自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

tszyan1001 發表於 22-7-2 16:48
如發現在短期內資產轉移又冇合理解釋或作假陳述,必嚴重罰阻嚇

資產轉移最小五年以上,所以本地香港人,最適得玩呢啲

大宅

tszyan1001 發表於 22-7-2 16:36
贊成嚴查濫用公屋,提高罰則,提高富戶租金,富戶住滿五至十年要交出公屋,所有境外及內地資產要審查,原有 ...

講得啱,贊成 但D高官唔會咁大費周章去做

珊瑚宮

2024年龍年勳章

puzzledmama 發表於 22-7-1 21:36
公屋係票倉,冇議員會支持房屋署嚴格執行資產審查,只要被房署調查的公屋戶走去搵議員及傳媒協助求情,在議 ...

非常同意
一話要收樓,班人又搵呢個又搵嗰個,又扮慘又剩,又要生要死,仲點收?

男爵府

baby1628 發表於 22-7-2 17:21

新香港人,即係新移民故然有一定比例,但係我眼見嘅,絕大部分 ...

雖然唔贊成佢哋咁做,但佢哋都花了六年以上,單人甚至要十年以上先上到公屋,但眼唔少新港人,真窮落到嚟馬上同老人家離婚,迫老人家去院舍,霸咗間屋,再申請前夫仔女來港團聚。我囡同學新港人媽咪,大陸有樓收租喺香港仲要扮窮,攞盡福利見唔少。

珍珠宮

朱寶媽媽 發表於 22-7-2 15:43
依家講緊好多新香港人,未做香港人之前,已經在大陸有物業收租,落到呢先至扮可憐見唔少。
...

咪係,去公屋屋村附近,講普通話既人仲多過廣東話。

新港人落嚟香港,咩野都查唔到,福利攞盡。

男爵府

zxyggp 發表於 22-7-2 17:22
其實有樓應該好易查,住咁耐先告佢?
最難查係現金工果班,分分鐘屋企有個夾萬有幾十萬 ...

係呀!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

baby1628 發表於 22-7-2 17:18
所以咪話好唔公平囉,我都係公屋出生,但係好多好多年前,一早已經放棄咗公屋戶籍,十年前開始眼見身邊朋友同 ...

好奇問下邊啲公屋停車場大部分係豪華車?

珍珠宮

baby1628 發表於 22-7-2 17:26

分享其中一個案,有人十年前賣樓扮窮排隊上公屋,十年前賣樓 ...

呢啲咪自作孽,攞嚟衰囉!

男爵府

baby1628 發表於 22-7-2 17:21

新香港人,即係新移民故然有一定比例,但係我眼見嘅,絕大部分 ...

你以為啦!你去吓D公屋公園或公共空間視察,就知比例有幾多,我媽住嗰頭幾條邨,十個有六個都係新移民,三、四係公務員/土生土長香港人。

男爵府

我都有個舊同學,家住公屋福x村,父母有製衣廠,後來仲將間廠搬上內地,有私家車,有中港牌,有私樓。4名子女都受高等教育,因為有錢去留學。

中學時,經常去佢屋企玩,知道佢隔離左右都係富戶,因為佢哋有d係美加坐移民監,我同學成日過去幫佢哋開吓水喉,開吓燈咁。

佢哋一家其實好有錢,但父母就一直住係公屋福x村。

男爵府

jj7723 發表於 22-7-2 17:39
我都有個舊同學,家住公屋福x村,父母有製衣廠,後來仲將間廠搬上內地,有私家車,有中港牌,有私樓。4名子 ...

都係嗰句,政府肯查在大陸資產,D人就咁明目張膽(emoji)(emoji)。但佢哋唔做野無計。

珍珠宮

朱寶媽媽 發表於 22-7-1 22:59
咪係,除非自己開間firm,報自己係普通文員

排公屋要入息證明,不報職位,自己開間firm都已經過限額了

男爵府

朱寶媽媽 發表於 22-7-2 17:39
你以為啦!你去吓D公屋公園或公共空間視察,就知比例有幾多,我媽住嗰頭幾條邨,十個有六個都係新移民,三 ...

所以我咪講咗有一定比例,以我所見大陸人最鍾意威,有錢嗰班好小會住公屋,住得嗰啲通常都係真正窮,反而認識絕大部分(真情香港人)個個都有錢,但想盡辦法向下游

男爵府

SandyKL 發表於 22-7-2 17:17
有啲嘢以為得米,但背後冥冥中會有安排,一定會還,唔會勞氣。

所以見盡幾多(真香港人)係如何嘅貪婪,最好笑呢班人,明明呃緊政府,搶盡著數,仲要聲大夾惡,所以鬧得人最大聲嗰啲人,其實最醜惡

男爵府

李豆豆 發表於 22-7-2 17:33
好奇問下邊啲公屋停車場大部分係豪華車?

淨係沙田某一個好舊好舊嘅屋村,已泊咗一部全新款benz S class ,一部七係新款寶馬,1部凌志七人豪華房車,再加大量連瞓覺舊嘅benz寶馬,仲有部保時捷macan

男爵府

6299 發表於 22-7-2 22:02
排公屋要入息證明,不報職位,自己開間firm都已經過限額了

呢個世界有一樣嘢叫做無業,大把精明嘅真香港人,申請公屋嗰陣都係報自己無業或者做兼職,香港人最叻鑽進法律罅,我自己身為香港人都睇唔過眼,有啲個案真係做得乾淨俐落,就等於我阿嫂係副校長佢話揸benz寶馬接送仔女嗰啲人,全部都係本地(真)香港人,仲要係攞緊綜援,個個表面珠光寶氣,實質上全部攞綜援,仲要極度麻煩,聲大夾惡,最鍾意投訴,反而大陸嗰班好少會玩到串,個個都客客氣氣

做緊教育界嗰班人一定會感同身受

琥珀宮

baby1628 發表於 22-7-2 23:17
所以見盡幾多(真香港人)係如何嘅貪婪,最好笑呢班人,明明呃緊政府,搶盡著數,仲要聲大夾惡,所以鬧得人最大 ...

賊喊捉賊,世界舞台都不斷上演呢種戲碼。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

baby1628 發表於 22-7-2 23:20
淨係沙田某一個好舊好舊嘅屋村,已泊咗一部全新款benz S class ,一部七係新款寶馬,1部凌志七人豪華房車,再 ...

但公屋停車場唔咪淨係住公屋先可以租架喎,街外人都可以

珊瑚宮

2024年龍年勳章

baby1628 發表於 22-7-2 23:25
呢個世界有一樣嘢叫做無業,大把精明嘅真香港人,申請公屋嗰陣都係報自己無業或者做兼職,香港人最叻鑽進法律 ...

其實大把呢啲香港人,拎著數就最叻,仲要懶巴閉乜都要投訴,高人一等咁

男爵府

baby1628 發表於 22-7-2 23:15
所以我咪講咗有一定比例,以我所見大陸人最鍾意威,有錢嗰班好小會住公屋,住得嗰啲通常都係真正窮,反而認識 ...

咁又唔係喎!大陸嗰班又要威又要搶公屋,仲要當公屋係渡假屋咁,一到暑假或長假期人去留空。我媽有個國內人鄰居,佢一家原本係食老綜超過廿年,大仔剛出來返工,鄰居就好委屈咁話,依家無得攞咁多福利,我媽即時回應望都都望嗰仔生性唔好做住米大蟲啦!況且你只係冇咗綜援,兩老仲有長者生活津貼。而我識有班無父蔭土生土長嘅年青人,佢哋唔係唔上向游,游來游去都未草到首期上車而唔敢結婚或結完之後各自住返原生家庭,屢見不少。你睇居屋每次白表咁次次都幾十萬人去爭嗰幾千個單位就知真正香港人嘅需要。

首頁
45678...9

尾頁

跳至