時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

唔止TVB, 商台都有, 間唔中就聽到記者/報導員直呼, 但外國就好鬼客氣講埋咩身份

珍珠宮

Alohayo 發表於 22-7-1 23:53
你都痴痴地

你咁激動做乜,你自己出醜又唔知,叫你睇央視新聞好好學習又唔去,咁你只有繼續出醜落去咯

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

麥兜媽 發表於 22-7-1 18:46
播新聞報道不嬲都係叫全名,當面採訪就唔會,唔知你講嘅係咪情景下

拜登
杜魯多
約翰遜

男爵府

banki00 發表於 22-7-1 20:05
我留意咗佢哋直呼其名好耐,仲有特首都係,經常只叫林鄭月娥,好唔尊重
...

係, 報道有關林太新聞時成日一開口就"林鄭月娥乜乜, 林鄭月娥物物". 應該一開始報道時稱特首林鄭月娥, 比較禮貌啲

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

半生緣 發表於 22-7-1 23:26
香港太多窮嘅新移民扮香港人!我決定離開香港,移民去九龍!大家再見!
...

你咪係其中一隻囉,扮乜鬼嘢係香港人?
又話自己係原居民?
廣西移去廣東呀?

琥珀宮

老翻太太 發表於 22-7-1 23:07
佢哋呢世無運行,不是因政見問題,而係下下思想負面、事事睇唔順眼、不肯接受現實、陰謀論、黑心etc而被負 ...

都唔知佢地想點!今晚睇新聞劉慧卿都大氣地話唔可以踩界同做犯法嘅嘢,有咩咪提出嚟商討囉,佢老咗清醒咗。

總係相信西方果套,唔肯接受自己係中國人,生活係中國版圖,走咗就唔好返轉頭,走唔到就唔好搞搞震,係度悲鳴,接受現實,努力做返個中國人,唔好現出一副洋奴才相。

做文宣入呢個平台,簡直係徒勞無功,爐未砌好就散哂。

琥珀宮

香港太多窮嘅新移民扮香港人!我決定離開香港,移民去九龍!大家再見!
...

呢句「香港太多窮嘅新移民扮香港人」矛盾,新移民已係香港人,唔使扮。

大宅

...

你真係好低質 你老世見你D post 咁差都唔炒你既

大宅

kalong 發表於 22-7-2 06:35
你真係好低質 你老世見你D post 咁差都唔炒你既

你打錯字!

珍珠宮

kikiboy 發表於 22-7-1 18:51
香港傳媒只有播台灣新聞時稱之為「蔡英文總統」,對特首、國家領導人多數直呼其名,你哋可以留意下。
...
好心你唔識就睇番內地官媒或香港中央媒體啦,就算官媒一樣直呼其名

文匯報:

習近平這次赴港受到海內外高度關注,中外記者在現場等候。習近平走到採訪區,向在場記者問好。他表示,明天(7月1日),是香港回歸祖國25周年慶典日,全國各族人民將和香港同胞一道慶祝這件喜事。我向香港同胞致以熱烈祝賀和美好祝願。

一直關注掛念香港

習近平指出,我一直關注着香港,掛念着香港,我的心和中央政府的心始終同香港同胞在一起。過去一個時期,香港經受一次次嚴峻考驗,戰勝一個個風險挑戰,歷經風雨後,香港浴火重生,展現出蓬勃的生機。

珍珠宮

差不多全部媒體都係開始第一次提及該人會有其職位名,之後再提及就是用其全名。
咁常見都扮唔知仲要只追住 tvb來插咁神奇上面呢d人九成係曱甴啦,又唔見插妖台

珍珠宮

BKFinder 發表於 22-7-2 10:12
好心你唔識就睇番內地官媒或香港中央媒體啦,就算官媒一樣直呼其名

文匯報:

前一句蔡英文總統,後一句蔡xx總統,呢個人先係佢哋(你哋)嘅主子
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

kikiboy 發表於 22-7-2 14:49
前一句蔡英文總統,後一句蔡xx總統,呢個人先係佢哋(你哋)嘅主子

或者係金主
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

kikiboy 發表於 22-7-2 14:51
或者係金主
好明顯你係收左美金狗糧果d曱甴啦。
想扮白痴低能出醜去拖低藍人形像。
可惜露出尾巴啦死曱甴,
只有你呢d曱甴先會咁多個台不踩只踩 tvb姐
呃唔到人嘅死曱甴

首頁

尾頁

跳至