自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

EMILY03 發表於 22-7-1 15:12
其實唔比人工intern 嘅公司,話就話比你地工作經驗,實則是擺明厄詐,不過又大把人去做。不喜勿插 ...

我女冇人工,但有飯錢。我非常認同唔出糧擺明搵老襯,仲衰過出最低工資。我女在NGO做,虧佢哋係NGO,咁冇良心和人性。

水晶宮

我女公司個 summer intern同事,$8000,工時同full time一樣,五天工作,老細叫阿女幫手教吓,兩個差唔多年紀
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

今年唔難,我仔apply左4份,3間大公司及政府,3間大公司都有offer,已經返左2星期工,會做到12/8

3間人工分別係
$8000/月(每星期返5.5日長短週)
$550/日另加飯錢(返地盆每星期6日)
$330/日(返Office每星期返5日)

芝麻街    發表於 22-7-2 10:49

珊瑚宮

Charlotte_mom 發表於 22-7-2 00:33
14k? 咁有吉士
政府公價$10500,我公司得7k。14k 唔好請個已畢業嘅全職,起碼做得長
...

7k

水晶宮

hugub 發表於 22-7-2 07:15
今年唔難,我仔apply左4份,3間大公司及政府,3間大公司都有offer,已經返左2星期工,會做到12/8

3間人工 ...

八月之後會唔會返另一份?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

芝麻街 發表於 22-7-1 15:59
佢話要揾人生第一桶金,仲叫我唔使比零用錢佢喎

有志氣,咁就俾多啲鼓勵、支持啦

芝麻街    發表於 22-7-2 10:47
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jumpy 發表於 22-7-2 03:33
我女冇人工,但有飯錢。我非常認同唔出糧擺明搵老襯,仲衰過出最低工資。我女在NGO做,虧佢哋係NGO,咁冇 ...

咁又真係cheap咗d,我女做NGO暑期工+兼職,再cheap都有$4x一粒鐘
算啦捱一排拎到reference ,下次唔駛做呢間

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bing-jing 發表於 22-7-2 08:34
7k

大把人爭,無糧出都願(真!我都識好多人想搭路),因公司名好聽同真係有嘢學(唔係當你廉價勞工做下欄嘢)
呢個世界就係咁現實

珊瑚宮

Charlotte_mom 發表於 22-7-2 11:35
大把人爭,無糧出都願(真!我都識好多人想搭路),因公司名好聽同真係有嘢學(唔係當你廉價勞工做下欄嘢 ...

噢………我唔係懷疑真假,只係印象中你都係做大行,所以奇怪出手竟然係咁低啫

男爵府

回覆樓主:

女返緊星期一至五合約至31/8,另外星期六返補習

男爵府

jumpy 發表於 22-7-2 03:33
我女冇人工,但有飯錢。我非常認同唔出糧擺明搵老襯,仲衰過出最低工資。我女在NGO做,虧佢哋係NGO,咁冇 ...

NGO 真係賤格到冇朋友

珊瑚宮

回覆樓主:

世界真係好現實,但如果連車馬費都比唔出既實習機會,我會勸後輩真係要認真諗吓,如果對方寶號講完一次後都冇人記得,咁佢真係要考慮清楚

王國長老

bing-jing 發表於 22-7-2 11:37
噢………我唔係懷疑真假,只係印象中你都係做大行,所以奇怪出手竟然係咁低啫
...

就係大行至唔怕無人做
Fg價都係好cheap,但training, study leave,學習機會果d就俾足嘅。對有心考牌上位學嘢嘅人嚟講,點都係吸引(除咗人工)

王國長老

bing-jing 發表於 22-7-2 11:43
世界真係好現實,但如果連車馬費都比唔出既實習機會,我會勸後輩真係要認真諗吓,如果對方寶號講完一次後都 ...

嗯….朋友做廉署,佢哋每年暑假實習計劃,請大專生。
非常廉潔,係一毛錢都無
朋友話唯有自費請小朋友食飯,話d小朋友車錢都蝕埋

珍珠宮

chitchit0520 發表於 22-7-2 10:38
你公司請既interns係咪香港好缺?
唔係點解要咁大投資去請?

我哋公司好注重人材培訓。剛畢業 graduates 仲會送去英國 training 一個月先正式番工添。

當然被挑選中既,都係學歷成績出眾。 因為太多人想入我哋公司/呢個行業。

我哋亦有專人負責 campus recruitment

珍珠宮

飛哥與發仔 發表於 22-7-1 18:45
冇人工嘅一定唔做,每人都有個價值的,攞明攞人著數 好好奇點解會有人做?
...

冇人工,即係唔當作僱員,萬一有咩意外,勞保唔包。

王國長老

大姑娘 發表於 22-7-2 11:56
我哋公司好注重人材培訓。畢業 new graduates 仲會送去英國 training 一個月先正式番工添。

當然被挑選中 ...

我roommate 果時都係,a字頭y字尾公司總部英國,揀得都係精英(咁我roommate又的確係勁人)

珍珠宮

bing-jing 發表於 22-7-2 08:34
7k

咁都出得手? 請個菲傭嘅價錢!

珊瑚宮

大姑娘 發表於 22-7-2 12:05
咁都出得手? 請個菲傭嘅價錢!

有d大行自持品牌,係慣咗比人講……

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊