自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

小學都係返番半日好D

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我個小學返緊全日成個月喎!不過下午係課外活動做下功課唔教書的,小朋友不知幾開心

auroresy    發表於 22-7-1 10:57

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

SIUBKT 發表於 22-7-1 00:13
咩叫大家?
起碼大部分人反對小學生番全日

男爵府

回覆樓主:

繼續支持返半日

大宅

回覆樓主:

今日又破二千單,佢唔停課我已經開心。 都唔敢期望全日

子爵府

baoyeah2014 發表於 22-6-30 23:38
好想繼續返半日,小朋友都舒服啲

但有其他學校媽媽話學校都有「預告」返全日時間表,返全日的話所有興趣班 ...

如果可以個人選擇, 我寧願返全日學.

想返半日學的只返半日(全部課堂教書), 午飯可以選擇留校吃飯 或放學. 飯後休息, 之後可以係課外活動 或 增润班(尖子)或 補底班 或 留校做功課.

子爵府

我囡二年級,未番過全日。其實半日都幾好丫

子爵府

青青河邊草 發表於 22-7-1 00:11
依家返半日學, 趕頭趕命, 根本唔夠時間教書. 阿仔之前返半日, 中史一堂講晒春秋戰國就話教完. 只得上課, 根 ...

你仔中學?我覺得中學應該番全日既

子爵府

依家返半日學, 趕頭趕命, 根本唔夠時間教書. 阿仔之前返半日, 中史一堂講晒春秋戰國就話教完. 只得上課, 根 ...

中學真係要返全日比較合適, 學科多而且課程深, 根本不能與小學相提並論.

我孩子的中學已經返全日學兩星期, 四點放學. 之前返半日學, 放學時間1點, 返到屋企1点半, 有時2点, 才吃午飯, 他話真好肚餓.

伯爵府

muimui125 發表於 22-7-1 00:33
我仔黎緊小學, 好希望可以全日

我自己係working媽
小學,想半日
我之前都想佢哋全日(我未試過返全日),但當現在返半日,返到屋企 ,真的食個飯就做功課,做完仲要温默書,每星期都有,仲有進評,讀書報告,其實得半日都唔係好多時間去完成.
如果返全日,我唔覺得功課會減左量,默書進評keep住密住嚟,真的會好辛苦,就算有補習都辛苦,最辛苦係趕完功課,就要温默書,係日日温,因為每星期都有新範圍

katie816    發表於 22-7-1 08:41

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我個仔已經中學,復課後一個星期已經返全日,但只限高年級,初中同學仔仲係返半日。
其實我都鍾意返半日,一樣嗰啲課堂,放早兩個鐘其實不知幾好用,不過時鐘係學校以前嘅課活動差不多暫停晒,佢制服團隊嘅活動已經差不多停咗三年了!

侯爵府

小談心 發表於 22-7-1 03:12
小學,想半日
我之前都想佢哋全日(我未試過返全日),但當現在返半日,返到屋企 ,真 ...

學校咁谷?
好辛苦喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

大臭臭 發表於 22-6-30 23:58
一定唔會,信我

水晶宮

回覆樓主:

我估暫時唔變

9成針就全日,打左針先可以課外活動。反而唔知會唔會提高到打3針,快測做到幾時

侯爵府

竇漪房 發表於 22-7-1 00:41
我個小學返緊全日成個月喎!不過下午係課外活動做下功課唔教書的,小朋友不知幾開心
...

係。

就算小學我都支持返全日。
我兩個仔小學都係全日,除了停課日子,我絕對覺得返全日佢地得到嘅係更多唔知大家啲小學係咪都chur成咁,我兩個小朋友兩間小學,都係happy school, 返全日完全無壓力,根本唔會做功課温書到半夜三更。一至五我唔會再安排課外活動補習,除了試過返功課班做功課,但每日3點幾放學後到食飯前都係easy完成。

我唔會要佢地做補充練習,除了考試前。下午學校就係活動,未疫情前超多活動班和戶外學習,點都好過在家。仲有全日班有多啲時間留校和同學相處,唔係在家自閉,對住工人或一兩個兄弟姊妹。全日制係從學生全人發展安排,唔係一般家長睇到咁簡單。

侯爵府

小談心 發表於 22-7-1 03:12
小學,想半日
我之前都想佢哋全日(我未試過返全日),但當現在返半日,返到屋企 ,真 ...

咁係學校問題,就算半日,學校一樣會對學生揸乾揸淨。但以我所知,小學愈來愈多學校已開始改革。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

唔好呀!

男爵府

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

早餐7點食,放學返嚟2點食午餐,有時朝早個囡話食唔落嘢,飲杯奶直到2點食嘢,我真係驚壞胃

珍珠宮

working mum,我鍾意小學半日(之前有返過全日)

年頭已退出校隊,因訓練日子更改太多,學校活動完全跟住教局玩咁,交費一次過要全年,改訓練日子永遠家長冇say,下學期開始全部課外活動自己出面報,即使需要改期亦經家長同意。

下午多左時間溫習,個別科目需要補底、拔尖方式補習都有安排私補,返半半日時間方便自己約tutor。

半日時間好啱我同小朋友。

侯爵府

fupigpig 發表於 22-7-1 06:59
working mum,我鍾意小學半日(之前有返過全日)

年頭已退出校隊,因訓練日子更改太多,學校活動完全跟住 ...

咁你有冇想過小朋友下午係應該多元發展?你下午只安排私補,對小朋友嚟講,我唔覺得同返全日有好大分別。

首頁
12345...8

尾頁

跳至