以諗緊轉唔轉plan好,各位jm有冇意見可以畀到我呢?謝謝!

公爵府

2024年龍年勳章

主要係你多唔多用到數據?
按你話半個月先用左2G
可能都係掃下安心,睇下BK之類咁用得唔多
好似就冇咩需要轉啦

大宅

你的手機支唔支持5G? 用開3 如果自問搵接收冇乜問題可以繼續用番3個4G網絡,不過建議過冷河再轉去SoSIM 抵好多
如果一定用5G 的話3就一般般

伯爵府

凌陵綾 發表於 22-6-30 17:28
主要係你多唔多用到數據?
按你話半個月先用左2G
可能都係掃下安心,睇下BK之類咁用得唔多

其實都唔算用到太多數據的,但我老公話如果轉左用5G,數據會用得好快,所以至諗下轉唔轉!

伯爵府

jkswoo 發表於 22-6-30 17:56
你的手機支唔支持5G? 用開3 如果自問搵接收冇乜問題可以繼續用番3個4G網絡,不過建議過冷河再轉去SoSIM 抵 ...

我用小米11T呀(5G機),你嘅建議我會好好考慮!

琥珀宮

如有用手機睇片,就要揀任用(非慢速)

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

野人好索子 發表於 22-6-30 14:19
話說我下年8月至合約到期(three台),前幾日電訊商打電話黎話有兩個5G plan比我選擇(同依家一樣價錢,有30G 5G ...

同樣價錢點解唔轉?30G 夠用喇! 除非你不斷用data 睇戲啫。

公爵府

2023年兔年勳章

如果俾我揀,我唔會續約

想知道5G嘅使用狀況,最好係親身試用。買幾張唔同台嘅儲值卡,就可以試晒網速、接收訊号,同大概需要用量。

公爵府

2024年龍年勳章

野人好索子 發表於 22-6-30 18:01
其實都唔算用到太多數據的,但我老公話如果轉左用5G,數據會用得好快,所以至諗下轉唔轉!
...
其實只係LOAD得快咗/唔駛LOAD(都係睇接收,不過5G按理都快D)
比如你下一個1G嘅FILE(假設係段片)
唔會5G比4/4.5G用得多咗
我諗你應該都好少DL嘢
不過當然因為快咗,自然用多咗
即原先下1G可能花1分鐘,依家只要几秒(時間是假設),同樣時間可以下到更多
但如果係直接線上睇,所需時間其實是一樣/差少少,但用嘅數據都係咁大

要轉就轉30G嗰個都夠了,反正同價又多咗D用下,而且後面只係降成4.5G任用,影響不大
150G睇落係多,但後面限速唔係咁好,而且你其實又用唔到咁多,冇乜必要

伯爵府

回覆樓主:

多謝以上咁多位JM的意見,我會好好考慮!

侯爵府

你而家幾多錢plan先? 而家百幾蚊已經有30G

伯爵府

naicha 發表於 22-6-30 20:34
你而家幾多錢plan先? 而家百幾蚊已經有30G

$246

別墅

話說我下年8月至合約到期(three台),前幾日電訊商打電話黎話有兩個5G plan比我選擇(同依家一樣價錢,有30G 5G ...
我覺得加多$10 有150G 開心好多, 而且照你情況都唔係用數據用得快,而且5G 比4G 快得多

如果到時用數據用得快, 你可以當用到一半數據之後, 手機SET 收4G 唔收5G, 即係5G當4G 用, 咁用數據又會去返4G 既情況, 多一重保險

珍珠宮

野人好索子 發表於 22-6-30 20:50
$246

原來你而家用4.5G 都已經俾緊$246, 唔怪得電訊公司咁想你轉plan囉,出面5G 30GB plan 根本200蚊都唔使

侯爵府

我第二個台用緊138元30GB, 你如果唔想轉台, 用呢個數拋佢, 壓到佢200蚊樓下啦

goldpiglet    發表於 23-3-10 11:38

伯爵府

whyyou 發表於 22-6-30 22:00
原來你而家用4.5G 都已經俾緊$246, 唔怪得電訊公司咁想你轉plan囉,出面5G 30GB plan 根本200蚊都唔使
...

,好在上黎問下大家意見姐 !

伯爵府

naicha 發表於 22-6-30 23:51
我第二個台用緊138元30GB, 你如果唔想轉台, 用呢個數拋佢, 壓到佢200蚊樓下啦

好,下次再有電話黎就試試「拋」下佢先,thanks! !

珍珠宮

野人好索子 發表於 22-7-1 00:34

,好在上黎問下大家意見姐 ...

香港寬頻5G plan 都係用3網絡,30GB 都係做緊$124咋, 仲送12個月Disney+

https://www.hkbn.net/personal/mobile/tc/select-plan/5G

複式洋房

我會建議你轉台多D,你一個月2百幾蚊可以揀好D嘅台啦
又可以拎埋個轉台優惠,好似我前排轉用數碼通個5G plan咁,拎埋個消費券雙倍優惠用$1000換左$2000 coupon之後想買手機都得,計返真係抵過你用返3台

伯爵府

點解我啱啱轉左3平啲?月費只係$124/30G/5G

首頁

尾頁

跳至