自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

侯爵府

今年 account 嗰行比較難。
我女 apply 晒 big 4, 可能因為未揀 major, GPA 過 3 都無回音。
好少人有得見,佢有一份有得見已經算好。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

阿囡做返大學既intern.可以吾洗返學校做,坐係屋企用電腦做就可以。我覺得一個人自己做又學吾到野,識吾到人,自閉咁。不過勝在夠自由。算了,第日讀完書有排做,而家無必要好似真正打工咁做。

別墅

summering 發表於 22-7-1 13:47
借呢個po想問下,如果第一年搵intern,係咪最好搵番第時出嚟做嘢嘅相關職位會好啲?例如:marketing,admin ...

係, 表現好的話, 什至會有Return offer比, 即係畢業可以番去做PERM

男爵府

johnmamama 發表於 23-6-10 16:37
又到summer intern, 今年阿囝好快就揾到

我女升year3,因為8月中去外國exchange 1年,所以佢唔搵intern,佢話升 y4先搵。其實我想佢點到搵下,但佢話個啲公司通常要做到8月尾。係咪點嘅呢?讀大學都冇搵過intern,份cv好似冇咩工作經驗好似唔係咁好

侯爵府

回覆樓主:

大家做intern 嘅仔女係 year 幾開始?

男爵府

我女yr 1, 唔知佢有幾認真搵,佢話搵唔到。大家仔女係咪都係高年級?

男爵府

阿仔year 2 開始 intern 同讀科有關, 今年year 3 也是。

琥珀宮

summering 發表於 23-6-10 17:57
我女升year3,因為8月中去外國exchange 1年,所以佢唔搵intern,佢話升 y4先搵。其實我想佢點到搵下,但佢 ...

升 year 4暑假既intern最緊要,在大公司做得好,可能做完intern 已知道有return offer,即讀埋year 4就正式返工,未畢業已搵到正職

男爵府

木土土 發表於 23-6-10 21:50
升 year 4暑假既intern最緊要,在大公司做得好,可能做完intern 已知道有return offer,即讀埋year 4就正 ...

我女個學系好好,有十幾間有聯繫嘅公司可以interview,但佢要出年先做intern。但偏偏佢想揀個間公司做下intern冇所謂。如果有return offer就麻麻。出年先算

男爵府

木土土 發表於 23-6-10 21:50
升 year 4暑假既intern最緊要,在大公司做得好,可能做完intern 已知道有return offer,即讀埋year 4就正 ...

係呀,阿仔升year4, 就嚟返intern, 佢都好緊張,希望表現好D可以有return offer啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女都係出年final year
之前暑假佢無返認真嘅intern,只係一般兼職

男爵府

ocarebear 發表於 23-6-10 18:27
大家做intern 嘅仔女係 year 幾開始?

我大女 year 2開始做

year 3 (升 yr 4) 個 intern有機會有return offer(畢業前會收到)

我細女今年year 1(升yr 2),上網搵過,大部分intern要求已完成yr 2 or yr3

伯爵府

YolandaTam 發表於 23-6-10 17:21
今年 account 嗰行比較難。
我女 apply 晒 big 4, 可能因為未揀 major, GPA 過 3 都無回音。
好少人有得見 ...

想請問gpa 過3即係高唔高分?

公爵府

回覆樓主:

我公司唔係大公司,都有個實習生
難唔難搵就唔知
但我公司果位係某同事的親朋戚友

珍珠宮

plumdeer 發表於 22-7-1 19:01
其實reference letter真的重要嗎?如果同本身讀的科目唔相關咁有冇用呢?我囡做完全晤同嘢,我叫佢當見識 ...

reference對MNC一定重要
我個人建議高中同學可以唔需要太在意是否跟申請嘅major相關,正規嘅機構就去做;但大學、碩士嘅同學就要非常小心每個暑假嘅投資,對major相關對出來就業就有好大影響

侯爵府

rubycourt 發表於 23-6-10 23:04

以科大嚟講 2nd Upper hon 要 Overall GPA 過 2.7, major GPA 過2.85,一般都想「過3爆4」,GPA 過3,算中上少少。

琥珀宮

rubycourt 發表於 23-6-10 23:04

過3只算幾好,好多科都有一半人有
科大難少少

伯爵府

YolandaTam 發表於 23-6-10 23:46
以科大嚟講 2nd Upper hon 要 Overall GPA 過 2.7, major GPA 過2.85,一般都想「過3爆4」,GPA 過3,算中 ...

明白,thx

伯爵府

木土土 發表於 23-6-11 00:22
過3只算幾好,好多科都有一半人有
科大難少少

明白,thx

伯爵府

blinknogood 發表於 23-2-4 16:02
我同事話佢個仔今牛揾到summer intern,做10星期,6月中開工,每月人工30k,我個囡都揾到intern,做2個月 ...

我女同學入大公司,只係得車馬費.

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊