自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我冇糖尿,但久唔久就有低血糖症狀,包括飢餓、手震、心跳、冒汗,嚴重時曾經冬天10度時臥在床上熱到狂標汗,心跳,最終失晒控咁狂摷嘢食塞入口,有次仲震到落唔到床,叫仔攞嘢我食至得;呢個星期一,lunch食咗兩個飯糰,到4:00覺得餓,於是食咗幾塊梳打餅加一個蘋果,但到6:00就餓到標汗。
今日lunch食咗一碗魚腩粥、一碟腸粉,但啱啱低血糖感覺又嚟料... 同事俾咗幾粒麻糬波波我食,而家舒服晒。
唉... 明明食量唔少,點解會咁?

la_source    發表於 22-6-30 17:07

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

我都有咁嘅情況

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

食嘅都係高升糖食物,唔係食量多少問題!揀中低升糖食物,少食多餐!

侯爵府

2024年龍年勳章

有冇貧血?
我試過孕期有一次冬天冇食早餐就返工,
在地鐵車廂內飢餓, 手震、心跳、冒汗, 身邊人講野聲音變成雜音, 吸唔到氧氣, 眼矇,
挨到下一站立即走出車廂抖氣才慢慢恢復。
睇資料話孕期會忽然需要大量血液, 當chur血果下唔夠血就會造成血糖低有以上呢d情況。
之後每朝食早餐才出門情況好好多。

子爵府

我以前都有呢種情況。你食嘅嘢全部都係澱粉質,高升糖嘅食物會令血糖唔穩定,好易出現你所講嘅低血糖現象。每餐食返多啲蛋白質同蔬菜,控制澱粉質嘅份量,唔好飲咖啡/茶,情況會大大改善。

水晶宮

食粥升糖指數好快, 揀啲低升糖嘅食物試一排睇下
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

珍珠宮

回覆樓主:

你食嘅野全部高升糖,血糖會快上快落,因為食物太高升糖,胰島素急速大量分秘,但太多胰島素,一下又推跌血糖,令血糖好快偏低。
長期咁樣食野,對胰臟亦無益處,久而久之個胰臟頂唔住就會真係患上糖尿病。
每餐應該要有纖維,蛋白質同適量碳水化合物。小食也盡量不要高升糖純碳水食物。去食個蘋果都起碼有纖維。

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

我有時低血糖根本不會覺得餓,一開始已經手震, 冷汗。。。我沒有糖尿,但父母年紀大左都有。
我長期都袋住朱古力同糖係手袋。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

wpc666 發表於 22-6-30 17:33
我有時低血糖根本不會覺得餓,一開始已經手震, 冷汗。。。我沒有糖尿,但父母年紀大左都有。
我長期都袋住 ...

我同你一樣, 間中會無啦啦手震, 心跳勁快, 標冷汗.... 但當時又唔覺得肚餓架... 不過我次次都係即刻食野就冇事.... 我都唔知點解會咁, 不過我唔密, 一年可能 2-3 次...
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

wan_sosin 發表於 22-6-30 17:29
你食嘅野全部高升糖,血糖會快上快落,因為食物太高升糖,胰島素急速大量分秘,但太多胰島素,一下又推跌血 ...

你好叻

子爵府

回覆樓主:

我間唔中食中式包,就算食2個都有咁情況,平時食面包,食一個都頂到半日,可能有糖,蛋,又唔會咁喎

珍珠宮

充裕 發表於 22-6-30 17:53
我間唔中食中式包,就算食2個都有咁情況,平時食面包,食一個都頂到半日,可能有糖,蛋,又唔會咁喎
...

中式麵包比西式包更高升糖㗎。

公爵府

因為食嘅嘢屬於高升糖值, 而且我覺得, 胰島素本身控制得唔好嘅人,會容易有低血糖情況。
以我自己為例,如果嗰排經常食甜嘢,係容易出現低血糖情況。

珍珠宮

回覆樓主:

我有時都會,要少食多餐,但平時做野真係好忙,無咩時間加餐

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好因為食素,就被澱粉質食物trapped 到自己,擴濶自己選擇,樓主唔係第一次開post 問,如果真係明大家講咩,應該試吓改變飲食習慣!

大宅

回覆樓主:

我都有呢個情况,有時仲好密下Tim.
特别係咖啡同濃茶一飲就来料。我仲以為係甲狀線有問題,檢查完又唔係,都唔知點解

公爵府

richfish 發表於 22-6-30 19:17
我都有呢個情况,有時仲好密下Tim.
特别係咖啡同濃茶一飲就来料。我仲以為係甲狀線有問題,檢查完又唔係, ...
中! 我飲茶都易出現低血糖。

男爵府

餐後低血糖症

http://cht.a-hospital.com/w/%E9% ... C%E5%90%88%E5%BE%81

首頁

尾頁

跳至