時政擂台

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

無風起浪

珍珠宮

mmkvin 發表於 22-7-2 07:55
其實係唔係應該卸任後到咁上下年期就完咗依啲褔利,40萬只係租,未計其他開支,如果咁滾落去,咁多個加埋每 ...

記得美國早幾年都有人提出同樣問題想設限。美國都會為缷任總統設類似的辦公室。傾成點唔知,無跟。相信其他國家都有差不多安排吧,始終代表一個國家/地方。

珍珠宮

佢事前佢無理由吾知租果道,真心為香港就應該慳家d,吾好亂洗納稅人既血汗錢。都吾知係咪佢自己要求租果道,以佢好大喜功性格,樣樣都要威過人。

alau2021    發表於 22-7-2 10:17

男爵府

回覆樓主:

香港回歸要50年,最多會有10個特首,咁做法,真係唔多掂

仲有,貪曾仲會推廣香港咩,嘥氣,坐過監,應該取消他的優惠

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實做乜係都要針對佢呢?呢啲又唔係只得呢個前特首只有嘅待遇

侯爵府

2024年龍年勳章

無問題呀

子爵府

太古廣場算係最貴個堆,而且近政府總部
特首既身份,一定要用呢個級數啦

男爵府

him-bb 發表於 22-7-2 08:11
無風起浪

x2

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

政府咁多大廈,點解唔用政府資源,要租咁貴?原來無規管前特首選址,咁選國金大廈最貴尺租都無人理

侯爵府

回覆樓主:

其實點解係要針對林鄭?依家好似講到佢一無是處,係咪呢?真係想知背後其實係咩人咁煮重佢米。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

在任5年,身邊只有3萬警察,對抗住8萬有多的醫療霸權、還有計視己如黃帝既法官,一班各懷鬼胎公墓員,更多的是,一堆堆只識講錢劣質香港人,滿腦子諗享受,諗幾時退休,點可以扮工又有人工,可以有風假唔會放過,有風到而無風假就係天文台的錯,事事想特首搞掂一切,把口話愛國,所謂富在深山有人識,如果真愛國又為什不從國家角度去睇香港問題,點解不懂大格局思維,偏偏相反只往自身利益出發,日夜攻擊特首,香港人好令人心寒

今日林太退下了,事實已證明國家很認同佢既付出,要攻擊她可以繼續, 確實是她將盤根勢力拔起,有人懷恨在心也是必然,事實她是前鋒,軍師是國家

Teresa_tempo    發表於 22-7-2 09:59

侯爵府

josephbaba 發表於 22-7-2 07:21
仲有終身司機、秘書、保標。你d 小市民、繼續慢慢住劏房、等上樓啦….

咁佢地可以努力啲去做特首呀
無本事做到高位,但又恨人有呢啲待遇,好鬼似以前啲人批鬥啲地主知識分子咁,我窮,你幾叻都要陪我一齊窮。

侯爵府

小肥兔 發表於 22-7-2 08:35
在任5年,身邊只有3萬警察,對抗住8萬有多的醫療霸權、還有計視己如黃帝既法官,一班各懷鬼胎公墓員,更多 ...

連習主席都高度評價林鄭
我真心覺得呢度出呢啲言論嘅人嘅目的係乜野
繼續令香港無安寧

侯爵府

回覆樓主:

黃人想借呢啲評論令香港繼續搵到囉憎恨,繼續不滿政府,繼續覺得政府好多嘢與民為敵。

有批左派連同好幾個過氣KOL, 唔知係咪林鄭踩親佢地條尾,所以從李家超出來選開始就日日用盡黃人的手法(再加埋以前造反派整人嘅手法),不停抹黑。好啦,在新政府,無論係特區政府定行政會議,兩個傳統左派都謀到了位置(明明有啲根本無料做到局長嘅都俾佢做),就開始明白,點解有啲左派團體對林鄭咁懷恨了吧?

至於KOL係咩人?屈小姐係一路,佢支持嘅係工聯會陳穎欣,陳議員過去幾個月又表現左啲乜?大家不妨再加緊留意下佢地嘅言論作為,我唔夠膽話我觀察一定啱,但真係覺得佢地好可疑

alau2021    發表於 22-7-2 10:19

侯爵府

回覆樓主:

政治就係咁,好多識玩媒體嘅人不斷借力打力,螳螂捕蟬,黃雀在後,小心分辨。

珍珠宮

mandy952 發表於 22-7-2 06:56
唔關佢事,咁梁振英,董建華,曾蔭權都有辦公室,冇理由佢冇

我覺得佢應該要有,因為之前的特首都有的,無理由佢冇,但有冇需要搵最貴最靚?未計其他開支,特首卸任後有福利當然好正常,但政府無定限額年期,即係公帑點用都得?

珍珠宮

loved 發表於 22-7-2 08:19
佢事前佢無理由吾知租果道,真心為香港就應該慳家d,吾好亂洗納稅人既血汗錢。都吾知係咪佢自己要求租果道 ...

好似話系佢自己揀嗰道

伯爵府

回覆:原來仲要“供養”40萬一個月比佢

雖然林鄭這五年做得很差,但她退休後的政府福利我覺得合理,我更希望政府取消香港四人幫之一的陳四萬的退休福利。她聯同外國勢力反中反港破壞香港

珍珠宮

banki00 發表於 22-7-2 08:19
香港回歸要50年,最多會有10個特首,咁做法,真係唔多掂

一國兩制講只係50年,但國家可能會繼續延期,保持有兩個特區政府。咁就真係……養祖宗咁養佢地,應該要有個機制。例如好似曾任權咁,佢貪污wor,係咪應該取消曬d福利呢

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

咁想慳錢嘅話,咪唔好換人囉

首頁
12345...11

尾頁

跳至